Vajinal tamponlar doğru yerleştirildiğinde herhangi bir rahatsızlık oluşturmazlar.
Ayrıca menstrüasyon sırasında tampon kullanımı, özellikle uzun süreli kullanımı sırasında idrar yolları enfeksiyonu sıklığında artış gözlenmiştir.
Tamponların kullanımı, sağlık açısından herhangi bir sorun yaratmaz. Tamponlar, vajinadan kanı emer ve vajina içinde genişleyerek yerinde kalırlar. Doğru şekilde kullanıldığında, tamponlar herhangi bir zararlı etki yaratmaz.
Nadir olarak görülse de vajinal tampon kullanan kadınlarda tamponun uzun süre değiştirilmemesine bağlı olarak, bakteriler için oldukça iyi bir besiyeri oluşturan kan vajinada uzun süre bekler ve bu bakteriler hızla çoğalır, yaydıkları toksinler bireyin kanına geçer, toksik şok sendromu gelişir.
Tampon kullanımı kimler için uygun değildir? Tampon kullanımı öncelikle vajinal enfeksiyon şikayetleri olan kadınlar için uygun değildir. Bu durumda hijyen problemleri ortaya çıkabilir. Aynı zamanda geçmişte kullanan sonrasında da vücutta alerjik reaksiyonlar geçiren kişiler de kullanılmamalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Vajina arkaya ve hafif yukarıya doğru uzanır. Bu nedenle tamponu bu aks doğrultusunda yumuşak hareketlerle itin.. Bu sırada aplikatörü sağa sola döndürerek ittirmeye çalışmayın. Aplikatörün tüpü tamamen vajina içine girinceye ve aplikatörü tutan iki parmağınız vücudunuza değinceye kadar ittirmeye devam edin.
Sağlıklı ve güvenli bir regl dönemi için tampon kullanım süresi oldukça önemlidir. Özellikle toksik şok ve enfeksiyonlardan korunmak için aynı tamponun 4-8 saatten fazla vücutta tutulmaması gerekir.
Genital bölgeye uygulanan parfümlü yıkama jelleri, hijyenik ped, parfümlü prezervatif kullanımı ve tampon kullanımı irritan olup alerjik etki ile mantar oluşumunu kolaylaştırmaktadır.
Toksik Şok Sendromunun Belirtileri
Bir teoriye göre şayet tampon vajina içerisinde uzun süre bırakılırsa bakterilerin üremesi için uygun ortam oluştuğundan toksik şok sendromu söz konusu olabilir. Diğer teoriye göre ise tampon vajinayı tahriş ettiğinden bakterilerin kan dolaşımına karışmasına neden olabiliyor.
Adet dönemi dışında akıntı ya da herhangi bir fizyolojik neden sebebiyle kesinlikle tampon kullanmayınız. Uzun süreli kullanımlarda (6 saat ile 8 saat), özellikle sıcak havalarda “Toksik Şok Sendromu”nun meydana gelmesine sebep olabilir. Bunun için tamponunuzu süre uzamadan çıkartmanız gerekir.
Adet dönemi dışında akıntı ya da herhangi bir fizyolojik neden sebebiyle veya korunma amacıyla ilişki öncesi kesinlikle tampon kullanılmamalıdır. Doğru şekilde yerleştirildiğinde vajina kasları tamponu yerinde tutar. Bu nedenle aktif spor yaparken dahi tampon düşmez.
Tampon kullanmak ağrı yapar, can yakar mı? Tabii ki de hayır, eğer doğru şekilde yerleştirdiyseniz tamponun olduğunu bile unutursunuz. Zaten küçük boyutlarda olduğu için pek fazla hissetmezseniz.
Cinsel ilişki sırasında penisin yarattığı ya da tampon kullanım sırasında sırasında rahim ağzında oluşan travmalardan dolayı da rahim ağzında yara oluşmaktadır. Bazı kadınlarda ise altta yatan bir risk faktörü bulunamayabilir.
Vajinal tampon uygulaması enfeksiyon riskini arttırır mı? Hijyen kurallara uygun davranıldığında, özellikle uygulama öncesi ellerin yıkanması ile vajinal tamponlara bağlı gelişen enfeksiyon riski çok yüksek değildir.
Adetinizin hafiflediği günlerde ve gece pet kullanmayı tercih etmeniz uygun olacaktır. Adet dönemi içerisinde kanamanızın yoğun dönemlerinde pet kullanımının aksine birden fazla tampon kullanmazsınız. Adet dönemi dışında akıntı ya da herhangi bir fizyolojik neden sebebiyle kesinlikle tampon kullanmayınız.
Ped, kondom, tampon, tüy dökücü kremler hatta tuvalet kağıtları bile dermatit sebebi olabilir. Kandida adı verilen mantar cinsinin aşırı çoğalması sonucu oluşan mantar enfeksiyonu, kaşıntı başladığında akla ilk gelen sebeplerdendir.
Ancak, bir tampon vajina içerisinde çok uzun süre kaldığında toksik şok sendromu olarak bilinen tehlikeli bir enfeksiyona yol açabilir. Uzun süre çıkarılmamış tamponlar, vajinada farklı bakteri türlerinin üremesine neden olacaktır.
Tampon yerleştirme ağrılı bir işlem değildir.
Bu durumun ortak belirtileri; aniden ortaya çıkan ateş, düşük kan basıncı (hipotansiyon), baş ağrısı, kas ağrıları (miyalji), ishal, mide bulantısı, kusma, ciltte döküntü, göz-ağız-boğazda kızarıklık, bilinç bulanıklığı ve nöbetler halindedir.
Bu, özellikle kasık ve genital bölgelerde kullanım için geçerlidir. Uygulama yolu ve metodu: Hastalıklı deri bölgesine haricen sürerek uygulayınız.
Vajinal mantar enfeksiyonları idrar yollarını etkileyebilir. idrar yaparken yanma sızı ve sık idrara çıkmaya neden olabilir. Bu şikayetlerin önlenmesi ve tedavisinde günde en az 2 litre su içmek bol sıvı tüketmek faydalıdır. Ancak tek başına su içmek vajinal mantarın tedavisini kesin olarak sağlamaz.
Yeni başlayan vajinal mantar genellikle 5-7 günde iyileşir. Şiddetli vajinal mantar enfeksiyonları genellikle 15 günde tedavi edilebilir. Çok nadiren bazı hastalarda 1-2 ayı bulabilir. Bir defa vajinal mantar enfeksiyonu geçirenlerde tekrar görülme ihtimali artar.
Evet, tampon kullanarak denize girmek mümkündür. Tamponlar, regl dönemindeki kadınların kanı emerek sızıntıyı önlemek için kullandığı hijyenik ürünlerdir. Denize girmek için tampon kullanmak, regl sıvısının suya geçmesini engeller ve rahat bir deneyim sağlar.
Haliyle tamponun ipi koptuğunda veya tampon ileriye gittiğinde, tamponu içeriden çıkartmak için vajina kaslarını gevşetmenin yollarını aramalısınız. Kendinizi rahat bırakarak, kasık bölgesine sıcak uygulama yaparak veya banyo yaparken, içeriye kaçan tamponu elinizle rahatça çıkarabilirsiniz.
Tampon yerleştirilmeden önce ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun ve daha sonra kurulayın. Tamponu yerleştirirken kendinizi en rahat hissettiğiniz pozisyonda yerleştirin. İsterseniz ayakta isterseniz oturarak yerleştirebilirsiniz. Genellikle kadınlar bir ayağını klozetin üzerine koyarak yerleştirirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri