18 yaşını doldurmuş her birey havalı tabanca ya da havalı tüfek satın alabilmektedir. Havalı silah satışı için ruhsat zorunluluğu yoktur. Satın alma ve ulaşım kolaylığı sayesinde havalı silahlara yoğun bir talep olmaktadır.
Taşıma daha iyi bir haktır. Silah bulundurma ruhsatı almak isteyen kişiler. Türk vatandaşı olan 21 yaşını doldurmuş, adli sicili temiz olan ve harç ödemek kaydı ile sınırsız işyerinde veya meskeninde ( evinde ) silah alabilir ve ruhsatlandırabilir.
Silah ruhsatı almasına engel hali bulunmayan, yirmi bir yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı bulundurmak amacıyla silah satın alabilir. Bulundurmak amacıyla silah ruhsatı almak isteyenler, ikamet ettikleri il valiliğine müracaat ederler.
Yönetmeliğin 16'ncı maddesinde sayılan hallerden birine girmeyen ve yirmi bir yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı bulundurmak amacıyla silah satın alabilir. Bulundurmak amacıyla silah ruhsatı almak isteyenler dilekçe ile ikamet ettikleri İl Valiliğine müracaat ederler.
Ruhsatınızın arka kısmında taşıma izninizin sürenin bittiği tarih yazmaktadır. Bu tarihten itibaren silahınızı taşımanız halinde 6136 Sayılı Kanuna muhalefet (ruhsatsız silah taşımak) suçunu işlemiş olursunuz. Bu silahınızı ikamet adresinizde bulundurmalısınız.
İlgili 15 soru bulundu
Silah bulundurma ruhsatı, bir kişinin evinde veya iş yerinde silah bulundurabilmesi için alması gereken bir izindir. Silah bulundurma ruhsatı için gereken harç ücreti 2023 yılında 5 Yıl 7.390.30 TL olarak belirtilmektedir.
Ruhsatsız silah bulundurma suçu, bulundurma ruhsatı olmadığı halde silah veya silahların kişisel ihtiyaç için evde veya işyerinde bulundurulmasıdır (6136 sayılı Kanun m.13). Bulundurma ruhsatı olan tabancanın ruhsatın müsaade ettiği yerlerin dışında bulundurulması veya taşınması da suç olarak kabul edilmektedir.
Ruhsatsız silah taşımak ve bulundurmak bilindiği üzere suçtur. Kolluk güçlerince tespit edilen ruhsatsız silahlar bilindiği üzere müsadere edilerek adli emanete alınır. Bu silahı tekrar geri almanız mümkün olmayacaktır. Ancak ruhsatsız silah yakalatan kişiler sonrasında başka silah için ruhsat alabilmektedirler.
Genel olarak ruhsatsız tabanca yakalatma cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, vahim nitelendirilen ruhsatsız tabanca yakalatmanın cezası 5 yıldan 8 yıla kadar hapistir. Ayrıca ruhsatsız tabanca için 30 günden yüz güne kadar adli para cezası uygulanır. Bu miktar günlük 20 TL olarak belirlenerek hesaplanmaktadır.
Yasalarımıza göre silah bulundurma ve taşıma ruhsatı olmadan mermi satın alma, bulundurma ve taşımak suçtur. 6136 sayılı Kanun md.13/1'e göre ruhsatsız mermi satın alma, bulundurma ve taşıma cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır.
Taşıma ruhsatına sahip ziyaretçiler ruhsat kontrolünden sonra alışveriş merkezine giriş yapabiliyor. PROF. DR. ERDENER YURTCAN (İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi): Bir kişiye silah taşıma ruhsatı verilmesi demek, 'Bu kişi, bu silahla toplum içinde dolaşabilir' demektir.
"Vefat eden kişilere ait ruhsatlı silahın, tebligat tarihinden itibaren mirasçılarının tamamının muvafakati ile altı ay içinde başvurulması halinde talepte bulunan mirasçısına veya üçüncü bir kişiye devri sağlanır.
Ülke içinde kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala,kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımı yasaktır.
Mermi hakkı dahilinde, mutat miktarda mermi, ruhsatlı silah sahiplerince satın alınabilir ve taşınabilir. Silah ruhsatı sahibi olmayan kişilerin, mermi satın alması mümkün değildir. Aynı şekilde silah ruhsatı olmadan mermi taşımak 6136 sayılı kanun gereğince suçtur.
Ruhsatsız Silah Satın Alma, Bulundurma, Taşıma Suçu (6136 Sayılı Kanun Md. 13) Kanuna aykırı olarak ruhsatsız silah veya bunlara ait mermileri satın alan, taşıyan, bulunduran kişiler bu kanun uyarınca cezalandırılır. Cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır.
Kanun m.13 f.3'te düzenlenerek bir adet ruhsatsız silahın evde veya işyerinde bulundurulmasının cezalandırılması öngörülmüştür. Buna göre evde veya işyerinde ruhsatsız silah bulunduran kimse hakkında bir yıldan iki yıla kadar hapis ve yirmi beş günden yüz güne kadar adli para cezasına hükmolunacaktır.
Kurusıkı tabancaları evde, ofiste ya da arabalarda bulundurmaya herhangi bir yaptırım uygulanmamaktadır ve bu bir suç olarak görülmediği için yasaklanmamıştır.
Kurusıkı silahlar ile bitişik ve bitişiğe yakın mesafeden yapılan atışlarda çok ciddi sonuçlar doğurabilen yaralanmalar olabilir. Özellikle kafa, boyun ve göğüs bölgesinde oluşan yaralanmaların ölümcül olabileceği bildirilmiştir (2).
Bu suçun yalnızca bir kişi tarafından işlenmesi de mümkündür. O halde, bireysel silah kaçakçılığı veya ticareti söz konusu olur. Silah ticareti, üretilmesi, nakledilmesi, kaçakçılık suçlarının cezası 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 500 günden 5000 güne kadar adli para cezasıdır.
Kurusıkı tabanca barut içermeyen ve gerçek silah ile bire bir aynı sesi çıkaran silahlardır. Ses tabancası olarak da bilinen kuru sıkı tabancalar, ateşli silah satma ruhsatı olan av bayilerinden satın alınmalıdır. Kurusıkı silahlar ruhsatla kullanılır ve satın alınır.
Bu suçları işleyenler bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile ve 30 günlük ila 100 günlük para cezası ile cezalandırılır. Bulundurma ruhsatlı silah yakalatma cezası da bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile ve buna ek olarak 30 günlük ila 100 günlük para cezası ile cezalandırılmaktadır.
2023 Silah Bulundurma Ruhsat Harç Bedeli: 5 Yıllık 7.390,30 TL olarak belirlenmiştir. 2023 Yivsiz Av Tüfeği Ruhsat Harç Bedeli: 5 yıllık 178,70 TL olarak belirlenmiştir.
Mahalli karakoldan alınacak tahkikat evraklarının fotokopisi ve silâhın kaybolduğu/çalındığına daîr bir dilekçe ile birlikte ruhsatı veren makama başvurulması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri