Kimlik No, on bir (11) haneden oluşan, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Türk vatandaşlarına verilmiş 11 rakamdan oluşan ve son rakamı bir çift sayı olan kişiye özgü bir sayıdır.
Bütün TC kimlik numaraları çift rakamla bitiyor. Kimlik numaralarının son 2 harfi, ilk 9 rakamının doğrulayıcısı özelliğine sahip. İlk 9 basamak arasında kurulan bir algoritma bize 10. basamağı, ilk 10 basamak arasında kurulan algoritma ise bize 11. basamağı verir. Kimlik numaralarının ilk hanesi asla 0 olamaz.
İlk 9 rakam arasında kurulan bir algoritma 10. basamağı, ilk 10 rakam arasında kurulan algoritma ise bize 11. basamağı veriyor. Bu sisteme göre son rakamı tek sayı olan bir T.C. kimlik numarası bulunmuyor. Yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tamamının kimlik numaralarının sonu çift sayı ile bitiyor.
Son iki rakamı doğrulama sayısıdır. Bu son iki basamak ilk dokuz basamaktan bir algoritma ile hesaplanmaktadır. Doğrulama sayısı algoritması, sadece bir numaranın tarafımızdan verilen bir T.C. Kimlik Numarası olup olmadığı hakkında bilgi vermektedir.
Neden çift sayı ile bitiyor? 11 haneden oluşan numaraların iki bölümü bulunuyor. Aslında kimlik numarası ilk 9 hane. Numaranın son iki hanesi ise, ilk dokuz hanenin “sağlamasını” yapıyor.
İlgili 19 soru bulundu
2- Ailedeki tüm bireylerin kimlik numaraları aynıdır.
T.C. kimlik numarasına bağlı olarak e-devlet hesabına giriş yaparak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bölümündeki formu doldurarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Başvurular, ihtiyaç durumunuza göre farklı kategorilerde yapılabilmektedir.
İlk TC Kimlik Numarası olduğu için '100000001' numarası verilmiştir. Doğrulama teknikleri ile 10. ve 11. rakamlar hesaplanarak bulunan 10000000146 Atatürk'ün TC Kimlik numarası olarak kayıtlara geçmiştir.
TC kimlik no 11 haneli rakamlardan oluşur. İlk rakam sıfır (0) olamaz. 1, 3, 5, 7 ve 9. hanelerin toplamının 7 katı ile 2, 4, 6 ve 8. hanelerin toplamı çıkartılır, sonucun 10'a bölümünden kalanı 10. haneyi verir. İlk 10 hanenin toplamının 10'a bölümünden kalan, son haneyi verir.
TC Kimlik Numarası Algoritması, Türkiye'de her vatandaşa özel bir kimlik numarası verilmesi için geliştirilmiş bir sistemdir. Bu numara, kişinin doğum tarihini ve cinsiyetini içeren ilk dokuz haneden oluşur ve diğer iki hane, doğruluğun kontrolü için kullanılır.
Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları, son haneleri hesaplamak için ilk 10 hane üzerinden bazı matematiksel işlemler yapılır. İlk 10 hane 1111111111 olan birinin kimlik numarasının son hanesi hesaplandığında, bu işlem sonucu elde edilen rakamların 11'e bölümünden kalan olarak bulunur. Sonuç 0'dır. Ancak T.C.
Abdülselam Deniz (18) adlı vatandaşın başına ilginç T.C. kimlik numarasından dolayı gelmeyen kalmadı. Genç adam birbirinden farklı kayıtlarda, 'emekli', 'Kıbrıs gazisi' ve 'dolandırıcı' olarak görünüyor ve hakkında açılmış pek çok dava nedeniyle hayatı mahkemelerde geçiyor.
kimlik numarasının son iki hanesi, gerçekten bir doğrulama özelliğine sahip. Bu doğrulama, ilk 9 rakamdan oluşan bir algoritma ile 10. haneyi ve ilk 10 rakamdan oluşan başka bir algoritma ile de 11. haneyi bulmamıza olanak tanır.
Yapılan açıklamada, internet sitelerinde ve sosyal medyada yer alan "T.C. kimlik numarası 0,2,4,6 ve 8 ile biten vatandaşlara yardım yapılacağına yönelik haberlerin" gerçek dışı olduğu belirtildi.
Kimlik numarasının orta hanelerine göz atınca, aynı oranda artışlar burada da gerçekleştirilmiştir. Akrabalık bağları bulunan kişilere ait TC kimlik numaralarının ilk 3 hanesi aynı, sonraki 2 haneye hep +3 ilave edilerek gitmiş, sonraki 2 hane hep aynı, sonraki 2 hane ise -1 azaltılarak gitmiş.
Örneğin kimlik bilgilerinizi ele geçiren bir kişi, sizin adınıza bankalarda ve kimlik onayı gerektiren internet sitelerinde işlemler yapabilir, sizin adınıza telefon hattı veya banka hesabı açabilir, kefil olabilir hatta şirket kurabilir.
Büyük harflerle yapılan kısaltmalarda aralara nokta konulmaz ancak gelenekleşmiş olan T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) ve T. (Türkçe) kısaltmaları bu kuralın dışında tutulur. Bu yüzden T.C. yazımı doğrudur. Bu kelime genellikle TC şeklinde yanlış yazılmaktadır.
T.C. Kimlik Numarası Dilekçe istenen gerçek kişinin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilmiş 11 rakamdan oluşan kişiye ait eşsiz numaradır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilmiş 11 (on bir) rakamdan oluşan kişiye ait eşsiz numaradır.
TC kimlik numarası ilk kez, 100000001 numarası ile Mustafa Kemal Atatürk'e verilmiştir.
Atatürk'ün TC Kimlik numarası: 10000000146.
İnsanların kafasında karışıklık yaratmaması için hem "Kemal Atatürk" hem de "Kamâl Atatürk" adıyla kendisi için basılan kimliği aynı anda kullanmıştır. Kemal isminin Arapçadaki orijinal hali "Kamal" olmakla birlikte sözcük kökeni "Kamāl" olarak geçmektedir.
Gaziantepliler de buna karşılık kent meclisince, Büyük Önder'e hemşehrilik teklif ederek Atatürk'ün de tensipleriyle merkeze bağlı Bey Mahallesi nüfusuna kaydedilmiş ve resmi olarak Gaziantepli olmuş ve bu durum bizim için ayrı bir gurur kaynağı olarak tarihe not düşülmüştür.
'8' olanlar ise 30.11.2023'te hesaplara yatacak. BURS VE KREDİ ÖDEMELERİ HANGİ DURUMLARDA KESİLİR?
''Kötü niyetli olan bir kişi, vatandaşlık numarasını öğrendiği kişilerin tüm özel bilgilerine ulaşabilir ve illegal işlerde kullanabilir. Bu bilgilerle kredi kartı sahteciliği de dahil birçok yasa dışı iş yapılabilir.”
Bu dönemde TC kimlik numarasını ele geçiren kişiler kimliği kopyalayarak kredi çekebilir ya da çeşitli kurumlara başvuru yapabilirlerdi. Fakat yeni tip kimlik kartlarının kopyalanması mümkün olmadığı için sadece TC kimlik numarası ile herhangi bir işlem yapılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri