*İlk kullanımdan önce deterjanla yıkanmalı, durulanıp iyice kurulanmalıdır. *Daha iyi pişirme için, kullanmadan önce az miktar sıvı yada katı yağla yağlanmalıdır. *Yıkanmadan önce soğuması beklenmelidir. Sıcakken direk suya maruz bırakıldığında ürünün yapışmaz yüzeyi hasar görebilir.
Ancak videoda da bahsettiğim gibi en sık kullandığım yöntem bir parça tereyağını alıp elimle sürmek.
Tüm yağlanmış kalıp, ince bir tabaka şeklinde, unlanmış olmalıdır. Daha sonra, kek hamurunuzu, yavaşça kalıba dökebilirsiniz. İkinci yöntem ise; kek kalıbın bu sefer margarin ile yağlanmasıdır. Margarinden, parmaklarınızla bir parça alınız ve kek kalıbının her yerine dikkatlice sürünüz.
TEPSİ VE KEK KALIPLARINI NASIL YAĞLAMALISINIZ? Kalıba biraz katı yağ veya sıvı yağ koyun ve bir parça yağlı kağıt ya da kağıt havlu ile kalıbın her yerini, köşeler dahil yağlayın. Sprey yağ kullanıyorsanız, bu adım daha basittir. Sadece tavaya bolca püskürtün.
İlgili 40 soru bulundu
Kekinizi fırından aldıktan sonra bir tabağın üzerine ters çevirin ve üzerine nemli bir bez koyun. Çıkarır çıkarmaz nemli bir bezin üzerine de koyabilirsiniz. Bu şekilde de rahatlıkla çıkacaktır. Bu işlemi yaparken kenarlardan bir bıçak yardımıyla hafifçe yapışan yerleri ayırmaya da gayret edin.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Demir döküm kek kalıpları
Evet, demir döküm kullanması oldukça hassas mutfak gereçlerinden ve oldukça da pahalı. Ancak ısıyı doğru dağıtması açısından demir döküm kek kalıpları tek kelimeyle harika işler çıkarıyor. Kekinizin içinin pişmemesi gibi bir sorunu olmuyor.
Kekin kalıbını margarin ile yağla katı yağ yani kalıptan çok kolay çıkmasını sağlar. Sıvı yağ ile sakın yağlamayın.
Teflon kek kalıbı modelleri de granit olanlar gibi yapışma yapmadığından sıklıkla tercih edilir. Silikon kek kalıbı modelleri eğilip bükülebilmesi ile bilinir.
Döküm Kalıpta Kek Kaç Derecede Pişer ? Keklerimizin dengeli pişmesini, içinin hamur kalmamasını hepimiz isteriz. Bu amaca hizmet eden döküm kek kalıbı tamda bun için üretildi. Döküm kek kalıbını fırına atmadan önce 200 derecede ısıtın, keki içerisine attıktan sonra 180 dereceye düşürüp keyifle pişmesini bekleyin.
İşte kekin kalıptan rahatça çıkması için yapmanız gerekenler: Kek karışımını kalıba dökmeden önce kalıbı yağlayın ve hem tabanına hem de çevresine gelecek şekilde kalıba un serpin. Keki fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bir bez serin ve kalıbı ters çevirerek bekleyin. Keki su dolu bir kaba oturtabilirsiniz.
Bulaşık makinesinde yıkanabilir. Mikrodalga fırında kullanılamaz. Direkt ateşle temas ettirilmemelidir.
1- Emsan kek kalıbı
25 cm çapa sahip. Döküm kek kalıbı, düşme ve çarpma gibi durumlarda yamulma olmuyor. İçi ve dışı ısıya karşı dayanıklı, yanma yapmıyor.
Kalıpta kekimizi 170 derece ısıttığımız fansız ayardaki fırında yaklaşık 45 dakika pişmeye bırakalım. Pişen keki fırından alalım ve kekin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra uygun bir servis tabağına ters çevirerek çıkaralım ve soğumaya bırakalım. Kekimiz tamamen soğuduktan sonra dilimleyerek servis edelim.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin. Kek pişirirken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
Kek yaparken genelde düşülen sıkıntı pişme işleminden sonra gerçekleşir; o da pişen kekin kalıbına yapışmasıdır. Çıkartmaya çalışınca da genellikle parçalanır ve ne yazık ki çöp olur. Kek kalıbının her bir noktasını sıvı yağ ile yağlayın. Ancak bu noktada fazla yağ kullanmamaya dikkat etmelisiniz.
Isıyı tüm bölgelere eşit dağıtma özelliği olan döküm kalıplarla kekleriniz daha eşit pişebilir. Özellikle ekmek gibi kıvamı yoğun bir harcınız varsa döküm kalıplar kullanmak her noktanın aynı kıvamda olması açısından ideal olacaktır.
Evde sıvı yağ olmadığında ve tatlı bir kek harcı yapımında zeytinyağı kullanmak istiyorsanız, kekinizin dokusunun bir miktar değişeceğinden bahsedelim öncelikle. Zeytinyağlı kekler puf puf kabarmıyor, daha tok bir kıvamları oluyor. Zeytinyağı keke daha tok bir kıvam verir ve kekin hafif nemli kalmasını da sağlar.
Taç kek kalıbı 26 cm ölçüleri standart boyutları oluşturur.
İlk olarak kaliteli ve sağlıklı materyal kullanılmış ürünleri tercih etmelisiniz. Daha sonra kalıbın yanmayan ve yapışmayan özelliği olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Son olarak ise kek kalıbının boyutu ve şekline karar vermelisiniz.
Uygulayacağınız tarife göre fırını 15 dakika önceden istenilen dereceye alınız ve ısınmasını bekleyiniz. Sonrasında silikon kek kalıbını fırın tepsisine yerleştirin ve hazırladığınız kek karışımını kalıba dökün. Ardından kalıbınızı tepsi ile fırına atıp tarihinizdeki uygun sürede bekletiniz.
SÜT İLE DAHA YUMUŞAK KEKLER YAPABİLİRSİNİZ
Kekleriniz puf puf kabarsın, yumuşacık olsun istiyorsanız, tarifinizde su yerine süt kullanabilirsiniz. Kek yaparken, kekin hamuruna biraz süt veya yoğurt gibi laktoz içeren ıslak malzemeler eklemek, hamuru daha akışkan bir hale getirir.
Kek pişirirken fırına girişinden itibaren 20-25 dakika kadar fırın kapağı açılmamalı. Bu kekin ısısında değişikliğe neden olacağı için çökmeye neden olabilir. Kekiniz pişerken fırının içinde yerini değiştirmemeye ve oynatmamaya dikkat etmeliniz.
Kek harçlarında genellikle sıvı yağ, kimi zamanda tereyağı veya zeytinyağı kullanılıyor. Bazı durumlarda tereyağı- sıvı yağ, zeytinyağı - tereyağı gibi kambinasyonlar yapılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri