Diğer bir ifade ile; bir kişinin el yazısı ile atıldığı ölçüde; kağıda veya elektronik medya üzerine imza atılması arasında bir fark mevcut değildir. Dolayısıyla imzanın atıldığı materyalin veya ortamın ıslak imza/biyometrik imza ayrımında herhangi bir önemi yoktur.
Tablet üzerinden atılan imzaların teknik olarak kağıt üzerinde atılan imzalardan farkı yoktur fakat kağıda göre atılan imzaların aksine güvenlik riski çok büyük boyuttadır. Karıştırılan bir hususta tabletten atılan imza, bir elektronik imza türü değildir.
Elektronik İmza Kanunu ve ikincil düzenlemeler ile elektronik imzanın elle atılan ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğuracağı ve kesin delil olarak kabul edileceği hükme bağlanmıştır. Kısacası elektronik imza elektronik ortamda yapılan işlemlere hukuksal geçerlilik sağlaması açısından önemlidir.
Her iki imza şekli de sizin el yazısı ile attığınız imzayı ifade etmektedir. İki imza arasındaki en büyük fark ise ıslak imza mürekkepli ya da mürekkepsiz kalem kullanılarak kağıt üzerine elle atılırken, biyometrik imza tablet veya diğer cihazlar üzerine yine elle atılmaktadır.
M-imza iş ve işlemlerin hızlı ve güvenli bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır. M-imza elektronik ortamda geçerli olmak üzere kişinin ıslak imzası yerine kullanılmaktadır. M-imza için herhangi bir yazılıma ihtiyaç yoktur.
İlgili 17 soru bulundu
Evet e-İmza (elektronik imza), ıslak imza yerine geçer. 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre e-İmza, elle atılan imzanın aynı hukuksal geçerliliğe sahip olan sayısal karşılığıdır. Güvenli Elektronik İmza, elle atılan imzaya eşdeğerdir ve Güvenli Elektronik İmza ile oluşturulmuş veriler senet hükmündedir.
Tek fark, imzalama sırasında kullanılacak olan sertifikanın bir USB token ında değil de mobil cihazınızın SIM kartına yüklü olmasında dır. Günlük pratik kullanımda Elektronik İmza denilince USB token kullanılarak, Mobil İmza denilince ise Mobil cihazınız kullanılarak imzalama yapılması kast edilmektedir.
En önemli ayrıntı da, E-İmza ile android, ios veya benzeri uygulama tabanlı Akıllı Cep Telefonları ile Tablet bilgisayarlardan Uyap ve E-Devlet uygulamalarına girilememektedir. Çünkü, akıllı kartın cep telefonuna veya tablet bilgisayara takılması mümkün değildir.
İki imza türü arasındaki temel farkları şu şekilde özetleyebiliriz. Elektronik imza, elektronik belgeye yerleştirilen herhangi bir işaret iken dijital imza, elektronik bir parmak izi yaratır. Elektronik imza, şifreleme kullanmazken, dijital imza şifreleme kullanır.
KAŞE İMZA ISLAK İMZA OLMADIĞINDAN GEÇERSİZDİR.
Kanunda aksi öngörülmedikçe, imzalı bir mektup, asılları borç altına girenlerce imzalanmış telgraf, teyit edilmiş olmaları kaydıyla faks veya buna benzer iletişim araçları ya da güvenli elektronik imza ile gönderilip saklanabilen metinler de yazılı şekil yerine geçer.
El işareti, imza yerine geçen bir şekil olduğu için bunun aynen imza gibi el ile gerçekleştirilmesi, böylece beyan sahibinin kişisel özelliğini taşıması gerekir.
T.C. ÖZET : Açığa imza atılması yoluyla düzenlenen senedin anlaşmalara aykırı olarak doldurulduğu kanıtlanamazsa bu senet hukuken geçerlidir.
İmza atmak için kullanılan kalemin mutlaka mürekkepli olmasına lüzum olmayıp kurşun kalem ile atılan imza da muteberdir12.
Kanunların resmi ya da özel bir merasime tabi tuttuğu yasal işlemler ile teminat sözleşmeleri e-İmza ile gerçekleştirilemez. Örneğin; evlenme, verasat ve intikal, emlak alım satımı gibi işlemlerde e-İmza kullanılmaz ve bu işlemlerin yasal geçerliliği ıslak imza ile sağlanır.
e-İmza Başvuru İşlemleri
e-İmza işlemlerinizi gerçekleştirebilmek için size en yakın PTT Müdürlüğümüze https://pttkep.gov.tr/basvuru-merkezleri-2/ adresinden “Merkez”leri filtreleyerek ulaşabilirsiniz.
Elektronik imza nedir? E-imza olarak da bilinen elektronik imza , belgelerinizi dijital olarak imzalamanın etkili bir yoludur.
- Elektronik imzaladığımız dosyayı ıslak imza ile de imzalamamız gerekir mi? Hayır. E-imza attığınız belge elektronik formatta olacağından ıslak imza atılamaz.
Kullanıcılarımız isteğe bağlı temin edilebilen bluetooth e-imza cihazı ile mobil cihazını eşleştirerek mobil imzaya gerek kalmaksızın cep telefonu veya tabletinde kolaylıkla toplu imzalama işlemi gerçekleştirebilecektir.
Hem UYAP girişinde hemde döküman imzalama işlerimizde cep telefonumuz ile Mobil İmza kullanabileceğiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri