Tesbîhat, münferit olarak yapılabileceği gibi, cemaat hâlinde de yapılabilir. Namazdan bağımsız ve müstehap bir ibadet olduğu için tesbîhatın terk edilmesi namaz için bir eksiklik sayılmaz.
Tesbihatı yapmamak günah değildir.
Ancak tesbih çekilmesi ve tesbih duaları çekilmesi, Diyanet tarafından müstehap olarak belirtilmiştir. Yani, Namazdan sonra tesbih çekilmesi farz değildir ancak yapılması, kişilerin hayrına olur, kendilerine sevap kazandırır.
Öncelikle namazdan sonra tesbih çekmek ve dua okumak farz değildir; bunlar sünnettir. Yapıldığı takdirde sevabı ve fazileti çoktur; yapılmazsa da bir günahı yoktur. Namazdan sonra tesbih çekmeden dua etmeden kalkılırsa namaz bozulmuş olmaz.
Muhammed'in tesbih taşıdığına dair bir kayıt yoktur. Hatta belki Osman Gazi, belki de Fatih Sultan Mehmet'de tesbih kullanmadılar.
İlgili 35 soru bulundu
Türkçede yer alan tespih sözcüğü, Arapça sbḥ kökünden gelen ve (Allah'ı) övme, yüceltme veya Sübhaneke duasını söyleme anlamındaki تسبيح (tasbīḥ) sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük aynı dilde övdü, yüceltti manasındaki سَبَّحَ (sabbaḥa) fiilinin tafˁīl vezninde (II) masdarıdır.
Müslümanların kullandığı tesbih 33, 99, 500, 1000 ve 5000'lik olabilmektedir. Genellikle 99'luklar cami ve evlerde, 500'lük ve 1000'likler tekkelerde yer alır.
Namazdan sonra abdest gitmişse tesbihat yaparken yeniden abdest almak daha iyi olabilir ancak, abdestsiz tesbih çekilmesinde de bir sakınca yoktur. Kişinin abdesti yoksa yine aynı şekilde dualar okuyabilir, salavat-ı şerifler çekebilir.
Cemaat halinde tesbihat yapmanın hükmü nedir? Tesbihat yapmadan camiden çıkmak caiz midir?" sorusu üzerine şu fetva yayınlandı: "'Namazlardan sonra yapılan tesbihat ve dualar, namaza dahil olmasa da makbul ibadetler arasında yer aldığından müstehaptır (Dinen emredilmediği halde yapıldığında sevap kazanılması).
Namazlardan sonra otuz üçer kere “Sübhanallah”, “Elhamdülillah”, “Allahu ekber” diyerek Allah'ı anmak da sahih hadislerle tavsiye edilmiştir.
Farz olan vakit namazlarından sonra tesbih çekmek sünnettir. Peygamber Efendimiz (SAV), ömrü boyunca namazlardan sonra tesbihatlar çekmiş ve bunu da ümmetine tavsiye etmiştir. Namazdan sonra yapılan tesbihat ile Allah'a yakınlaşma ve imanı artırma yapılmış oluyor.
“Zikrin otuz üç adet yapılmasının tavsiye buyurulması, bu sayı üçe çarpıldığı zaman doksan dokuz ettiği içindir. Bu miktar ile zikirde bulunan kimse Allah'ı doksan dokuz ismiyle zikretmiş gibi olur.”
Namazlardan sonra, Kur'an-ı kerim okumak, Kur'an-ı kerim okunduktan sonra Fatiha okumak caizdir. Okunmazsa günahı olmaz.
Tesbihat namazın zorunlu bir kolu değildir. Ancak Peygamber Efendimiz SAV her namazın sonunda salavat getirerek önce istiğfar duası ardından Ayetel Kürsi ve ardından tesbihatını gerçekleştirmekteydi. Namaz tesbihatı genellikle 33 er defa arayla toplam 99 olarak çekilmektedir.
Namaz tesbihatını tek başına yapmak mümkün olduğu gibi, cemaat halinde îfa etmek de mümkündür.
Yalnız veya cemaat ile kılınan namazlardan sonra yapılması gereken ilk şey ”Allahümme entesselamü ve minkes-selamü tebarekte ya zel-celali vel-ikram” duasını okumaktır. Daha sonrasında “Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüv elhayyelkayyume ve etübü ileyh” şeklindeki istiğfar duası 3 kere okunarak devam edilir.
Tesbih çekerken amaç Allah'ın rızasını kazanmak ve onu zikretmek olduğu için Müslümanlar için önemli olan ibadetlerden biridir. Tesbih çekerken istenen Esmalar ve dualar okunabilir. Namazlardan sonra yapılan tesbihatlarda 33'er kez Subhanallah, Elhamdülillah ve Allahu Ekber denir.
Sabah namazının kılınışının ardından tesbihat yapılması da önemlidir. Sabah namazı tesbihatı şöyle; "Allahumme entesselamu ve minkesselam, tebarekte ya zel celali vel ikram."denilir.
Tesbihat namazın devamı niteliğinde olduğu için, namazın hikmeti ne ise aynı hikmet tesbihatta da devam etmektedir. Yani namaz ve tesbihat insanın Allah'a karşı bir arz-ı ubudiyetidir. Ayrıca tesbihat Peygamber Efendimiz (asm)'in bir sünneti olduğu için, hem bir feyiz hem de bir sevap kaynağıdır.
Abdestsiz zikir ve evradı okumak ayrı bir şeydir, onların içinde bulunduğu bir yazıya dokunmak ayrı bir şeydir. Abdestsiz namaz kılınmaz, fakat Kur'an okunabilir.
Cünüp kimse, Kur'an-ı kerimden sûre ve âyet okuyamaz, fakat her çeşit duayı okuyabilir, her çeşit zikri çekebilir, hatta Fatiha ve Rabbenâ âtinâ gibi dua âyetlerini, sadece dua niyetiyle okuyabilir.
el Cevab: Kuran okunurken dinlerken abdestli olmak şart değildir. Evde korunaklı bir ortamda iken başınızın örtülü olmaması caizdir. Ama efdal olan ibadetler ve dini şeairi yaparken örneğin Kuran okunurken örtünme ye riayet etmenizdir. Yalnız başınıza kuran okurken başınız açık olsa bu da caizdir.
Cevap ( İlahiyatçı Meral Günel): Ebû Davud, Tirmizî, Nesaî ve Hakim'in kaydına göre Rasûl-i Ekrem Efendimiz, her namazdan sonra ümmetine de tavsiye ettiği zikirlerini (otuz üçer defa tesbih-sübhanallah- tahmid-elhamdülillah- ve tekbir-allahuekber-) parmak eklemleriyle yapardı.
Peygamberimiz (asm) sağ parmaklarının boğumlarıyla tesbih çekerdi.
İşte zikir çekmeye ara verilmesi gereken durumlar: - Büyük veya küçük tuvaleti yaparken zikre devam etmek mekruhtur. - Cinsel birleşme öncesinde değil de o esnada zikir çekmek yine mekruhtur. - Cuma vakti imam hutbe okurken, namazı eda etmek için gelen kimselerin hutbeyi dinlerken zikre devam etmemesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri