Kolonlar, binaların yüklerini taşıyan ve yerçekimine karşı dayanıklılık sağlayan yapı elemanlarıdır. Binalarda genellikle bodrum katlardan çatıya kadar dikey olarak konumlandırılırlar ve çatı veya kirişlere yatay olarak bağlanırlar. Ayrıca, kolonlar, yükleri doğrudan zemine aktaran temel sistemine de bağlıdır.
Kolonlar, binanın yükünü taşıyan dikey yapısal elemanlardır. Tipik olarak, kolonlar betonarme veya çelik malzemeden yapılır ve binanın temelinden başlayarak üst kata kadar uzanır. Kolonlar, yükün binanın alt kısımlarından üst kısımlarına taşınmasını sağlayarak binanın yüksekliğine bağlı olarak boyutlandırılır.
Kolon veya sütun, taşıyıcı sistemde düşey yapı elemanlarına verilen isimdir. Yapıda dış ve iç etkilerden oluşan kuvvetleri (moment, kesme kuvveti vb.) temellere, dolayısı ile zemine aktarırlar.
deprem yönetmeliğine göre kolonlarda en az 6 tane 14lük veya 4 tane 16lık bulunması gerekiyor.
Kolon ve kirişleri, bir binanın iskeleti olarak düşünebiliriz. Binalar inşa edilirken tüm sistem kolon ve kirişlere göre ayarlanır. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir.
İlgili 22 soru bulundu
Kolonlar, yapının yatay yüklerini (örneğin, tavan, katlar arasındaki ağırlık) taşır ve duvarların üzerinde bulunur.
Kolonlar çerçeveleri oluştururken mekanların dizilimine engel olmamalıdır. Binanın kısa yönünde deprem kuvvetini karşılayacak kenar, ataleti daha fazla olan kenar olmalıdır. Kolonlar mekanların iç estetiğini bozmamalıdır. Aynı zamanda strüktürden ödün verilmemelidir.
Tapu kayıtlarında kargir olarak geçen yapılarda ise binanın ya da evin taşıyıcı bölümlerinde kolon ve kiriş bulunmaz. Buna ek olarak arsayı siz satın almadan önce inşa edilen ev de kargir olabilir ve inşasında beton ya da tuğla yerine ahşap malzemeden faydalanılmış olabilir.
Deprem yönetmeliğine göre inşaat demiri en az 6 tane 14'lük olmalı. 4 tane inşaat demiri kullanılacaksa 16'lık olması gerekiyor. Ayrıca etriyenin minimum 8'lik olması gerektiği belirtiliyor.
Temellerde kullanılan bağ kirişlerine deprem (ya da zelzele) kirişi adı da verilir. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir. Kolon ve kirişler deprem anında ortaya çıkan tüm enerjiyi taşır; kolonlar genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar.
BİR BİNADA KAÇ KOLON OLMALI? Deprem yönetmeiğine göre bir binada en az 6 tane 14'lük ya da 4 tane 16'lık kolon bulunması gerekmektedir.
Binalar kolon kesilmesiyle çökebilir, bina üzerinde yer alan bütün kolon ve kiriş elemanlarının kendine özel görevleri bulunmaktadır, bunları kaldırıp yerine farklı daha küçük veya farklı malzemeden yapılmış eleman koymak yapısal sürekliliği bozar; bu inşaat mühendisliğinde kabul edilemeyecek bir hatadır" dedi.
Buna göre kare kesitli bir kolonun en az boyutları 30x30 cm kesitli olabilir. Dikdörtgen kesitli bir kolonun ise en az boyutu 30x35 cm kesitinde olabilir.
TAKOMETREYLE İŞARETLEME Takometre adlı alet kolon ve kirişlerde gezdiriliyor. Takometrenin amacı demir aralıklarını belirlemek. Kolon ve kirişlerden demir kesmemek için kullanılan takometre dikey ve düşey demirlere yaklaştığında güçlü sinyal veriyor. Sinyal noktalarında işaretleme yapılıyor.
Özel olarak üretilen bir röntgen cihazı aracılığı ile kolon içerisinde bulunan demirlerin çapı ve adetlerin ölçümleri yapılır. Bilgisayar yardımı ile yapının 3D modeli çizilir ve ardından binaya depremin etkileri yüklenerek dayanıklılık testi gerçekleştirilir.
Yük Taşıma Kapasitesi: Kolonlar, binaya gelen yükleri zemin veya temel üzerine aktararak binanın stabil olmasını sağlarlar. Binanın üst katlarından gelen yükler, kolonlar aracılığıyla aşağı doğru iletilir ve zemine aktarılır. Bu sayede bina, üzerine binen yükleri taşıyabilir ve güvenli bir şekilde durabilir.
Hem kolon ve hem de kiriş, binayı ayakta tutan ve taşıyan unsurlardır.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Yüksek katlı binaların depreme karşı güvensiz olduğu düşünülebilirken, uzmanlar ise 1 ve 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzerindeki binaların depreme karşı daha güvenli olduğunu belirtti.
Yığma yapılar genelde çok katlı değildir. Mimarlara göre düzenli bakımı yapılan ve duvarları hasar görmemiş yapıların güvenli olduğu söyleniyor. Ancak kolonu olmayan yüksek yapıların taşınması için duvarlar yeterli olmayabilir. Bu yüzden binalarda deprem yönetmeliğine uygun kolonların bulunması gerekiyor.
Günümüzde Uygulanan Düzenleme. Halen uygulamada olan düzenlemeye göre yeni yapılan binalar 7.6 şiddetine dayanacak şekilde inşa ediliyorlar.
kolon etrafına sıva döneceğin için bu duvar sadece sıva katmanından oluşmalıdır. Yeni oluşturduğun bu sıva duvaın kalınlığı ve melzemesi duvardaki malzeme ve sıva kalınlığı ile aynı olmalı. yani sen yeni bir duvar oluşturacaksın.
Perde duvarlar yatay yük taşıyan yapı elemanlarıdır. Hepsi taşıma güçlerine ulaşana kadar yatay yük taşırlar. Yatay yük taşımayacağı varsayılan duvarlar da “perde duvar”dır. Betonarme çerçeveli yapılarda kolonlar arasındaki tuğla dolgu duvarların sınırlı da olsa yatay yük taşıma gücü vardır.
Kolon bindirme ve sarılma bölgesindeki etriye aralığı minimum 5 cm olabilir, daha küçük tasarlanmamalıdır. Kolon boyuna donatının çapının 14 mm'den etriye donatı çapının ise 8 mm'den daha küçük olmayacak şekilde tasarlanmasına dikkat edilmelidir. 150 mm'den büyük olmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri