Normalde uzmanların yaptığı bir çok açıklamalara göre, baklavanın insan vücudu herhangi bir yararı yoktur. Kan şekerinin artmasına ve ani düşüşlere neden olur. Bu da ruhsal dengesizliklere, baş ağrısına, tatlı ve acıkma krizlerine yol açabilir. Diyabet, kalp hastalıkları ve kanser riskini artmaktadır.
Baklava, bol kalorili, bol yağlı ve karbonhidratlı olması nedeniyle kilo almanıza sebep olabilir.
Tavsiyem, günde iki veya üç dilim tüketmeniz.
500 gram (yarım kilo) baklava 1438 kcal içerir. 1 adet baklava kaç kalori? 1 adet (45 gr) baklava 129 kcal içerir.
Diyetteyken cevizli baklava tüketmek kilo alımına neden olur. Baklava zaten çok kalorili ve ağır bir besindir. Bir de cevizli baklava tüketmek, daha kalorili ve daha yağlı bir besindir. Bu nedenle de cevizli baklava tüketmek, kilo almayı önemli ölçüde hızlandırır.
İlgili 42 soru bulundu
Fazla miktarlarda tüketilen tatlı kalorisi yüksek olduğu için yağ dokumuzun artmasına ve kilo almaya sebep olacaktır. 1 dilim baklava yediğinizde 250 kcal aldığınızı ve kan şekerinizi hızlı yükseltmiş olduğunuzu unutmayın.
Sporcular, poğaça, börek, kurabiye, baklava gibi tatlılar başta olmak üzere yoğun miktarda un ve şeker barındıran hamur işi, unlu mamül ve şerbetli tatlılardan uzak durmalıdır.
Yediğiniz her bir porsiyon baklava için 500 kalori alırsınız. Bunu eritmek için de 1,5 saat hızlı tempolu yürüyüş, 1,5 saat hızlı yüzmek, 1 saat tempolu bisiklet çevirmek, 1 saat futbol oynamak, 2 saat tempolu ev temizliği veya iyi bir tenis oyuncusuysanız 45 dakika tenis oynamak gerekiyor.
Düzenli olarak yapılan orta tempolu bir saatlik yürüyüş ortalama olarak 250 ile 350 kalori harcanmasını sağlar. Bu da ayda yaklaşık ekstradan 7500 ile 10500 kalori harcanır.
1 tane lahmacun kaç kalori? İnce hamurlu lahmacunlar yaklaşık olarak 180 ile 200 kalori arasındadır. Kalın hamurlu lahmacunlar ise en fazla 240 kaloridir.
Çikolata tüketirken dark, bitter, yoğurt bazlı olanları alın. Geleneksel bayram tatlısı baklavayı tükettikten sonra ise ayran ya da süt tüketin. Su tüketimi; günlük su tüketiminizi arttırın, çay-kahve,asitli-gazlı içeceklerden kaçının, günlük 2-3 fincan şekersiz bitki çayı tüketmeye özen gösterin.
Ancak tercih ettiğiniz baklava şerbet oranı daha az kuru baklava ise çok uzun olmamak şartı ile buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Oda sıcaklığında, açık bir alanda ve ağzı kapalı şekilde sakladığınız şerbetli baklavayı 5 gün boyunca bozulma tehlikesi olmadan rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Baklavanın Başlıca Olan Faydaları
Sağlam bir karbonhidrattır. Bunun yanı sıra günlük protein gereksinimini kişilerin karşılar. Tüm bunlara ilaveten sodyum ve potasyum açısından da son derece sağlıklı bir besindir.
Elbette yapar. İçeriğinde oldukça fazla yağ ve şeker oranı barındıran baklaya çok yüksek kalori değerine sahip bir tatlıdır. Aşırı şekilde baklava yemek kilo yapabilir. Özellikle de spor yapmayan kişiler baklava yemeden önce bir kere daha düşünmelidir.
Bilindiği üzere, baklava şerbetli tatlılar grubuna giren oldukça yüksek kalorili bir besindir. Bu sebepten dolayı, diyet yapanlar ya da diyabet hastaları için fazla miktarda tüketilmesi çok da sağlıklı değildir.
Fakat bilimsel araştırmalar yürüyerek daha fazla yağ yaktığınızı gösteriyor. Bir başka güzel haber ise yürümenin kalçaları ve bacakları çok daha iyi ve hızlı biçimlendirmesi. Yürüyüş sırasında yapılan hareketler vücudun alt bölümündeki kasları uzatıp güçlendirirken, kalçalara da son derece etkili bir egzersiz sağlıyor.
Tüm egzersizlerde olduğu gibi yürüyüş yaparken de temponuzu artırmak daha çok kalori yakmanıza yardımcı olacaktır. Eğer uzun süre normalden daha tempolu yürüyemem diyorsanız da kısa periyotlarla çok hızlanıp sonra yavaş tempolu yürümeyi tercih edebilirsiniz.
Sözgelimi 65 kiloda aktif bir kadının günlük alması gerekli kalori miktarı 2000 civarındadır ve bu kişinin, haftada bir kilo vermek istediğinde, günlük kalori miktarından 500 kalori daha az beslenmesi yeterlidir.
Gerçek baklava ve hileli baklavanın nasıl anlaşılacağı konusunda ipucu veren Nejat Güllü “Gerçek baklava, çıtırdama sesinden, renginin parlaklığından ve içerisindeki fıstığın dolgunluğundan anlaşılır. Kesinlikle boğazda ya da midede yanma hissi bırakmamalı ve burnunuza tereyağı kokusu gelmeli.
Uzman Diyetisyen Esra Çelakıl, "Eğer 2 ay boyunca her sabah poğaça yerseniz tam 2 buçuk kilo yağ kütlesini vücudunuza eklemiş olacaksınız. Bir poğaçanın vücudumuzun yakması için tempolu 7 bin 500 adım atmamız gerekiyor" dedi.
Glisemik indeksi yüksek olan, kan şekerini hızla yükselten fakat sürekliliğini korumayanmeyvelerin,meyve sularının ve şekerli gıdaların, spor öncesi yerine spor sonrasında tüketilmesi tavsiye ediliyor.” Dayanıklılık sporları, uzun dönemli enerjiye ihtiyaç duyulan sporlar olarak görülüyor.
Yağlı Süt Ürünleri ve Yağlanma
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir.
Kalorisi elbette yüksektir ama tadında bırakıldığı sürece sorun oluşturmaz. Hatta baklavanın yemek üzerine yenmesi kavramı bile tartışılır, zira iki-üç dilim baklava aslında aç karnına daha iyi sonuç verir. Bir kere lezzetini daha iyi hissedersiniz. Beri yandan kan şekerini zıplatıcı bir etki de yapmaz.
Vücutta su tutulmasını arttırır. Bel ve göbek yağlarını arttırır. Yüksek yoğunluklu lipoprotein olan HDL'yi düşürür ve dejeneratif hastalıkların başlangıcı olan kan trigliseritlerini yükseltir. Kilo alma, şişmanlık ve obeziteye neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri