Seksen ile 100 civarında köyden ve bir merkez kasabadan meydana gelen idarî birime taalluk denilirdi. Taallukun başında bulunan taallukdar vergi tahsildarı, aynı zamanda büyük arazi sahibi, yani bir çeşit toprak ağası idi.
Değerli kardeşimiz, 1) İnsanların fiillerinin Allah'ın sıfatlarına taalluk etmesi, bu fiillerin Allah'ın dışında bağımsız bir surette meydana gelemeyecekleri anlamına gelir.
Taalluk TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş İlgisi olma, ilgisi bulunma, ilgi, ilinti.
Ayrıca dinleyiciye olayı yaşıyormuş hissi vermek için kullanılmaktadır. Âhirete taalluk eden âyetlerde ise muzâri fiilin geleceğe yönelik mevzular için kullanılması, eylemlerin tekrarını vurgulamak ve muhataba olayı yaşıyor hissi vermek içindir.
Ahiret (Arapça: الآخرة, romanize: al-Ākhirah) veya ahret, İslam termonolojisinde ölümden sonra gidilecek yere verilen bir isim.
İlgili 22 soru bulundu
Dünya hayatından sonra başlayıp ebediyen devam edecek olan ikinci hayat. Bütün dinî inanışlara göre müminlerin ölümden veya kıyametin kopmasından sonra sonsuz mutluluk içinde yaşayacakları yer.
Ahiret kavram olarak, öbür dünya, ölümden sonraki hayat demektir. Kur'an'da sık yer alan bu kavram, bazen “yevmü'l-ahire-ahiret günü, darü'l-ahire-son yerleşim yeri” şeklinde ifade edilmektedir. Terim olarak ahiret: Ölümden sonra insanların tekrar dirilmesiyle başlayan ve ebediyen devam edecek olan bir hayattır.
Ad. (') İlgisi olma, ilgisi bulunma, ilgi, ilinti.
Ancak şu unutulmamalıdır ki insanlar arasında anlaşmayı sağlayan en kolay ve en etkili anlaşma aracı dildir. 2. Tabiidir: Dilin en önemli özelliklerinden birisi de tabiî bir varlık oluşudur. Dil doğal bir vasıta olduğundan dolayı her türlü müdahaleye uygun değildir.
Sözlükte “gücü yetmek; bir işi ölçülü ve planlı bir şekilde yapmak, planlamak; kıymetini bilmek; bir şeyin niteliğini, niceliğini ve şeklini belirlemek; rızkını daraltmak” mânalarındaki kudret (kadr) kelimesi Allah'a nisbet edildiğinde “dilediğini eksiği ve fazlası olmaksızın hikmet çerçevesinde yapmak” anlamına gelir.
Allah'ın subûtî sıfatlarından biri. Allah'ın her şeyde etki ve tasarrufa kadir olması. Kudret bu manaya göre gücü yetmek demektir. Yaratıklarla ilgili olduğu zaman tesir eden ezeli bir sıfattır.
Manası فى الدار 'dan anlaşılan حَصَلَ 'dir. حَصَلَ fiili asla zikredilmemek üzere hazf edildi. Böylece فى الدار carr ve mecruru zarf-ı müstekar olup, mübteda olan زيد lafzının haberi olmak üzere mahallen merfu olmuştur. Müstekar; Yerleşilen veya istikrar olunan mahal, durulan yer, Karargâh..
Zarf atmak, karşısındakinin gerçek düşüncelerini öğrenmek için uygun sözler söyleyerek onu kandırmak ve gerçekleri öğrenmek durumu olarak tanımlanmaktadır.
Zarfların ölçü olarak da çok fazla çeşidi bulunuyor. En yaygın olarak tercih edilen ölçüler arasında 15,15, 10,15, 12,17 ve 15,21 zarf bulunuyor. Ancak bu ölçüler de zarfın türüne göre değişkenlik gösteriyor.
Zarf veya belirteç; bir fiilin, fiilimsinin, sıfatın veya başka bir zarfın anlamını yer, zaman, durum ve miktar bakımından niteler. Zarflar, fiile yöneltilen neden, ne zaman, nereye, ne kadar ve nasıl sorularının cevaplarını oluşturur.
2)KIDEM: Kıdem, Cenab-ı Hakk'ın varlığının başlangıcının bulunmadığını ve evvelinin asla olmadığından bahsetmektedir. 3)BEKA: Allahın Zati Sıfatlarından üçüncüsü olan Beka, yüce yaratıcının başlangıcının olmadığı gibi sonunun da olmadığından söz etmektedir.
Sözlükte “var olmak, bulunmak; varlık” anlamındaki vücûd felsefe terimi olarak “bir şeyin zihinde ve zihnin dışında gerçek varlığa sahip olması” veya “bir şeyin aklî tahlil yoluyla belirlenen mahiyeti, zatı” diye tanımlanır.
Dinimize göre Allah'ın sıfatları zati ve subuti olarak ikiye ayrılır. Sadece Allahu Teala'da bulunan sıfatlar zati olarak nitelendirilir. Subuti sıfatlar ise varlığı kesin ve mutlak olan sıfatlar anlamına gelir. Bu nedenle Allah'ın isimlerinden biri Vacibu'l Vücud, yani zorunlu varlıktır.
Sözlükte “sebat ve devam etmek, kesintiye uğramadan geleceğe doğru sürüp gitmek” anlamına gelen bekā, terim olarak Allah Teâlâ'nın varlığına herhangi bir yokluğun gelemeyeceği (fenânın selbi) mânasını taşır; zıddı fenâdır.
Selbî Sıfatlar.
Allah'ı zâtına lâyık olmayan niteliklerden ve yarattıklarına benzemekten tenzih etmeyi gerektiren sıfatlar olup O'nun ne olmadığını ifade eder ve tenzihî olarak da anılır.
Yüce Allah'ın zatı için vacib olan, zorunlu olan sıfatlar. Bunlara sıfât-ı nefsiyye de denir. Diğer bir tabirle "zatî veya nefsî sıfatlar" da denilen bu sıfatlar, Yüce Allah'ın varlığını ve hakikatını anlayıp kavramada biz kullarına yardım eden sıfatlardır.
Allah'ın zihnin dışında gerçekliğinin bulunduğunu ve yokluğunun düşünülemeyeceğini belirten sıfat.
Vahdet-i vücûd / Varlık birliği
Tasavvuf düşüncesinde, yaratanla yaratılanın tek ve "bir" olduğunu savunan görüştür. Sûfilere göre kendiliğinden var olan (kaimun bizatihi) varlık (vücûd) birdir; o da Hakk Teâlâ'nın varlığıdır. Bu varlık ezelidir; çoğalma, bölünme, değişme, yenilenme kabul etmez.
Mâtürîdî, vahdâniyyet sıfatını “Allah'ın zâtı ve sıfatları başta olmak üzere hiçbir yönden dengi ve benzerinin bulunmaması” şeklinde açıklamıştır.
2- Beka: Allah'ın sonu yoktur. O ezeli ve ebedidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri