Cevap: T1 rejimi, Avrupa Birliği dışı eşyanın transit beyanı için kullanılırken, T2 rejimi ise Avrupa Birliği eşyasının transit beyanı için kullanılır. TR rejim kodu, ulusal transit işlemlerinin ayırt edilebilmesini teminen Türkiye Gümrük Bölgesi içerisinde başlayıp biten taşıma işlemlerinde kullanılır.
T2: AB ülkesi menşei olan bir eşyanın bir AB ülkesinden Ortak Transit Rejimi'ne taraf herhangi bir EFTA ülkesi veya Türkiye'ye ihraç edilmesi durumunda sunulan transit beyanın tipine T2 denir. ? G ? ? T1: AB üyesi olmayan bir ülkeye ait eşya için Ortak Transit Rejimi kapsamında sunulan beyana T1 denir.
T1/T2/T- beyannameleri dış ticarete konu ürünlerin menşei baz alınarak Ortak Transit Sözleşmesine taraf ülkelerde gümrük vergileri ödenmeksizin taşınmasına olanak sağlayan Birlik prosedürleri ve aynı isimle anılan transit gümrük beyannameleridir.
T2 belgesi: Menşei Avrupa Birliği ülkelerinden biri olan eşyaların, ortak transit rejimi içerisinde taşınmasında kullanılan rejim kodudur. Örneğin; hareket ülkesi Almanya, varış ülkesi Sırbistan olan bir transit işlemi için T2 belgesi kullanılır.
T2 Yetki Belgesi, Büyükşehir belediyesi sınırları dışında kalan yerleşim birimlerinde yolcu terminali işletmeciliği yapacak, gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarına verilen belge türüdür.
İlgili 16 soru bulundu
T1 : Menşei, Avrupa Birliği ülkeleri olmayan eşyaların ortak transit rejimi içerisinde taşınmasına imkan veren belgedir. T2 : Menşei Avrupa Birliği ülkelerinden biri olan eşyaların, ortak transit rejimi içerisinde taşınmasında kullanılan kodtur.
T1 Nedir? T1 Topluluk (AB) eşyası olmayan bir malın Transit Sözleşmesine taraf ülkelerde gümrük vergileri ödenmeksizin taşınmasına olanak sağlayan Birlik prosedürüdür. T statüsünde açılan her beyannameye MRN adı verilen tekil bir izleme numarası atanır. - Rejim belirlenirken meşei önemli değil.
Borsa T2 kavramı, tıpkı T1 gibi zamanı ifade eder. T aynı günü gösterirken, T+2 işlem yapılan günden 2 iş günü sonrası için kullanılır. Yani siz işlemi Pazartesi günü yaptıysanız Çarşamba günü gerçekleşeceği anlamına gelir. Bir hisse senedini T gününde bozduğunuz zaman, T+2 gününde bakiyenin hesaptan çekebilirsiniz.
“T” aynı günü gösterirken, “T+2” işlem yapılan günden 2 iş günü sonrasını ifade eder. Yani, işlemi Pazartesi günü yaptıysanız, Çarşamba günü gerçekleşeceğini gösterir. Bir hisse senedini “T” gününde bozduğunuzda, “T+2” gününde bakiyenin hesaptan çekilebilir hale gelir.
Taşınan eşyanın menşei, bir Avrupa Birliği ülkesine ait ise ve bu eşya Ortak Transit Rejimi'ne taraf herhangi bir EFTA ve üçüncü ülkeye boşaltılacaksa, bu taşımada T2 beyanı kullanılması gerekir. Örneğin menşei AB olan bir yük, Almanya'dan hareket ederek Türkiye'ye geldiğinde T2 beyanı kullanılır.
T1-/T2 Gümrük Sevk Belgeleri (NCTS)
Üçüncü ülkelerden yapılan gümrüksüz ve gümrük kontrolüne tabii malların sevki , genelde T1-/T2 gümrük sevk yöntemiyle nihai gümrük işleminin yapılacağı Avrupa'daki varış ülkesinin gümrük dairesine yapılır. Bu gümrük sevk belgeleri uluslararası elektronik NCTS sistemiyle düzenlenir.
a) T1 yetki belgesi: Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yolcu terminali işletmeciliği yapacaklara, b) T2 yetki belgesi: Büyükşehir Belediyesi sınırları dışında kalan yerleşim birimlerinde yolcu terminali işletmeciliği yapacaklara, c) T3 yetki belgesi: Eşya terminali işletmeciliği yapacaklara, verilir.
T1 Yetki Belgesi alımı için Ankara Ulaştırma Bakanlığının 0312 203 10 00 numarasını arayarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Cevap: T1 rejimi, Avrupa Birliği dışı eşyanın transit beyanı için kullanılırken, T2 rejimi ise Avrupa Birliği eşyasının transit beyanı için kullanılır. TR rejim kodu, ulusal transit işlemlerinin ayırt edilebilmesini teminen Türkiye Gümrük Bölgesi içerisinde başlayıp biten taşıma işlemlerinde kullanılır.
T+1, hisse senedi alım-satım işleminin gerçekleştiği günü ifade ederken, T+2 ise hisse senedinin teslim edilmesi gereken tarihi ifade eder. Bakiyenin eksi olması ise genellikle hesapta yeterli miktarda nakit veya hisse senedi olmaması durumunda meydana gelir.
Çünkü hafta sonu dâhil değil, iş günü olması gerekmektedir. Bu durumda Salı günü işlem görebilir.
Borsada T işlem yapılan günü ifade etmektedir. Yani siz bugün bir işlem yaptıysanız zaman T harfi ile gösterilir. T1 ise işlem yapılan günden 1 iş günü sonrasını ifade etmektedir. Bir başka deyişle Pazartesi yaptığınız işlem T ile gösterilirken, T+1 ifadesi Salı gününe işaret eder.
Hisse fiyatının bu zaman dilimlerinde artmasıyla, emirlerin piyasa açılışında daha yüksek bir fiyattan gerçekleşebilir. Bunun sonucunda ise bakiyen yine eksiye düşebilir.
Örneğin T1 ağırlıklı sekanslarda yağ dokusu parlak iken, su dokusu koyu tonda izlenir. T2 ağırlıklı sekanslarda ise hem su hem yağ dokusu parlak tonda izlenir. Yağ baskılı sekanslarda yağ dokusu koyu tonda, su parlak olarak görünür.
Alış işlemi gerçekleştikten sonra paylar, satış işlemi gerçekleştikten sonra da satış tutarı yatırım hesabınıza 2 iş günü sonra geçmektedir. Ancak takas süresini (T+2) beklemeden emirlerinizin gerçekleşmesi ile birlikte oluşacak borsa işlem limitiniz dahilinde işlem yapabilirsiniz.
T Sıfır olarak da bilinen T+0 bakiyesi, yatırımcılar tarafından acil nakit ihtiyacını gidermek için sıklıkla tercih edilir. Trive, hisse senedi satış bedellerini yatırımcılara hisse senetlerini sattıkları gün (T+0) veya ertesi iş günü (T+1) ödemektedir.
T1 ve T2 kodları eşyanın hangi statü altında taşındığını belirten kodlardır. Buna göre; T1, Avrupa Birliği dışı eşya için ortak transit rejimini kapsayan transit beyanını gösterirken, T2, Avrupa Birliği eşyası için ortak transit rejimini kapsayan transit beyanı için kullanılır.
1) Özet beyan nedir? Özet beyan, Türkiye Gümrük Bölgesine giren eşyanın emniyet ve güvenlik yönlerinden risk analizine tabi tutulması amacıyla, eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesine girmesinden/çıkmasından önce elektronik yolla verilen ve taşıt aracı ile eşyaya ilişkin genel bilgilerin yer aldığı beyandır.
T1: Avrupa Birliği ülkeleri ile EFTA ülkeleri (Avrupa Serbest Ticaret Birliği- Norveç, İsviçre, İzlanda ve Lihtenştayn'dır) arasındaki ticari malların dolaşımına veya Birlik dışı ülkelere ait malların Birlik ülkeleri arasındaki dolaşıma imkan veren belgedir.
Borsada yatırımdan hemen sonra hisse satışının akabinde hesaplarda görülen T2 bakiye, hisse satışı sonrasında elde edilen paranın 2 gün sonra kullanılabilir olması demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri