Gerçek kişinin tacir sıfatı, ticaretin terk edilmesiyle sona erer. Ticaretin terkinden kasıt; işletmenin kapatılması veya o kişi adına işletilmesine son verilmesidir. Dolayısıyla gerçek kişiye tacir sıfatını kazandıran şartlardan birinin ortadan kalkması ile, tacir sıfatı da son bulur.
Gerçek Kişi Tacirin Ticareti Terki
Bir diğer anlatımla, gerçek kişi tacirin tacirlik sıfatı, ticari işletmesine bağlı olduğu için ticari işletmesinin, ticari işletme vasfını kaybetmesi, devrederek veya kapatarak kendi adına işletilmesinden vazgeçmesiyle tacir sıfatı da sona ermektedir.
Tüzel kişi tacirde, kural olarak tüzel kişiliğin son bulması ile nihayete erer ancak ancak tüzel kişilik derhal son verilmez tasfiye aşaması baslar durumun ticaret siciline terkini ve ilanı ile son bulur.
Tacir sayılanlar; Türk Ticaret Kanunu madde 12/2ye göre, bir ticari işletmeyi kurduğu veyahut açtığını ilan araçlarıyla halka bildirmiş veya işletmesini ticaret siciline kaydettirerek durumu ilan etmiş olan kimse fiilen işletmeye başlamasa da tacir sayılır.
İlgili 38 soru bulundu
Ticaret şirketlerinin, tüzel kişi olarak tacir sıfatı bulunduğundan şirket ortak ve temsilcileri tacir değildir. b. Amacına ulaşmak için ticari işletme işleten vakıf, dernekler: Dernek ve vakıflar ticari işletme işletmeleri şartına bağlı olarak tacir sıfatını kazanır.
İflas, borçlu bir tacirin, haczedilen bütün mallarının paraya çevrilmesi yoluyla, bilinen tüm alacaklılarına karşı borçlarını ödenmesini sağlayan, toplu bir tasfiye yöntemi olarak tanımlanabilir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 18. maddesine göre tacir, her türlü borcu için iflasa tabidir.
Dolayısıyla üniversite sahip ve yöneticilerinin, amacı ticari kazanç olan “tacir”, üniversite faaliyet alanının da bir “ticarethane” niteliğinde değerlenrilemez. Nitekim, eğitim ve öğretim hizmetleri karşılığı öğrencilerden alınan ücretler araç, gereç, ısınma, aydınlatma ve personel giderleri karşılığıdır.
Gerçek kişi tacir, TTK. 12/1'de, bir ticari işletmeyi kısmen de olsa kendi adına işleten kişi olarak tanımlanmıştır. Gerçek kişilerde tacir sıfatının kazanılması için, kanunun sistematiğine uygun olarak, öncelikle bir ticari işletmenin varlığını gerekmektedir.
Bilindiği üzere, Türk Ticaret Kanunu'na göre, gerçek ve tüzel kişi bütün tacirler, defter tutmak zorundadır. Bu zorunluluk tacir sıfatının kazanılması ile başlamakta ve o sıfatın sona ermesi ile bitmektedir.
Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir: TTK m. 18/1 uyarınca tacir, her türlü borç için iflasa tabidir. İİK m. 43 de, TTK gereğince tacir sayılanlar hakkında iflas yolu ile takip yapılacağını düzenler. İİK m. 44 uyarınca, ticareti terk bildirimini takiben, tacir hakkında bir yıl süre ile iflas yolu ile takip yapılabilir.
Esnaf, ticari işletme işletmediğinden tacir sıfatına sahip değildir ve bu nedenle TTK hükümleri kural olarak esnaflara uygulanmaz.
Ticaret şirketleri, tasfiye işlemlerinin tamamlanmasından sonra ticaret sicilinden kayıtlarının silinmesi yoluyla ortadan kalkarlar ve bu noktadan sonra tüzel kişilerini kaybederler.
Tacire ilişkin hükümler donatma iştirakine de aynen uygulanır. Tüzel kişiliğe sahip olup da ticari işletme işleten kişiler de tacir sayılır.
Hukukumuzda kural olarak yalnızca tacirler iflasa tabi olmakla beraber, tacirler dışında; tacir sayılanlar ve tacirler hakkındaki hükümlere tabi olanlar ile özel kanunlarına göre tacir olmadıkları halde iflasa tabi oldukları bildirilen şahıslar da iflasa tabidirler (İİK m.43).
Hukukumuzda tacir olabilmek için şirket kurmanıza gerek yoktur. Birçok kişi benim şahıs şirketim var derken aslında gerçek kişi tacir olduğunu ifade etmektedir. Gerçek kişi tacirler de bir şirket değil işletme söz konusudur ve bu bir şirket türü değildir. Örneğin bir kafeyi işletmek için şirket kurmanıza gerek yoktur.
Buna karşılık, avukatlık sözleşmesi yapan tüzel kişi tacir, tüketici sıfa- tına sahip olamaz. Zira tüzel kişi tacirlerin, ticari olmayan amaçlarla hareket etmesi mümkün değildir.
Tacir ve tüccar kelimeleri benzer anlamlara gelseler de aralarında farklar vardır. Tüccar alım satımla uğraşıp ticaret yapan kişidir. Kısmen de olsa kendi adına çalışması gerekir. Tacir ise mal ya da hizmeti insanların 'ayağına getiren' kişidir.
Devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzel kişileri, bir ticari işletmeyi, ister doğrudan doğruya ister kamu hukuku hükümlerine göre yönetilen ve işletilen bir tüzel kişi eliyle işletsinler, kendileri tacir sayılmazlar.
Çiftçiler işlerinin niteliği gereği devamlılık bağımsızlık kar gütme amacına sahiptirler ama esnaf faaliyeti sınırını aşmada artık Bakanlar Kurulunun belirlediği kur geçerlidir. Eğer bu sınırı aşıyorsa çiftçilerde tacir sayılmalıdır.
Özel hastane, yukarıda açıklanan anlamda özel hukuk kuralları çerçevesinde gerçek kişi ya da özel hukuk tüzel kişisi tarafından işletilecektir. Genellikle işleten bir şirket aynı zamanda da ticaret şirketi olarak ortaya çıkar.
Bir ticari işletme adi ortaklık olarak işletiliyorsa, adi ortaklığın tüzel kişiliği olmadığından ortaklardan her biri ticari işletmeyi kendi adına ayrı ayrı ticaret siciline tescil ettirmelidir. Bu durumda ticari işletmeyi işleten adi ortaklık ortakları tacir sıfatını kazanır.
Tacirin Borçları Ticari Borç Sayılır
Bir tacirin borçlarının ticari olması asıldır. Ancak, gerçek kişi olan bir tacir, işlemi yaptığı anda bunun ticari işletmesiyle ilgili olmadığını diğer tarafa açıkça bildirdiği veya işin ticari sayılmasına durum elverişli olmadığı takdirde borç adi sayılır.
Tacir sayılmak için ortada gerçek anlamda işletilen bir ticari işletme olmalıdır. Bu işletme kimin adına işletiliyor ise tacir odur. İşleten tacir sayılmaz. Bir şirketin ortağı tacir değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri