Selülozik boyalar genellikle metal ve ahşap yüzeylerde lake işlemi için kullanılır. Çözücü buharlaşması yolu ile çabuk kurudukları ve dayanıklı oldukları için özellikle tercih edilebilir.
Sentetik boya çeşitleri; iç mekanlardan dış mekanlara, ahşap yüzeylerden plastik yüzeylere kadar birçok alanı boyamak için kullanılabilir. Bu sayede günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir.
Ancak, endüstriyel boyadan daha az dayanıklıdır ve daha kolay çizilir ve kirler. Özet olarak, endüstriyel boya, daha dayanıklı ve uzun süreli koruma sağlayan bir boyadır, iken selülozik boya, daha estetik bir görünüm sağlamak amacıyla kullanılan daha hafif bir boyadır.
Endüstriyel boyalar daha çok metal yüzeylerin boyanmasında tercih edilir. Ancak cam, ahşap, beton ve plastik malzemelerin boyanmasında da tercih edilmektedir.
Uygulama yapılacak yüzey uygun Selülozik Astar ile astarlanmalı, zımparalanmalı ve zımpara tozları temizlenmelidir. Kullanılmadan önce boya iyice karıştırılarak homojen hale getirilmelidir. Önerilen oranda inceltme yapıldıktan sonra 2 – 3 çapraz kat şeklinde uygulanır. Katlar arasında 20- 25 dakika beklenmelidir.
İlgili 16 soru bulundu
Selülozik boyalar genellikle metal ve ahşap yüzeylerde lake işlemi için kullanılır. Çözücü buharlaşması yolu ile çabuk kurudukları ve dayanıklı oldukları için özellikle tercih edilebilir.
KURUMA SÜRESİ :
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında Dokunma kurumasını 10-30 dakikada, sert kurumasını 2-3 saatte yapar.Tam kurumasını 24 - 48 saatte tamamlar.
Günümüzde ahşap boyama için akrilik boyalar daha sık kullanılmaktadır. Boyanın üzerine vernik kullanılması da önerildiği için boyadan sonra kullanmak üzere bir de vernik alınmalıdır.
Ahşap boyamada tercih edilen boya çeşitleri farklıdır. Akrilik boyalar, yağlı boya ve sprey boya çeşitleri boyamada kullanılabilir. Su bazlı ahşap boyası akrilik olarak da adlandırılır ve çevreye karşı duyarlı, sağlıklı bir boya olduğu için çoğu yüzeye uygundur.
Zımparasız Mobilya Hangi Boya ile Boyanır? Zımparasız mobilya akrilik su bazlı boya çeşitleri ile boyanarak, en iyi sonucu verebilir. Zımparasız mobilya boyama işlemi yüzey alanın maddesine göre değişiklik göstermektedir.
Bu kuraldan yola çıkarak selülozik boya türlerine sentetik bazlı tiner katılarak boyadan istenen verim elde edilemez. Buna rağmen selüloz bazlı boyaya sentetik bazlı tiner eklenirse kısmi bir incelme söz konusu olabilir. Fakat yine de boyadan istenen faydanın elde edilmesi mümkün değildir.
Selülozik boya sanayi tipi boyadır ve selülozik tiner ile inceltilir. Genellikle metal boyamada kullanılır. Selülozik boyanın içindeki selülozik tiner çözücü olduğundan yağlı boya (sentetik boya) ve su bazlı boyanın üzerine yapılamaz.
Selülozik tiner de diğer tiner çeşitlerine nazaran çok daha uçucudur. Bu nedenle kullanımı sonrasında geride yağ bırakmaz. Sentetik tiner ise yağlı olmasından kaynaklı olarak boyanın kuruma süresini de uzatır. Bahse konu tinerin temizlenmesi için de bol su ve sabuna ihtiyaç duyulur.
Mobilyanıza uygun astar boya seçimi oldukça önemlidir. Astar boya sonraki boyanın daha iyi görünmesini sağlar. Yağlı boya (sentetik boya) ile mobilya boyamayı düşünüyorsanız, yüzeyinde parlak boya ve kaplama varsa önce bir kat sentetik astar kullanılması önerilir.
En İyi Ahşap Boyası Hangisi? Ahşap boyama yapmak için kullanabileceğiniz en iyi boya türü Cadence Multisurface Akrilik Boya çeşitidir. Cadence Multisurface Akrilik Boya, ahşap yüzeyler dahil her türlü yüzeyde kolayca kullanılabilir.
Ahşap hangi boya ile boyanır? Su bazlı olmayan tüm boyalar ile vernikli ve verniksiz olarak ahşap boyaması yapabilirsin.
Ahşap boyama yapmaya başlamadan önce yüzeyin pürüzsüz olması gerekir. Pürüzlü yüzeylerde boya kötü duracaktır ve kendini göstermeyecektir. Ahşap yüzeyi iyice zımparalayarak pürüzsüz hale getirin. Geniş yüzeylerde sünger zımparadan destek alabilirsiniz.
Akrilik ahşap boyaları da ahşap mobilyaların boyanması için kullanılabilir. Akrilik ahşap boyaları, akrilik mobilya boyalarından farklı olarak ahşap dokusunu kapatırlar ve mobilyaların daha düz bir yüzeye sahip olmasını sağlarlar.
Mutfak dolaplarını boyamak için yağlı boya, akrilik su bazlı boya veya sprey boya tercih edebilirsiniz. Sprey boya kullanımı, yüzeyde damlama, dağılma ve düzensiz, çirkin yansımalara neden olabileceğinden tavsiye edilmez. Yağlı boya, dayanıklı bir yapıya sahip olan ve parlak bir son kat gerektirmeyen bir boyadır.
Yağlı boya, ağacın deliklerini kapatmakta ve iyi bir koruma sağlamaktadır. Aynı zamanda rutubetin girmesini engel olduğundan, ahşabın deforme olmasını önemli miktarda azaltmaktadır.
Su bazlı olmayan bütün boyalarla vernikli veya verniksiz bütün ahşap kapılarınızı duvar boyasıyla boyayabilirsiniz. Bunun için su bazlı olmayan duvar boyası seçtiğinizden emin olmalısınız. Bunun için akrilik boyalar uygundur.
Ahşap boya çeşitleri arasında; sprey boyalar, su bazlı boyalar, akrilik ahşap boyası, yağ bazlı ahşap boyası, sentetik boya gibi birçok seçenek yer alıyor. Ahşap boyası sadece ahşabın renklendirilmesini değil aynı zamanda korunması ve parlatılmasını da sağlıyor. Bunun için üretilen özel ahşap boya çeşitleri de mevcut.
Selüloz bazlı tiner, plastik, araç boyası, kumaş, lastik, pvc gibi yüzeylerde erime, büzüşme, solma ya da boya kalkması ortaya çıkarır.
Tam kurumasını 24 saatte tamamlar.Uygulamadan 3 saat sonra zımparalanabilir. AMBALAJ : 18 kg' lık kova ambalajlar içerisinde kullanıma sunulur.
Selülozik sprey boya; araçların, bisikletlerin, motosikletlerin, ahşapların ve her türlü beyaz eşyaların boyanma ihtiyacını karşılaması ile birlikte dekoratif açıdan oldukça elverişli malzemedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri