Olağan koşullarda pazar gününün hafta tatili olduğu bir işyerinde işveren talep etse bile işçi hafta tatilinde çalışmayı kabul etmeyebilir. Bunun için işçinin rapor almasına gerek yoktur. Dinlenmek sadece yasal değil Anayasal bir haktır! İşçi hafta tatilinde çalışmaya zorlanamaz!
Yani işçinin hafta tatili, 7 günlük süre içinde kesintisiz olarak 24 saattir. Cumartesi günü normal şartlarda mesai günüdür. Ancak kamu kurumlarında genellikle, haftalık 45 saatlik çalışma süresini hafta içi tamamladığı ya da kurumlar çalışmadığı için Cumartesi günü de hafta tatili olarak kullandırılmaktadır.
Bu süre beş gün üzerinden düzenlenir. Pazar günü hafta tatilidir. Cumartesi günü işçiler dinlendirilir. Ancak, haftalık çalışma süresinin 6 işgününe bölünerek uygulandığı işyerlerinde bu uygulamaya devam edilir.
İşçi çalışma saatleri, haftada en fazla 45 saat, günde ise en fazla 11 saattir. Her ne koşulda olursa olsun günlük çalışma saati 11 saati geçemez. Haftalık 45 saati geçmese dahi günlük 11 saatten fazla çalıştırılma durumunda fazla çalışma ücretine hak kazanılır.
İşyerinden herhangi bir değişiklik bildirilmezse 45 saatin altında ya da üzerinde 4D'li işçi çalıştırılmaz. Ayrıca aylık olan fazla mesai süresi de tüm sigorta türlerinin bağlı olduğu Sosyal Sigortalar Kurumu'nun açıkladığı resmi rakamlara göre 100 saatten daha fazla olamaz.
İlgili 31 soru bulundu
(daimi işçi statüsünde kadroya geçirilen işçiler için %60 oranında) İşçi fazla çalışma yapmaya zorlanamaz. Fazla çalışma yaptırmak isteyen idare mutlaka işçinin yazılı muvafakatını almalıdır. Aksi durumda 4857 sayılı İş Kanunu cezai yaptırımlar öngörmüştür. Fakat belli durumlarda işçinin onayı aranmaz.
4D'li işçiler 2018 yılından itibaren taşeron olarak kabul edilen ancak bu tarihten itibaren kadroya alınan sürekli işçi olarak tanımlanan çalışanları kapsar.
SSK işlemlerinde ay 30 gün olarak dikkate alınmakta, dolayısıyla aylık çalışma süresi de 30×7.5=225 saat olarak uygulanmaktadır. İŞÇİ ÇALIŞMA SÜRELERİ İÇİN KANUN NE DİYOR? Çalışma süresi, işçinin çalıştırıldığı işte geçirdiği süredir. Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok 45 saattir.
İmzalanan toplu sözleşmeye göre en düşük işçi maaşı Ocak 2023 itibarı ile çıplak olarak 22 bin TL olmuştur.
Burada da saatlik çalışma ücretine, fazladan çalışılan her bir saat için fazla çalışma ücreti eklenir. 2023 yılında asgari ücret için saatlik ücret 59,62 TL'dir. Fazla mesai yapılan saatlerde ödeme %50 artar. Bu nedenle de 2023 asgari fazla mesai saatlik ücreti 89,43 TL olarak hesaplanır.
İşçi hafta tatilinde çalışmaya zorlanamaz! Hele de gebe veya emziren bir işçi hafta tatilinde çalışmaya hiç zorlanamaz! Okurumuz pazar günü yapılacak toplantıya gitmeyi reddedebilir, bu nedenle işten çıkarılması da İş Yasası'na aykırı olur. Eğer okurumuz bu toplantıya katılırsa, bu süre çalışma süresinden sayılır.
Sonuç olarak, Yargıtay'ın ilke kararına göre, 4857 sayılı Kanuna göre, hafta tatili 45 saatlik çalışmadan sonraki 24 saatlik bir gündür (m.46, 63). Bu nedenle kural olarak cumartesi günü iş günüdür.
Bilindiği üzere iş yasamızda iş süresi haftalık olarak ve iş süresi de 45 saat olarak düzenlenmiştir. Sizin işyerinizde şayet günde 9 saat çalışılıyor ise 5 günde 45 saati tamamlamış olursunuz ve Cumartesi günü işe gitmeniz gerekmez. Şayet giderseniz de bu 45 saati aşacağından fazla mesai anlamına gelir.
Devlet memurları, kamu kurum ve kuruluşları, bankalar için sadece hafta içi günler (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri) iş günü sayılır. Hafta sonu (Cumartesi ve Pazar) günleri ise iş günü sayılmaz. Resmi tatillere denk gelen hafta içi günler de aynı şekilde iş günlerinden sayılmaz.
657 sayılı Kanun kapsamında memurların haftalık çalışma süresi ise 40 saattir ve haftada 5 gün çalışırlar. 4/D kapsamındaki işçiler, 657 sayılı Kanuna tabi değildir ve haftalık 45 saate kadar çalıştırılmaları mümkündür.
Yargıtay'a göre bir işçinin 24 saat kesintisiz çalışması asla kabul edilemez. Ancak ne kadar çalışmış sayılacağı da işçinin uykusuna bağlıdır. Buna göre; İşçinin uyuma imkânı var ise çalışması 14 saat kabul edilir.
Kamu işçilerine yılda 52 günlük çıplak ücret tutarında ilave tediye ödeniyor. Kamu kurumlarında taşeron kadroya alınan işçiler de ilave tediye ödemesinden yararlanıyor.
"İşçilerin brüt maaşı 21 bin 750 liraya çıktı"
Böylelikle işçilerin brüt maaşı 21 bin 750 liraya çıktı.
İşyerinde günde 9 saat çalışılıyorsa 9 X 5 = 45 olacağı için 5 günde yasal iş süresi tamamlanır ve o işyerinde cumartesi ve pazar günleri çalışılmaz. Bu koşulda cumartesi günü işçi çalıştırılırsa bu fazla mesai anlamına gelecektir ve saat başına yüzde 50 zamlı ücret ödenmesini gerektirir.
İşçilerin aylık fazla mesai sınırı hakkında bir kural olmasa da, bir işçi günlük en fazla 11 saat ve haftanın 6 günü çalıştırılabilir. Yani bir işçi haftada 66 saat çalıştırılabilir ve böylece 21 saat fazla mesai yapabilir. Bu formülü aylık bazda hesaplarsak, bir çalışan 90 – 100 saat civarında fazla mesai yapabilir.
Kanunen yasada belirlenen haftalık çalışma süresi en fazla 45 saattir. Haftalık 45 saati aşan çalışma yapıldığında bu çalışma fazla mesai ya da diğer adı ile fazla çalışma ücreti olarak adlandırılır. İşçinin normal çalışma süresinin sözleşmelerle haftalık 45 saatin altında belirlendiği durumlar vardır.
Belirlenen rakamlara göre kamu işçisi kabul edilen 4D işçilerinin brüt ücretleri 15. 000TL'dir. Brüt ücretten düşülen damga, gelir, istisna gibi çeşitli vergilerin ve SSK işçi kesintisi, asgari ücret istisnası, işsizlik sigortası gibi kesintilerin ardından işçilere net ödenen ücret 12.000 TL olarak belirlenmiştir.
Edinilen ilgiye göre; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda 4 /D sürekli işçilere nakil ve tayin hakkı veren bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Buna göre 4/D sürekli işçiler, memurlarda olduğu gibi mazerete dayalı olarak tayin hakkına sahip olabilecek.
Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri