Son Tüketim Tarihi (STT) adından da anlaşılacağı üzere bir ürünün tüketilmesi gereken en son tarihtir.
Son kullanma tarihi, bir ürünün daha öncesinde tüketilmesi veya kullanılması gerektiğini belirten tarihtir. Söz konusu bir gıda ise, o tarihe kadar tüketilmesi gerektiğini belirtir. Yasa gereği veya çabuk bozulan mallar için öngörülen raf ömrünü dolduran bir şey kullanılmamalıdır.
Türkçe anlamı üzerinde TETT ''Tavsiye edilen tüketim tarihi' olarak bilinmektedir. Bu durum Sağlık Bakanlığı bünyesinde her ürün için son kullanım tarihini kapsamında eklenmektedir.
“1) Son tüketim tarihi, 'son tüketim tarihi' ifadesi kullanılarak veya '… tarihine kadar tüketiniz' şeklinde belirtilir. Bu ifadenin yanında ya tarihin kendisi ya da tarihin etiket üzerinde bulunduğu yere atıfta bulunan bir ifade yer alır.
Tüketicilerin TETT ile SKT terimlerini birbirine karıştırmamaları gerekiyor. Son Tüketim Tarihi, bir ürünün tüketilmesi gereken nihai tarihi gösterir. Örneğin bir gıda ürününün üzerinde STT 03.07.2022 yazıyorsa, 04.07.2022 tarihi itibariyle tüketilmesi sakıncalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Türkçedeki uygulama, gün/ay/yıl şeklindedir. İlk olarak gün, sonra ay, sonrada yıl yazılır. Örneğin; 25/08/2021, 25 Ağustos 2021 tarihine tekabül eder. Bazı dillerde ise ay/gün/yıl şeklinde bir yazım söz konusu olabilir.
Son kullanma tarihleri ürün kutuları üzerinde veya ürün ambalajının üzerinde yer almaktadır. Her ürünün son kullanma tarihi markaya ve ürüne göre farklı alanlarda yer alabilmektedir. Satın aldığınız ürünün üzerini kontrol ederek son kullanma tarihini görebilirsiniz.
TETT tavsiye edilen tüketim tarihi anlamına gelir. TETT, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği'ne göre, uygun şekilde muhafaza edilmesi durumunda gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihtir. Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmektedir.
Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs 1453 Salı günü, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982'de göreve başladı. Lale Festivali 25 Haziran'da başlayacak. Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar: Okullar genellikle eylülün ikinci haftasında öğretime başlar.
Son Kullanma Tarihi (SKT), Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ile benzer anlama gelmemektedir. Son kullanma tarihi, kısaltması olan (SKT) veya son tüketim tarihi, kısaltması olan (STT) olarak ifade edilir.
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
3.4 Üretim tarihi : Bir gıdanın paketlemeye hazır hale geldiği tarih . 3.5 Paketleme tarihi : Nihai olarak satışa sunulmak üzere bir gıda maddesinin primer paketi içinde paketlendiği tarih .
Son kullanma tarihi, bir ürünün sağlıklı ve kaliteli bir şekilde en son kullanılabileceği tarihtir. Bu tarihten sonra ürünün kullanımı veya tüketilmesi risk taşıyacağı için ürünler bu tarihten sonra satılamaz. Bu kodlamaların çoğu, inkjet kodlama makinası denilen cihazlarla yapılmaktadır.
Tarih atılırken her zaman günün, ay ve yıldan daha önce yazılması gerekiyor. İlk olarak gün, sonra ay ve daha sonra yıl yazılır. 01.01.2021 şeklinde tarih atılma işlemleri gerçekleştirilmelidir. Gün, ay ve yıl tarihlerinin karıştırılarak yazılması, başka tarihi ifade edebileceğinden doğru yazılması gerekir.
(3) Tarih; gün, ay ve yıl olarak rakamla yazılır. Ay ve gün iki haneli, yıl ise dört haneli olarak düzenlenir (Örnek: 01.09.2014, 04/09/2014). Ay adları, harfle de yazılabilir. Bu durumda gün, ay ve yıl arasına herhangi bir işaret konulmaz (Örnek: 10 Ekim 2014, 09 OCAK 2014).
Bugünün tarihi ile ilgili örnek
Bugunun tarihi 29.02.2020'dir. - Yani bugun 29 Şubat 2020 olarak bilinmektedir. Yarinin tarihi 15.01.2020'dir. Ataturk 10.11.1938 tarihinde hayata gozlerini yummus, aramizdan ayrilmistir.
Bu tarih, son tüketim tarihinden farklı olarak gıdanın; tazelik, tat, aroma gibi duyusal özelliklerine dayanarak belirlenmektedir. Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) geçmiş ürünler tat, koku, görünüş gibi bozulmaların olmaması koşulu ile piyasada bulunabilir.
Son tüketim tarihi(STT) : Mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu yüzden kısa bir süre sonra insan sağlığı açısından tehlike teşkil etmesi muhtemel olan gıdaların tüketebileneceği son tarihi gösterir.
Ürün ambalajlarımızın alt kısmında, üretim tarihleri bir kodlama sistemiyle yer almaktadır. Ornegin Z020415 seklinde olan bu kodlama sistemine gore urunun 02.04.2015 tarihinde uretildigi anlasilmaktadir. Bu durumda urunun son kullanma tarihi bu tarihten 3 yıl sonra yani 02.04.2018 olmaktadir.
Üstelik ürünün üzerinde yer alan bilgiye de bunu açıkça yazMAmışlar: “Son tüketim tarihi(STT) ve seri numarası ambalaj üzerindedir.” Üretim tarihini yazmadıkları ürünün fotoğraflardan fark edeceğimiz üzere son kullanma tarihi kapak kenarındadır.
Bir ürünün SKT'sini nerede bulabilirim? Son kullanım tarihi, ambalajın üzerinde ve ürünün teknik veri sayfasında açıkça görünmelidir, üretim tarihine göre aylar veya yıllar cinsinden ifade edilir.
Böyle durumlarda gıdaların üzerinde bakteri oluşumu meydana gelebileceğini Dile getiren Önal, "O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan sağlık sorunlarına sebep olabilir." dedi.
Açılımı expiration date olan bu kelime dilimize geçerlilik tarihi veya son kullanma tarihi olarak çevrilmiştir. Bir ürünün üzerinde yazan tarihten önce tüketilmesi gerektiğini anlatır.
İlaç son kullanma tarihi, bir ilaçın üretildiği gibi kullanıma uygun olmayabileceği tarihtir. Tüketiciler, son kullanma tarihi için ilaç ambalajını kontrol ederek bir ilacın raf ömrünü görebilir. Raf ömrünü geçen ilaçlar etkisiz ve hatta zararlı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri