Kasidelerde, son beyitte şairin mahlasının bulunduğu beyit taç beyit olarak isimlendirilmektedir. Eğer beyit, kafiyeli iki mısradan oluşuyorsa şairin adı ya da mahlasının bulunduğu beyit tac tâc beyit olarak isimlendirilir.
Şairin mahlasının bulunduğu beyite taç beyit denir. Kasidenin en güzel beyiti beyt-ül kasid olarak isimlendirilir.
Eğer kasidenin ilk bölümünün konusu aşk ise o bölüme nesib denmektedir. Eğer kasidenin ilk bölümünde aşk anlatılmıyorsa o bölüme teşbib denir.
Şairin "mahlas"ının geçtiği beyite "Taç Beyit" ya da "tahallüs" denir. Matla mısrası gazelin sonunda tekrarlanırsa "reddi matla" denir. Matladan başka mısra tekrarlanırsa "reddi mısra" denir.
Şiir içindeki mısraların kümelenmesinden meydana gelen yapı beyit olarak bilinir. Bu doğrultuda kümede bulunan mısraların sayısına göre ad alır. Böylece iki mısralık öbeklere beyit ismi verilir.
İlgili 19 soru bulundu
Şiir içindeki mısraların kümelenmesinden meydana gelen nazım birimi; kümede bulunan mısraların sayısına göre ad alır; – İki mısralık öbeklere beyit; – dört mısradan oluşanlara kıta veya dörtlük; – üç, beş ve daha fazla mısralı öbeklere bent denir.
Beyit, iki mısradan meydana gelen nazım parçası. Batı edebiyatında beyte "kuple" denir. Divan edebiyatında nazım birimi sayılan beyit, aynı vezinde olan ve birbiri peşinden gelen iki mısradır.
Gazellerde ilk beyit matla olarak isimlendirilmektedir. Matlanın ardından gelen bölüm Hüsn-i matla olarak isimlendirilmektedir. Gazellerde son beyitler ise makta olarak adlandırılmaktadır. Gazellerdeki en güzel beyitlere Beytül gazel ya da Şah Beyit ismi verilmektedir.
İlk beyitine “matla“, ikinci beyitine “hüsn-i matla“; son beyitine “makta” veya “taç beyit“, ondan bir öncekine de “hüsn-i makta” denir. En güzel beyitine “beyt-ül gazel” denir.
Bir gazelin ya da bir kasidenin her beytinin önüne aynı vezin ve kafiye de 3 mısra eklenmesi tahmis etme şeklinde bilinmektedir.
Tapşırma, halk şiiri geleneğine ait bir terimdir ve "şiirin son dörtlüğünde ozanın mahlasını söylemesi" olarak tanımlanabilir. Şairin ad veya mahlas kullanması sadece halk edebiyatına mahsus bir gelenek değildir.
Eski Türk edebiyatında gazel söyleme; kasidenin başında yahut sonunda yer alan ve tecdîd-i matla' ile başlayan gazellerin adı. Eski şiirin en çok kullanılan ve sevilen nazım şekli.
Matla, Divan edebiyatında bir şiirin ilk beyiti. Daha çok kaside ve gazel türleri için kullanılır. "Doğmak" anlamındadır. Matla beyti diğer beyitlerden ayrı olarak kendi arasında redifli ve kafiyeli iki mısradan oluşur.
2- Kaside; Beyitler halinde yazılır. İlk beytin mısraları birbiriyle, diğer beyitlerin ikinci mısraları ilk beyitle kafiyeli, aynı vezinle söylenmiştir. Şiirler en az 15 beyit uzunluğundadır.
Gazelin son beytine makta (bitiş, kesiliş yeri) denir. Şairin isminin geçtiği beyte taç beyit denir. Gazelin en güzel beytine beytü'l-gazel denir. Bu beyte Şah beyit de denir.
İlk beyitte kafiye bulunmaktadır. Gazelin matladan sonra olan bölümü ise; Hüsn-i matla olarak adlandırılır. Gazeldeki son beyitte makta olarak isimlendirilir ve gazelin son beyinden önce bulunan beyit ise, hüsn-i makta olarak belirtilir. Gazelde en güzel olan beyit de; Beytül Gazel veya Şah Beyit olarak isimlendirilir.
Beyitler arasında konu bütünlüğü yoktur ancak aruz ölçüsü her beyitte aynıdır. Gazel ya da kasidelerde başlama beyitlerine matla beyit denir. Bu iki beyit kendi arasında uyaklıdır. Son beyite ise makta beyit denilmektedir.
Gazel, kaside, tahmis ve musammat gibi manzum eserlerin son beyitlerine makta denir. Genellikle makta olarak adlandırılan beyitlerde şairlerin mahlasları geçer. Bir şiirin ilk beytine ise matla denir.
Musarra beyit genel olarak şiir içerisindeki 2 mısranın ele alınması ile gerçekleşir. Bu konuda alt alta gelen mısralar uyumlu şekilde hazırlanır. Yani cümlenin sonu ve yüklem kapsamında kafiyeli olarak öne çıkar. Bu da şiirin daha güzel okunması ile beraber anlamını daha iyi bir şekilde ortaya koymasına olanak tanır.
Şiirde sonları uyaklı, iki dizeden oluşan, kendi içinde bağımsız bir yapısı ve anlam bütünlüğü bulunan birimdir. Bir beytin her dizesi kendi içinde bir bütün olabildiği gibi, birinci dizedeki anlam ikinci dizede de sürebilir. Beyit uzun şiirlerde anlatım birimi olarak sık kullanılır.
Divan şiirinde kullanılan aruz ölçüsü kalıpları
Aruzun, değişik uzunlukta ve ahenkte kalıpları vardır. Bu kalıplar uzun ve kısa hecelerin belirli sayılarda art arda gelmesinden oluşur ve uzun ve kısa hecelerden yapılmış kelimeleri karşılar. Divan şiirinin temeli beyit, yani ikili dizelerdir.
Murabba'nın Özellikleri
Nazım birimi dörtlük olan nazım şekillerinden biridir.
Genellikle 4 ile 8 dörtlükten oluşur. Her konuda murabba yazılabilir. Ancak dini ve didaktik konular ile övgü, yergi, manzum mektup, mersiye vs. türlerde murabba nazım şekli daha çok kullanılmıştır.
4. Bentlerin kafiye düzeni gazeldeki gibidir. 5. Her bentin sonunda “vasıta beyti” adı verilen bir beyit bulunur, bu beyit hiç değişmez; eğer değişirse terkib-i bent olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri