Toz yani granül klor günlük dezenfeksiyon için tercih edilir. Tablet klor ise genellikle skimmerli havuzların sepet bölümlerine konularak uzun süreli salınım amaçlı değerlendirilir. Klor kullanımının yaygın olmasının sebepleri arasında maliyetinin düşük olması ve dezenfekte gücünün yüksek olması bulunur.
Sıvı klor genellikle çok büyük ve halka açık havuzlarda kullanılmaktadır. Çünkü toz klora göre çok daha etkilidir. Bunun yanı sıra müstakil havuzlarda ve az kişinin kullandığı havuzlarda ise toz klor kullanılmaktadır. Bu doğrultuda havuzun büyüklüğüne ve kullanan kişi sayısına göre klor seçimi yapılmalıdır.
Havuz dezenfeksiyonun ve temizliği için en önemli kimyasallar arasında yer alan toz klor, basit ve uzun süreli kullanımı sayesinde sık sık tercih edilir. Ortalama olarak 30 m³ havuz suyu için 1 tablet biçimde kullanılabilir.
Klor tabletler, suyun ve hastane yuzeylerinin dezenfekte edilmesi ve temizlenmesi için yaygın bir şekilde kullanılan etkili bir dezenfektan türüdür.
İçme suları için 1 litre suya 1,5 mg (miligram) klor veya eşdeğer klor içeren çözelti eklenmesi yeterli olacaktır. Yani 1 tonluk bir su deposuna yaklaşık 1,5 gram kadar klor atmak yeterlidir.
İlgili 42 soru bulundu
Bunun için yapmanız gereken 100 tonluk bir havuza 1 kg ürün atıp en az 4 saat sonra ölçüm yapmak olacaktır. Eğer havuzunuz 50 ton ise bu havuza vereceğiniz klor ürünü 500 gr olmalı.
Buna göre 30 ton su için 20 gr'lık 1 adet KLOR TABLET kullanılmalıdır. Bu miktar suya 0.3 ppm aktif klor verir. Kullanımdan önce tabletlerin sıcak suda çözdürülmesi tavsiye edilir. Bir kovayı sıcak su ile doldurun, tabletleri içerisine atın, ellerinizin yardımıyla tabletleri çözdürün.
1 litre suya 1,5 mg (miligram) klor veya buna denk klor içeren bir kimyasal eklenmesi yeterlidir. Yani 1 ton suya yaklaşık 1,5 gram kadar sıvı klor atmak yeterli olacaktır.
%56 Granül Toz Klor Kullanım Şekli Nasıldır? %56 granül klor kullanım şeklioldukça kolaydır. Başlangıç olarak her bir 100 m3 havuz suyu için 500 gram olarak 3 gün boyunca uygulanır. Daha sonra rutin bakımlar için her bir 100 m3 havuz suyu için günlük 200 gram olacak kadar kullanılır.
Tablet klorlar sepet ve haznelerine konulduktan sonra yavaş yavaş erimeye bağlayacaktır. Belirli aralıklarla kontrol edilmeli suya ne kadar zamanda karışıp karışmadığına bakılmalıdır. Eridiğinde ise bu işlem tekrarlanmalıdır. Tablet klor Kullanım alanları: Skimmerli liner ve açık havuzlarda tercih edilirler.
İlk olarak havuz suyunun tamamen değiştirilme aralıklarında klor atılır. Havuz suyu değiştirilme aralıkları ise kirlilik durumuna ve havuzu kullanan kişi sayısına bağlıdır. Haftada üç kez klor atılması gerekir. Daha az sıklıkta ve daha fazla sıklıkta kullanılması soncunda farklı zararlar ortaya çıkar.
Havuzlara klor uygulaması manuel yapılacaksa, akşamları verilmeli ve kimyasal atıldıktan sonra havuz en az 4 saat çalıştırılmalıdır.
Toz klor havuzlarda dezenfektan amacıyla kullanılan üründür. Sudaki mikroorganizmalara karşı mücadelede kullanılırlar.Toz klor manuel olarak elle uygulanır.Kullanımı olukça basittir ve tablet klora göre daha ekonomik fiyata sahiptir. Havuz suyunda klorlama amacıyla kullanılırlar.
SIVI KLOR %15-16
Sıvı çözeltisi homojen olarak kalabildiğinden otomatik dozajda kullanıma uygun tek klor içerikli ürün sıvı klordur. Bu sebeple hem açık hem de kapalı havuzlarda periyodik olarak kullanılan en temel klor bileşiğidir.
Yüzme Havuzu Dezenfektanı Olarak Tuz
Sonuç olarak, klor sürekli olarak yenilenir. Bu işlem sonucunda oluşan klor, klorlama yöntemi kadar zararlı değildir. Cilde zarar vermez ve suda güçlü bir koku oluşturmaz. Ayrıca tuz kullanımı, sürekli dezenfeksiyonun en sağlıklı ve en uygun maliyetli yöntemidir.
Havuz kloru gözlerin yanmasına ve tahriş olmasına sebep olmaktadır. Uzun süre klorlu suda kalınması cilt rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Sivilce, akne vs. Havuz kloru solunum yolu rahatsızlıklarına ve astım krizlerine neden olmaktadır.
Genellikle havuzları yosun ve bakterilerden dezenfekte etmek için klor kullanır. Ancak klordan farklı olarak, havuz tuzu aslında NaCl'dir, yani sodyum klorürdür. Temelde farklı bir sofra tuzu çeşididir.
Şebeke suları klorlanmaktadır. Ambalajlı sulara herhangi bir dezenfeksiyon işlemi uygulanmaz. Musluktan akan suyun klorlu olması kesinlikle istediğimiz bir durumdur.
Her türlü tip havuz için kullanıma uygun olup havuz türüne göre kullanım yöntemi değişkenlik göstermektedir. Örnek vermek gerekirse skimmerli havuzlarda skimmer sepetine konularak kullanılır. Kenardan taşmalı havuzlarda ise taşma kanalına koyarak kullanılır.
Multi Tablet Klor Kullanim Talimati
Sürekli dozlama: 1-2 haftada her 30 m3 havuz suyuna 1 tablet. Test aletiyle yapilacak ölçümde klor seviyesi 0.5-1 mg/lt arasinda olmalidir. Klor seviyesi günde en az iki kez ölçülür ve gerektiginde ilave Fastchlor granül ile dozaj yapilir.
Uzun süre maruz kalınan klor, kanserojen riski taşır. Klorlu su, göz ile karaciğerde tahrişe sebep olur. Boğazda daralmaya, akciğerde ödem oluşmasına neden olarak solunum güçlüğüne yol açar. Şiddetli baş ağrıları, bulantı ve kusmaya yol açar.
Mikroorganizmalara karşı doğru etkiyi elde edebilmek için 1-3 ppm serbest klor düzeyi oluşacak şekilde 100 m3 havuzda 200 gr - 500 gr kullanılır.
Tanımı ve Kullanım Alanları :
Sodyum hipoklorit, genellikle da ağartıcı ve dezenfekte edici olarak da kullanılan, milletçe aralarında çamaşır suyu ya da hipo olarak da malum bir çeşit kimyevi bileşiktir. hipokloritin etkin klor oranı % 15 -16 civarındadır.
En sağlıklı su deposu, malzemesine bağlı olarak farklılık gösterir. Ancak genel olarak, içme suyu depolamak için en sağlıklı seçenek paslanmaz çelik veya gıda sınıfı polietilendirilmiş çelik depolardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri