Genel anlamda Kürtaj (Küretaj) rahim içinden doku almayı ifade eder. Çok sık olarak, rahim içindeki gebeliğin sonlandırılması amacıyla uygulanır. Bunun dışında, tanı amacıyla biopsi veya tedavi amacıyla da uygulanabilir. Bu durumda bu işleme 'probe küretaj' denir.
Yine rahim içindeki bebekte yaşamla bağdaşmayan veya doğduktan sonra yaşamını büyük ölçüde etkileyecek bir problem olduğu ultrason veya tarama testleriyle tesbit edilirse "bebek hayatı düşünülerek" gebelik tahliye edilebilir. Her iki durumda da yapılan işlem tedavi edici yani "Terapotik küretaj" olarak anılır.
Kürtaj neden yapılır? Kürtaj en çok istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için uygulanmakla birlikte, rahim içi temizliğin yapılması gereken durumlarda, rahim ile ilgili hastalıkların tanısının konulmasında ve patoloji için doku alınması gereken durumlarda da yapılmaktadır.
Küretaj tedavisi, genellikle diş hekimlerine diş etlerinde kanama, şişme ya da morarma şikayetleriyle başvuran hastalara uygulanmaktadır. Bu semptomların geç fark edilmesi daha basit bir işlem olan diş taşı temizliğinden ziyade küretaj işlemini gerekli kılmaktadır.
Küretaj Tedavisi Kimlere Uygulanır? Diş küretajı, diş eti hastalığı olan kişilerde diş eti altındaki iltihabı kazımak için uygulanan tedavi şeklidir. Diş etlerinin altını kazıma işlemi olarak bilinir. Diş eti rahatsızlıklarında kullanılmakta olan güvenli ve sık uygulanan bir tedavidir.
İlgili 26 soru bulundu
Genellikle 10-15 dakika süren, lokal veya genel anestezi uygulanarak yapılır. Bu adımların ardından kürtaj işlemi tamamlanmış olur. Kürtaj işlemi sonrası kişi genelde 1 saatlik dinlenme süreciyle birlikte taburcu edilir.
Tedavi esnasında kesinlikle bir ağrı ya da sızı hissedilmez. Yüksek hassasiyetli aletlerle tedavi gerçekleştirilir.
Diş taşı temizleme işlemi düzenli şekilde yapılmazsa diş eti hastalıklarına sebep olur. Diş eti çekilmesi bu durumun ilk belirtisidir.
İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacıyla yapılan kürtaj, yasalara göre son adet tarihinden itibaren 10 hafta ile sınırlıdır. Buna "yasal tahliye veya küretaj" denir. Yasalar gereği bu işlemi ülkemizde sadece kadın doğum uzmanları yapmakla yetkilidir.
Diş küretajı işlemi genellikle bir saat kadar sürer ve işlem sonrasında diş etlerinin hassas olması normaldir. Tedavi sonrası düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve diş hekiminin önerileri doğrultusunda diş bakımına devam etmek diş eti sağlığı için önemlidir.
Kürtaj veya küretaj (halk arasında gebelik aldırma, bebek aldırma, kürtaş gibi isimler verilir) rahim içerisindeki gebeliğin çeşitli yöntemlerle alınması işlemidir.
Rahim ağzı açıldıktan sonra doktorunuz rahminizin iç duvarından doku çıkarmak için küret adlı bir malzeme kullanır. Küret, kaşık şeklide rahim içini kazıyabilen bir tıbbi cihazdır. Küretaj işlemi, sağlık kuruluşlarında gerçekleştirilmektedir. Klinik veya ameliyathane ortamında uygulanabilmektedir.
Kurşun kalemden daha ince olan plastik uç rahim ağzından içeriye sokularak enjektörün oluşturduğu vakum sayesinde emilerek çekilir. İşlem sıklıkla 5-10 dakikayı geçmez. Lokal veya genel anestezi ile yapılabilir.
Bu yöntem, genel olarak lokal ya da genel anestezi ile yapılmaktadır. Rahim içi dokusunun incelenmesi için pipelle adı verilen ince bir boru kullanılmaktadır. Bu boru yardımı ile biyopsi işlemi yapılmaktadır. Ağrısız bir yöntem olan pipelle ile biyopsi bağlamında hastaya anestezi uygulamasına gerek duyulmamaktadır.
Küretaj tedavisi, diş eti hastalıkları uzmanı (periodontolog) tarafından 2-4 seansta yapılır. Küretaj, beceri, hassas dokunuş ve tecrübe gerektirmektedir. Bu işlem sonunda; kök yüzeyi cilalı ve kaygan bir yüzey haline dönüşür. Böylece diş taşının ve bakterilerin yüzeye tutunması engellenmiş olur.
Türkiye'de yasal kürtaj süresi 10 hafta yani 2.5 aylıktır. 2,5 aylıktan daha büyük hamilelikler hasta isteği ile sonlandırılmaz. Sadece tıbbi gereklilikler varsa kürtaj yapılabilir. Hasta için en iyi kürtaj haftası 5 haftada yapılandır.
Gebelik sonlandırmaları için en uygun zaman aslında 5-6 haftalıkken yapılmasıdır. Bazen hastalar hesaplama hataları ya da geç karar verme nedeniyle doktora daha geç başvurmaktadırlar. Şu anda Türkiye'de yasal olarak 10 haftaya kadar kürtaj yapılabilmektedir.
Küretaj İşlemi Zararlı mıdır? Küretaj tedavisinin herhangi bir zararı yoktur aksine diş sağlığı için çok sayıda faydası vardır.
Usulüne uygun şekilde yapılan diş et küretajı ağrılı, acılı bir tedavi değildir. Diş eti küretajı sırasında diş taşı temizlenir ve lekeler giderilir. Diş eti iltihabı veya diş çekilmesi var ise biraz hassasiyet olabilir. Bu durumda hafif ağrı veya sızı var ise ağrı kesiciler kullanılabilir.
Rahimden parça alınmasının temel amacı, rahim iç dokusunun (endometrium) incelenmesi ve hastalıkların teşhisi için yapılır. Bu işlem, endometrium küretajı veya biyopsi olarak adlandırılır ve rahim hastalıklarının belirlenmesine yardımcı olur.
Dişeti üzerindeki kalan diş taşları temizlendikten sonra ikinci aşama olarak dişetlerinin alt kısmında bulunan kötü doku, diş iltihabı ve diş taşları temizlenir. Bu işleme küretaj işlemi denir. Bu işlemler sıklıkla Uzman Diş hekimleri olan Dişeti Hastalıkları Uzmanınca yapılmaktadır.
Tedavi sonrası ağız bakımı (oral hijyen) çok önemlidir. Diş fırçalama, diş ipi veya ara yüz fırçası kullanımına devam edilmelidir. Temizlik sonrası bakım zor olsa da mutlaka fırçalama yapılmalı diş ipi düzenli kullanılmalıdır.
Bu son derece doğal ve beklenen durumdur. Kanamalar kürtaj işlemi sonrasında 1 ila 3 hafta arasında gözlenebilir. Doğal sınırın aşımı söz konusu olduğunda ve kanamanın şiddetinin arttığı durumlarda mutlaka doktorunuza başvurmalı ve sorunun çözümü için gerekli tedaviyi almalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri