Yasa diyor ki; il sınırları içinde çalışacağını taahhüt ve beyan eden araçların takograf bulundurma zorunluluğu yoktur.
Karayolları Trafik Kanunu şehir içinde çalışacak araçların takograf takmasını zorunlu tutmamaktadır. Böylece şehir içinde çalışacağını bir evrak doldurarak taahhüt edenler, takografsız ve denetimsiz araç kullanabilmektedirler.
Takoğraf veya taksimetre bulundurmayan ticari araçlara 31/1-B trafik cezası kesilir Bu ceza 488 TL olmaktadır.
Ticari araçlar içerisinde takografya veya taksimetre bulunmaması veya çalıştırılmaması sonucunda 31/1-b trafik cezası uygulanmaktadır. Bu ceza 598 Türk Lirasıdır. 31/1-b Cezası Ceza Puanı Ne Kadar? 31/1-b trafik cezası uygulanan sürücülere trafik ceza puanı 20 puan olarak belirtilmiştir.
Aynı şekilde başkasının kartını (dijital ehliyet) kullanan ve üzerinde oynama yapanlar 7000 tl ile 15000 tl arasında para cezası ve 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.
İlgili 26 soru bulundu
Yaptırımlar. Sürüş ve dinlenme süresi kurallarının ihlali durumunda cezalar: Şoförler için, takograf kurallarının her ihlali için ceza 500 DKK ile 6.000 DKK arasındadır. İşletmeler için, takograf kurallarının her ihlali için ceza 1.000 DKK ile 12.000 DKK arasındadır.
Dijital Takograf'tan indirilen bu verilerin bir yıl süre ile saklanması gerekmekte ve belirtilen süre içinde indirme yapılmaması durumunda eski verinin üzerine yeni veri yazılıyor ve dolayısı ile eski veriler silinmiş oluyor.
Her iki yılda bir takograf kalibre edilmelidir. Bu yükümlülük hem analog hem de dijital takograflar için geçerlidir. Kalibrasyon sırasında takografın çeşitli parçaları mühürlenir. Bu mühür iki yıl süreyle geçerlidir; bu, bir takografın iki yılda bir kalibre edilmesi gerektiği anlamına gelir.
Sadece sayısal takograf için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan onay almış yetkili servisler servis kartı alabilir. Sürücü ve şirket kartları 5 yıl, denetim kartları 2 yıl ve servis kartları ise 1 yıl geçerlidir. Sayısal Takograf Başvuru sistemi sürücülerimizin müracaatlarını kolaylaştırmak için yeniden geliştirilmiştir.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Takograf verilerini saklama süresi ne kadardır? Takograf ve sürücü kartındaki veriler, kayıttan sonra en az bir yıl (52 hafta) saklanmalıdır. Veriler ayrıca vergi düzenlemelerine uymak için kullanılıyorsa, en az yedi yıl saklanmalıdır.
3) Takoğraf cihazı takılan her taşıtın işleten ve sürücüsü, takıldığı tarihten itibaren bu cihazları kullanılır durumda bulundurmak zorundadır. 4) Şehiriçi ve belediye mücavir alanı içerisinde yolcu ve yük nakliyatı yapan otobüs, kamyon ve çekici türündeki taşıtlarda takoğraf cihazı bulundurma mecburiyeti aranmaz.
Takograf Sürücü Kartı Olmadan Araç Kullanmanıza İzin Verilir mi? Takograf ile donatılmış araçları sürücü kartı olmadan çalıştırmak teknik olarak mümkündür.
Takograf kayıtları, kayıt tarihinden 1 ay süreyle araçlarda, 5 yıl süreyle işyerlerinde saklamaları zorunludur.
Kesintisiz 4:30 saatten fazla araç kullanamazsınız. Bu 45 dakikalık dinlenme süresini isterseniz en az 15 dakikalık dinlenmelere bölebilirsiniz. 45 dakikalık dinlenmeyi 15 dakika ve 30 dakika veya 3 adet 15 dakikaya bölebilirsiniz. Dinlenme süresi 15 dakikadan az olamaz. Günlük sürüş süresi 9 saati geçemez.
Sürücü, kartın hatalı veya arızalı olduğunu fark etmesi halinde 7 takvim günü içerisinde bir dilekçe ekinde yer alan arızalı kart ile birlikte yeni kart için başvurmalıdır. Kart verme otoritesi geçerli bir başvuru aldığı andan itibaren 5 gün içerisinde yeni bir kart vermekle yükümlüdür.
Sol tarafta yer alan E-devlet seçeneğinden kimlik doğrulaması yapmak suretiyle sayısal takograf kart başvuru sistemine erişebilirsiniz.
Bazı çalışanların ise işten ayrılırken tüm takograf kayıtlarını işyerinden alıp gittiği de görülmektedir. Unutulmamalıdır ki saklama ve ibraz yükümlülüğü işverene aittir ve cezai müeyyide işverene uygulanmaktadır.
4.5 saati geçen uzun yol şoförlerinin 45 dakika boyunca dinlenmeleri mecburidir. Toplamda 9 saat çalışan sürücünün 11 saat boyunca aracını hareket ettirmemesi ve dinlenmesi gerekmektedir.
Takograf Dinlenme Süreleri. Sürücüler günde en az 11 saat dinlenme süresi almalıdır. Günlük dinlenme süresi azaltılırsa bu süre 9 saatin altına düşmemelidir. Sürücüler günlük dinlenme süresinin azaltılmasını her 2 haftalık dinlenme periyodunda sadece 3 kez yapabilir.
2 haftalık sürüş süresinin 90 saati aşamayacağı da kesin sınırlarla belirlenmiştir. Günlük 9 saat sürüş süresinde ise her 4 saat 30 dakika sonrası 45 dakika dinlenme zorunluluğu vardır. Bir sürücü kesintisiz 4.5 saatten fazla araç kullanamaz. Takograf bu sürelerin doğruluğunu ortaya koyar.
Her 4,5 saatlik sürüş süresinden sonra sürücü en az 45 dakika mola vermelidir. Sürücü bir seferde 45 dakika sürüş yapabilir veya 15 dakikalık bir mola ve ardından 30 dakikalık bir mola (toplam 45 dakika) olarak dinlenme süresini planlayabilir.
Araç, en az 2 km mesafe kateder. Sırası ile; Önce, bazı kontroller yapılır, sonra bazı parametreler ölçülür, sonra bu parametreler takografın hafızasına kaydedilir, sonra bu parametrelere göre, takograf hız, mesafe ve zamanı doğru ölçüyor mu diye doğrulama (Kalibrasyon) yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri