Arap gelini, Arap güzeli, Mezopotamya sümbülü gibi farklı isimlere de sahip olan Halfeti siyah gül, hoş kokulu ve yarı katmerli bir gül çeşidi.
“Siyah gül nerede yetişir?” sorusunun cevabı oldukça basittir: Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi'nde. Halfeti'nin sarp kayalarında yetişen bu güzellik, başka hiçbir yerde doğal olarak yetişmez. Dilerseniz siyah gül tohumu alarak siz de rengi ve kokusuyla sizi büyüleyecek olan bu çiçeği yetiştirebilirsiniz.
"Nadir yetişen çiçek türlerinden biri olan siyah gül, ülkemizde Halfeti gülü ve Karagül adıyla da biliniyor. Menşei Fransa ve Belçika olan bu çiçeğin en önemli özelliği koparıldığında bordo ya da kırmızıya dönüşmesidir.
Şanlıurfa'da yetişen karagül aklınıza gelecek her türlü cilt problemine karşı koruma sağlıyor. Şanlıurfa Halfeti'de yetişen karagül görenleri kendine hayran bırakıyor. Az rastlanan bir renge sahip olan karagülün sadece görünüşü değil faydaları da ilgi çekiyor. Karagül hem kozmetik hem de sağlık sektöründe kullanılıyor.
Çünkü kara güller doğal olarak sadece Şanlıurfa'daki Halfeti ilçesinde yetişirler. En az 3 sene canlı kalan ve koparılınca rengi kırmızıya dönen kara güller, doğal toprağından alınıp köküyle başka bir toprağa taşındığında en iyi ihtimalle koyu bordo renkli gül veriyor.
İlgili 28 soru bulundu
Siyah gülün anlamı umuttur. Yeni şeylerin başlangıcı olarak kabul edilir. Özellikle de yeni işe başlayan, hayatında yeni kararlar alan kişilere hediye edilmesi noktasında oldukça doğru bir karardır.
Siyah gül farklı bölgelerde de yetişiyor. Gonca halinde siyah güller dünyanın farklı yerlerinde karşınıza çıkabilir. Fakat gonca güle dönüştükten sonra rengi birden değişiyor ve koyu bir kırmızı hatta bordo bir renk alıyor.
Karagül dünya üzerinde sadece Halfeti üzerinde yetişen bir gül çeşitidir. Bölgede bulunan mikro klima iklimi sayesinde sadece burada yetişiyor. Güzelliğiyle, tarihiyle baş döndüren Halfeti, Karagül'ü sayesinde de büyük bir ilgi görüyor.
Dünyada doğal olarak sadece Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yetiştiği belirtilen siyah güllerin, Hollanda'da seralarda üretildikten sonra Türkiye'ye getirilen ve 3-5 yıl dayanabilen türleri, 100 liraya kadar varan fiyatlardan satılıyor.
İnanışa göre karagül, şeytanın gülüymüş ve kimse ona dokunmazmış. Ancak karagül bir gün bir kıza madalyon olarak gözükmüş. Kız madalyonu sahibine vermek için eline alınca, şeytanın gülüne dokundu diye kızı cadı ilan etmiş halk. Ve kızı çarmıha gerip taşlayarak öldürmüşler.
Siyah gül ilkbahar ve sonbahar aylarında doğal ortamında yetişebiliyor. Mevsimi dışında yetiştirmek isteyenler ise, sera kurarak siyah gül yetiştirebiliyor.
Siyah gül ne zaman dikilir sorusuna cevap olarak siyah çeşitlerinin de diğer gül türleri gibi ilkbahar ve sonbahar aylarında dikildiği söylenebilir. Ancak sera ortamında uygun sıcaklık ile her mevsim yetiştirilebilir.
Gövde ve dallar genel olarak silindir biçimli, yeşilimsi, esmer renkli çok dallı dikenli olup dipten gelen dallar daha çok dikenlidir. Karagül bitkisi endemik ve doğal bir gül taksonu olmayıp, Rosa gigantea ve Rosa chinensis arasında melez bir tür olduğu kabul edilmiştir.
Dünyada sadece Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yetişen, kendine özgü görünümünü ve kokusunu yetiştiği topraktan alan karagül, ilkbaharla çiçek açtı.
Solmayan güller; özel bir yöntem kullanılarak şoklanan ve ilk günkü taze ve diri görünümünü her daim koruyabilen şoklanmış ölümsüz çiçeklerdir. Canlı güllerin anlamı daha derin olur ve mis gibi kokarlar.
Ciltte bulunan ölü derilerin giderilmesine yardımcı olur. Cildi yumuşatır ve cilde hoş bir koku verir. İki buçuk yıllık bir çalışmanın sonucu karagül'ün en siyah açtığı bahar aylarında toplanan gülleri geliştirdiği özel formülle kokusunu elde ederek kremini yaptı.
Eğer bu gülleri yetişmiş bir şekilde satın almak istiyorsanız, fiyat olarak diğer renkteki güllere göre daha yüksek meblağlar ödemeniz gerekmektedir. Çünkü siyah güller, eşsiz olarak kabul edilen gül cinslerinden bir tanesidir. Siyah gülün nadir bir cins olması, fiyatlarının yükselmesine neden olur.
Mavi gül doğada bulunmamaktadır. Bu nedenle imkansızlığın sembolü olmuştur. Bilimsel olarak güllere mavi rengi veren temel pigment olan delfinidine bulunmamaktadır. Bu nedenle neredeyse her renk gül bulunurken mavi renkli gül doğada bulunmamaktadır.
Mavi Gülün Anlamı
Aslında ya mor olarak ya da lavantanın türevi olarak bulunmaktadır. Mavi gülün anlamı genel olarak maneviyatı ifade etmekle beraber elde edilemez hayallere işaret eder.
Halfeti Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü'nce, yeşil gül'ün yetiştirilmeye başlanması ile ilgili ulusal basında bundan 2-3 yıl önce haberler çıkmaya başladı. Bilimsel adı Rosa chinesis var. viridiflora olarak bilinen yeşil gül'ün anavatanı Çin'dir.
Halfeti Karagül / Halfeti Siyah Gül; Şanlıurfa ili Halfeti ilçesinde yetiştirilen Rosa chinensis L. cv. Louis XIV çeşidi taze veya kurutulmuş güllerdir. Rosa chinensis cv. Louis XIV çeşidi güller kokulu, kırmızıdan, siyaha yakın koyu kırmızıya kadar değişen renk tonlarında çiçeklere sahiptir.
Juliet gülü, güzel ve diğer çiçeklere göre ayırt edici yaprakları olan kendine özgü bir güldür. 2005 yılında İngiltere'de David Austin tarafından 15 yılın sonunda yetiştirilen ilk güllerden biridir. David Austin, bu çiçeğe William Shakespeare'in trajik hikayesine konu olan ana karakter Juliet'in adını vermiştir.
l Gül tohumu ekilmeden önceki bir tam gün suda bekletilmelidir. l Gül tohumunun çimlendirme işlemi 3-5 derece sıcaklıktaki bir ortamda gerçekleştirilmelidir. l Gül tohumu çimlendirildikten sonra saksıya dikilecek ise toprağın yüzde 20' si ponza geri kalanı ise torf olabilir.
Resmi olarak ise çiçeklerin anlamları ilk defa 1600'lü senelerde İstanbul'da oluşturulmaya başlanmıştır. Açelya Çiçeği Anlamı Nedir? Genel olarak sevgi ve aşk şeklinde anlamlandırılan çiçeklerden bir tanesi olan açelya, sevgiliye karşı duyulan özlemi, kavuşmanın imkansız olduğunu ifade etmektedir.
Kırmızı lale aşkın yansımasını ifade eder ve sevgilinize ya da eşinize seni seviyorum demek için kullanılır. Canlı kırmızı rengi ile birlikte çarpıcı bir görünüme sahip olan kırmızı laleler sevginin ne kadar değerli ve tutkulu olduğunu da ifade ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri