Kısaca açıklamak gerekirse tahakkuk ilkesi, gelir ile giderlerin alındıkları ya da yapıldıkları anda gerçekleşmiş sayılması ve bunların ilgilendirdikleri dönemin finansal tablorında yer almasıdır. Tahakkuk esasına göre gelir ya da giderin miktar ve mahiyet olarak kesinleşmiş olması yeterlidir.
Tahakkuk esası nedir? Tahakkuk kelime anlamı olarak gerçekleşme anlamına gelmektedir. Tahakkuk bir borç ya da alacağın ödenebilecek durumda olup tahsil edilebilir olmasıdır. Tahakkuk esası, gelir ve gider olarak belirlenen mali tablolarda miktarların kesinleşmiş olmasıdır.
Kısacası tahakkuk ilkesi, gelir ve giderlerin alındığı veya yapıldığı anda gerçekleşmiş sayılması ve ilgilendirdikleri dönemin finansal tablolar içerisinde yer alması durumudur. Tahakkuk esasında gelir veya giderin miktar ve içerik olarak kesinleşmiş olması kafidir.
Tahakkuk esasına göre alacak olarak doğmuş ve talep edilebilir hale gelmiş olmak gelirin elde edilmesi için yeterli sayılır. Tahsil esası ise ancak fiilen bir edimde bulunulup belli bir maddi değer fiilen kişinin malvarlığına dahil edildiğinde gelirin elde edilmiş sayılacağını ileri sürer.
Tahakkuk esası ilkesinde, gelir veya giderin miktar veya mahiyet itibariyle kesinleşmiş olması yani geliri veya gideri doğuran işlemin eksiksiz tekemmül etmesinin yanı sıra, miktarının ve işlemden kaynaklanan alacağın veya borcun ödeme şartlarının da belirlenmiş olması gereklidir.
İlgili 44 soru bulundu
Bu iki kavramı tanımlayacak olursak, tahakkuk esasına göre tutulan muhasebede kayıtlar, ekonomik faaliyet gerçekleştiği zaman oluşturulur. Nakit esası ise nakit el değiştirdiğinde kayıtlar oluşturulur. Günümüzde modern muhasebe sisteminde tüm kayıtlar tahakkuk esasına göre tutulur.
Kısaca açıklamak gerekirse tahakkuk ilkesi, gelir ile giderlerin alındıkları ya da yapıldıkları anda gerçekleşmiş sayılması ve bunların ilgilendirdikleri dönemin finansal tablorında yer almasıdır. Tahakkuk esasına göre gelir ya da giderin miktar ve mahiyet olarak kesinleşmiş olması yeterlidir.
Tahsil Esası: Tahsil Esası ile elde edilen gelir, nakden veya hesaben gerçekleşebilmekte; maddi bir değer veya gayri maddi bir servet unsuru olarak, sahibinin malvarlığına dahil olmaktadır Örnek: Ücretler, Serbest Meslek Kazançları, Gayrimenkul ve Menkul Sermaye İratları, Diğer Kazanç ve İratlardır.
Tahakkuk esası en genel anlamıyla muhasebe kayıtları tutulurken uygulanan bir yöntemdir. Şirketlerin gelir ve giderlerinin aynı anda gerçekleşmiş sayılması ve alakalı dönemin finansal tablolarında yer almasının sağlanması sürecini konu alır.
Tahakkuk, kelimenin tam anlamıyla gerçekleştirme ve gerçekleştirme anlamına gelir. Vergi tahakkuku ise, alınan ve tebliğ edilen bir verginin ödenmesi gereken aşamaya gelmesidir. Beyanname üzerinden tahsil edilen vergiler tahakkuk fişi ile tahakkuk ettirilir. Tahakkuk fişi mükelleflerin bilgisine sunulur.
Tahakkuk kelimesi daha çok bir muhasebe terimi olarak kullanılmaktadır, Bir borcun veya bir ödemenin veya bir alacağın belgelere dayalı olarak kesinleşmesi yani tahsil edilebilir veya ödenebilir hale gelmesine tahakkuk adı verilir. Örneğin; vergi tahakkuku, SGK primi tahakkuku gibi.
Tahakkuk, kelime anlamıyla “gerçekleştirmek, yerine getirmek” kavramlarını karşılamak amacıyla kullanılır. Bir vergi terimi olarak ise verginin tahakkuku, tebliğ edilen verginin ödenme aşamasına gelinmesi demektir.
Tahakkuk eden: Satırdaki vergi türü için tahakkuk eden tutardır. Mahsup edilen: Satırdaki işlem için ödenen vergi tutarıdır. Ödenecek olan: Ödenecek olan vergi tutarıdır.
Re'sen, ikmalen ve idarece yapılan tarhiyatlarda tahakkuk işlemi de tebliğden sonra gerçekleşir. Zira işlem ilgilisine tebliğ edilmeden verginin tahakkuk etmesi de mümkün değildir. Tebliğ işlemi, tarhiyat ve tahakkuk işlemleri arasında bir köprü vazifesi görmektedir.
Ülkemizde, ücret ve ücret olarak ifade edebileceğimiz tüm ödeme- lerden mevzuatın öngördüğü kesintilerin yapılarak, çalışana ödenir hale getirilmesi işlemi genel olarak "Ücretin Tahakkuku" olarak adlandırılmak- tadır.
Tahakkuk Etmek Ne Demek? İlk Anlamı - Allah tarafından izin verildiği için kesinlikle gerçekleştiğine inanılan olay. İkinci Anlamı - Kesin deliller göstererek karşı tarafın haksız olduğunu ispatlama.
Gelir Tahakkukları Hesabı ; Dönem sonunda, döneme ait olarak hesaplanacak tutarlar ilgili hasılat ve gelir hesapları karşılığında bu hesaba borç kaydedilir. Sonraki dönemde, alacakların kesinleşmesiyle hesaptaki tutarlar bu hesabın alacağına karşılık ilgili hesapların borcuna kaydedilerek kapatılır.
Tahakkuk daha çok vergilerin ödenme sürecindeki son aşamasını yani verginin oluştuğu süreci anlatmak için kullanılır. Türkçe anlamı gerçekleşme olan tahakkuk, bir borcun ödenebilir ya da tahsil edilebilir olduğu anlamına gelir.
Gider tahakkuku kavramının muhasebe işlerindeki karşılığı ise dönemsellik ilkesi baz alınarak ilgili mali yıl içerisinde gösterilmesi gereken giderlerin, muhasebe kayıtları ile tanınması işlemidir.
Nakit Esasına Dayalı Devlet Muhasebesi: Nakit Esasına Dayalı Devlet Muhasebesi nakit akımlarından doğan işlemleri kaydeder. Bu sistemde mali işlem ve olaylar nakit alındığında veya ödendiğinde muhasebeleştirilmektedir.
Gelirin elde edilmesiyle ilgili kurallar başlıca iki esasa dayanmakta olup bunlar tahakkuk ve tahsil esaslarıdır.
Bunun yanı sıra, gider tahakkukları hesabı; sonraki aylarda ödenecek ve belgeye dayalı olması zorunlu olan, tutarları net olarak bilinen giderlerin izlendiği bir hesaptır. Gider tahakkukları hesabı; giderin tahakkuk ettirilmesinde veya uzun vadeli gider tahakkukunun kısa vadeli olmasında alacaklanmaktadır.
Tahakkuk nedir sorusuna verilebilecek bir başka cevap ise, resmi anlamda tahakkuk edilmemiş ise de firma yetkililerinin aynı fikirde olduklarını gösteren bir terimdir. Başka bir ifade ile tahakkuk; ticari bakımdan verginin tarh edilmesinin ardından tahsil edilebilir hale gelmesi durumu olarak bilinir.
Yapılan beyan kapsamında alınan vergiler, tahakkuk fişi ile tahakkuk ettirilir. Böylece ilgili alacağın resmi bir belgeye dayandırılarak ''tahakkuk ettirilmesi'' yani tahsilatının ya da ödemesinin kesinleşmesi anlamına gelmektedir. Tahakkuk fişi, vergi mükelleflerine yönelik bilgilendirmeler için verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri