Sıvasız bir duvar tabakasının (kum-kireç taşı, tuğla) boyanması hava koşul- larından dolayı neme karşı ek koruma sağlar. Bu amaçla dispersiyon esaslı silikat boyalar veya silikon reçine dış cephe boyaları uygundur. Yüzeyin yapısına bağlı olarak uygun bir ek astarlama yapılmalıdır.
Alçısız duvarlar, su bazlı silikonlu boya, plastik boya ve yağlı boya ile boyanabilir.
Kestirme yerleri kurumadan geniş yerleri rulo ile boyarsanız, boyanın iz bırakmasını engellersiniz. Boyanın iz bırakmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar çizerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Boyanın iz bırakmasını önlemenin bir başka yolu ise, boyayı tek seferde ve boya kurumadan yapmanız.
Boyayı duvarın büyüklüğüne uygun rulo ya da fırça ile bir kat boyadıktan sonra bu katın kurumasını beklemeli ve daha sonra ikinci kat boya uygulamalısın. Katlar arası boyanın kuruma süresine dikkat etmelisin. Son kat boya da kuruyunca zemine ve diğer noktalara uyguladığın koruma önlemlerini sökebilirsin.
Tuğla bir duvar üzerine bir kat boya sürmek, odanın görünümünü değiştirmenin kolay bir yoludur.
İlgili 43 soru bulundu
Boya renginiz için elastodinamik bir boya veya normal bir akrilik-lateks karışımı kullanın. Elastodinamik boyalar, çatlakları dolduran yüksek elastikiyete sahip oldukları için özellikle tuğla için çok uygundur.
Harç sertleşmeden önce yapıya doğrudan yağmur yağmamalıdır, aksi takdirde yağmur suyu, harcı derzlerden dışarıya çıkarabilir. Ayrıca, tuğla duvarları ıslanma ve kuruma döngülerinden korumanız önemlidir.
Boya neden pütürlü ve lekeli görünebilir? Pütürlü ve lekeli görüntü son katın, bir önceki katın pütürlü yüzeyine uygulanmasından, astar katının tam kurumamış olmasından veya yüzeyin temizliğinin yeterince iyi yapılmamış olmasından kaynaklanabilir.
Uygun bir boya tavasına boyanızdan bol miktarda dökün. Deniz süngerini boya tavasına batırın. Daha sonra boya yüklenen deniz süngerini duvara tampon hareketlerle uygulayın. Duvarı 24 saat kurumaya bırakın.
Sıvalı duvara duvar kağıdı olur mu sorusuna ancak şu olumlu yanıtı verebiliriz; pürüzlü bir duvara sahipsiniz ve yine de duvar kağıt kaplama istiyorsanız ince kuşe kağıda baskı yapılarak çözüm sunulabilir.
Duvarınızın dokusu düzgünse saten rulo fırça kullanabilirsiniz. Böylece duvarda rulo izi kalmamış olur. Su bazlı, silikonlu, ipek mat ya da yarı mat boyalarda saten rulo çok iyi sonuç verir.
Güneş ışığının etkisini en iyi yansıtan beyaz, krem, gri, fildişi, açık mavi, bej, lavanta ve soluk sarı gibi açık renkler aydınlık ve ferah gösteren renklere örnek olarak verilebilir.
Son moda iç cephe boya renkleri arasında, Pantone Renk Enstitüsü tarafından belirlenen 2023 yılı rengi “Pantone 18-1750” kodlu Viva Magenta'dan bahsetmezsek olmaz.
Boyama uygulamasında yapmanız gereken ilk işlem astar atmak olacaktır. Astar, boya ile duvar arasında tampon görevi görmektedir. Çünkü su ve nem geçirimini azaltır ve böylece duvarlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlar.
Boyanın yüzeye daha iyi tutunmasını, akma yapmamasını ve daha uzun ömürlü olmasını istiyorsan astar uygulaması işin olmazsa olmazıdır.Boyanacak yüzeyde oyuk, çizik, çatlak veya pürüz olabilir.
Kullanacağınız boya su bazlı bir boya ise su ile, sentetik bir boya ise tiner ile inceltilmelidir. Bazı boyalarda ise inceltme önerilmemektedir. Eğer inceltilmeden direkt uygulama talimatı var ise, bu talimata da mutlaka uyunuz.
Sprey Boya Sanatı son zamanlarda gelişen ve oldukça yaygınlaşan bir boya sanatıdır. Bildiğimiz Graffiti sanatı gibi bina duvarlarında icra edilmez, daha geleneksel olan kâğıtlar üzerine uygulanır.
Cam şişeler, avizeler ve süs eşyaları, boya spreyi ile boyanabilecek cam yüzeylerden bazılarıdır. Seramik yüzeyler: Vazolar, kase ve tabaklar, boya spreyi ile boyanabilecek seramik yüzeyler arasındadır. Duvarlar: Sprey boya ile duvar boyama hem sanatsal açıdan hem de kolaylık açısından tercih edilebilir.
Duvar, cam ve araba yüzeyi gibi metal yüzeylerden sprey boya lekesini aseton yardımı ile çıkarabilirsiniz.
Boyanın yanlış şekilde karıştırılması, yanlış viskozite, kötü kalitede veya yanlış tiner kullanımı.
Astarlar ilk olarak boyanızın yapışması için düzgün bir yüzey sağlamasıyla öne çıkar. Boyanın daha iyi tutunacağı bir taban elde edilmesini sağladığı için yapılan işlemin daha uzun ömürlü olmasını mümkün kılar. Ayrıca boyanın yapışmasını iyileştirdiği için gelecekte pullanma ya da soyulma yaşanmasının önüne geçer.
Uygulama sırasında aşırı sıcak veya aşırı soğuk yüzey. Yanlış astar uygulaması sonucunda astarın uygun şekilde kuruyamaması. Boyanın vizkozitesinin uygun olmaması, yanlış veya kötü kalitede tiner kullanımı, hava basıncının aşırı yüksek olması. Boya filminin aşırı kalın olarak uygulanması.
Betonarme çerçeveli yapılarda kolonlar arasındaki tuğla dolgu duvarların sınırlı da olsa yatay yük taşıma gücü vardır. Bu sınırın altın- daki yük düzeylerinde tuğla dolgu duvar önemli rijitliği olan “perde duvar”dır [FEMA-178]”. Bu yaklaşım gereği tuğla dolgu duvarlar yatay yük taşırlar.
Kalınlığı 19 cm olan duvarlara bir tuğla duvar (1 T) denir. Bir tuğla veya daha fazla kalınlıklardaki duvarlar taşıyıcı duvarlardır. Bir buçuk tuğla duvarlar (1 1\2 T) 29 cm kalınlıktadır.
Fırınlanmış klinker tuğlaların ortalama ömrü yaklaşık 135 yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri