İnek; Doğum yapmış dişi sığır. Düve; Doğum yapmamış ancak doğurma vasfında dişi sığır. Boğa; Tohumlama–gebe bırakma vasfı kazanmış erkek sığıra denir.
Düve: Doğum yapmamış dişi inek yavrusu. Tosun: 15 aylık–2 yaş arası erkek inek yavrusu. İnek: 2 yaş ve üzeri dişi sığır. Boğa: 2 yaş ve üzeri erkek sığır.
Tosun:15 aylık – 2 yaş arası erkek inek yavrusuna tosun deniliyor. İnek: 2 yaş ve üzeri dişi sığırlara deniliyor. Boğa: 2 yaş ve üzeri erkek sığırlara deniliyor. Öküz: Kısırlaştırılmış boğalara deniliyor.
6-12 aylık olanlara DANA, bir yaşını geçmiş fakat doğum yapmamış dişi sığırlara DÜVE diyoruz. İlk buzağısına gebe sığırlara GEBE DÜVE diyoruz. Gebe düve doğurup süt vermeye başlayınca da İNEK oluyor. Düve iken iyi bakılan bir dişi, yavru ve süt verimi yüksek bir inek olur.
Boğa damızlık olarak, öküz ise iş ve besi hayvanı olarak kullanılır.
İlgili 22 soru bulundu
Öküz (Latince: Bos primigenius taurus) Çift sürmekte, kağnı çekmekte kullanılan, etinden yararlanılan, iğdiş (hadım) edilmiş erkek sığırdır. Hadım edilmemiş erkek sığır olan boğalar damızlık olarak, öküz ise iş ve besi hayvanı olarak kullanılır.
Runik harfli metinlerden bu yana dişisine iŋek, erkeğine buka, yeni doğanına buzagu, iğdiş edilmişine öküz; Moğol fütühatı döneminin ardından yazılan Arap harfli Türkçe metinlerde bir yaşına kadar olanına tana dendiğini biliyoruz.
Dana ergenlik evresindeki erkek veya dişi inek yavrusuna deniyor. 15. aya kadar bu isimle anılan dişi inekler, sonrasında gebe kalana dek düve adını alıyor.
Sığır eti ve dana eti anlam bakımından sık sık karıştırılıyor. Sığır, boğaların ve ineklerin, yani kasaplık büyükbaş hayvanların genel adı. Dana ise 6 - 15 aylık inek yavrularını tanımlıyor.
Boğa, bir büyükbaş hayvan olan erkek sığırdır. Kısırlaştırılan erkek sığırlara öküz denirken, boğalar herhangi bir işlemden geçirilmez ve damızlık olarak kullanılırlar.
inek: doğum yapmış dişi büyükbaş. düve: doğum yapmamış dişi büyükbaş. boğa / dana: erkek büyükbaş. öküz: kısırlaştırılmış boğa.
Evet. Çünkü bazı hayvanların aile güdüleri yoktur. Sadece üremek icin çiftleşirler.
Genel olarak dünya üzerinde hayvanların adlandırılması; yaşına ve cinsiyetine göre sınıflandırılmaktadır. İnekler için de bu geçerlidir. İneklerin; yavrusuna buzağı, dişi inek yavrusuna düve, 2 yaşına kadar erkek inek yavrusuna ise tosun denilir.
Toplumda yaygın olan bir inanış var, inekler doğum yapmadan da sürekli şarıl şarıl süt veriyorlarmış gibi düşünülüyor. Doğada böyle bir şey söz konusu değil. İnek, diğer tüm memeliler gibi sadece doğum yapınca süt verir! Süt dediğimiz salgı, memelilerin kendi yavruları için ürettikleri bir salgı.
Taze Koyun, Kuzu Sığır ve Dana Etleri dükkana gelişinden satışa kadar geçen sürede bekletilmesi ve işlenmesinden dolayı %3-6 civarında fire ve zayiat verir.
En çok süt veren ırklar kültür ırlarıdır. Kültür ırlarından Siyah Alacalar 6000-9000 kg, Esmerler 5000-7000 kg., Simentaller 5000-7000 kg. ve Jerseyler 4000- 5000 kg. yıllık süt vermektedir.
Tranç Dananın kalça kısmında bulunan bir parçadır. Oldukça kırmızı bir rengi vardır. Yağsız et yemek isteyenler tranç kısmından et alabilir.
Kobe eti dünyanın en iyi ve en pahalı yiyeceği olarak gösterilmektedir.
Dana; Sütten kesilmiş dişi ve erkek sığır (6-12 ay). Buzağı; Yeni doğmuş süt emen dişi ve erkek sığır (0-6 ay ).
Büyük parça etler hayvanların but, boyun, kol ve omuz bölgelerinden alınır. Bu bölgeler kaslı dokulardan ibaret olduğu için genellikle sert olur. Pişme öncesinde ve eti pişirirken doğru yöntemleri uygulamazsan çiğnemesi zor, lastik kıvamında etler hazırlamış olursun.
Kendi buzağısına sahip olan dişi sığıra ise inek denilmektedir. Erkek inek yavrularına ise 1 yaşından itibaren baba olana kadar tosun denilmektedir. Baba olan erkek ineğe boğa ismi verilirken hadım olan erkek ineğe ise öküz denilmektedir.
Aşağıda açıklıyacağımız inek kültünün tezahür leri Hindistan'da yaşıyan ve Hinduizm dinine mensup olan insanlar arasın da caridir. Hindu gözünde inek birçok mistik kudretler taşıyan bir yaratıktır. Hin- du ineğe rastladığı gün talihinin açık olacağına inanır.
Öküz yavrusunun ismi Buzağı olarak bilinmektedir ve öküzlerin yavrularına Buzağı ismi verilmektedir.
İnekler çoğunlukla 15 ile 20 yıl yaşar ve çoğu durumda çiftlikte, köyde yetiştirilen inekler belli bir ağırlığa geldiklerinde kesilir ve eğer inek hastalanır ya da yenmezse tüm ineklerin ortalama ömrü ve yaşam süresi 15 ile 20 yıl civarındadır.
Boğaları ise 1000kg canlı ağırlığa ulaşabilir. 7000-11000 kg süt verebilir. Laktasyonda (305 gün) ortalama süt verimi yılda ortalama 8.000 kg'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri