Cevap: Tahakkuk işlem numarasının ilk dört hanesi ödeme emri belgesinin düzenlendiği yılı göstermektedir. İlk dört haneden sonra gelen altı karakterden oluşan rakamlar harcama biriminin sisteme tanımlı olduğu numarayı ifade eder.
“Tahakkuk fiş no. nedir” sorusuna, “sizin adınıza ya da işletme ünvanınıza hazırlanan belgede yer alan, yalnızca o fişe özgü numaradır” diye cevap verebiliriz. Tahakkuk fişini görüntülediğinizde, sağ üst köşesinde yer alan barkodun altındaki numaraya bakarak tahakkuk fiş no. öğrenmeniz mümkündür.
Tahakkuk etmek gerçekleşmek demektir. Tahakkuk etmiş bir vergi veya borç geçerli belgelere dayalı bir şekilde ve ayrıntılı olarak hesaplanmış ve ödenebilir hale gelmiş vergi veya borç tutarı demektir.
Tahakkuk fiş numarası nedir? Tahakkuk fişi no nerede yazar? Tahakkuk fiş numarası; gerçek kişi iseniz sizin adınıza, tüzel kişi iseniz firmanıza düzenlenen tahakkuk fişinde yer alan ve sadece o fişe ait numaradır. Tahakkuk fişinin sağ üst köşesinde yazmaktadır.
Tahakkuk nedir? Tahakkuk daha çok vergilerin ödenme sürecindeki son aşamasını yani verginin oluştuğu süreci anlatmak için kullanılır. Türkçe anlamı gerçekleşme olan tahakkuk, bir borcun ödenebilir ya da tahsil edilebilir olduğu anlamına gelir.
İlgili 19 soru bulundu
Borç Ödeme ve Tahakkuk Bilgileri Sorgulama hizmetlerinden faydalanarak borç bilgilerini görüntüleyebilir ve ödeme işlemi yapabilirsiniz. Numarasını veya Sicil Numarasını girip sorgulayarak borç bilgilerini görüntüleyebilir ve ödeme işlemi yapabilirsiniz.
Re'sen, ikmalen ve idarece yapılan tarhiyatlarda tahakkuk işlemi de tebliğden sonra gerçekleşir. Zira işlem ilgilisine tebliğ edilmeden verginin tahakkuk etmesi de mümkün değildir. Tebliğ işlemi, tarhiyat ve tahakkuk işlemleri arasında bir köprü vazifesi görmektedir.
Tahakkuk fiş numarası, sizin adınıza oluşturulmuş tahakkuk fişine Vergi dairesi tarafından size özel oluşturulmuş fiş numarasıdır. Tahakkuk fiş numarasını size ulaştırılan tahakkuk fişinin sağ üst bölümünde görebilirsiniz.
Ülkemizde, ücret ve ücret olarak ifade edebileceğimiz tüm ödeme- lerden mevzuatın öngördüğü kesintilerin yapılarak, çalışana ödenir hale getirilmesi işlemi genel olarak "Ücretin Tahakkuku" olarak adlandırılmak- tadır.
Tahakkuk fişi vergi dairesi tarafından düzenlenir. Bu tahakkuk fişi iki nüsha olarak düzenlenir. Tahakkuk fişinin bir nüshası mükellefe, diğer nüshası mükellef adına vergi dairesine verilir. Tahakkuk fişi kendisine ulaşmayan mükellefler vergi dairesine başvurarak bilgi alabilirler.
Yapılan beyan kapsamında alınan vergiler, tahakkuk fişi ile tahakkuk ettirilir. Böylece ilgili alacağın resmi bir belgeye dayandırılarak ''tahakkuk ettirilmesi'' yani tahsilatının ya da ödemesinin kesinleşmesi anlamına gelmektedir. Tahakkuk fişi, vergi mükelleflerine yönelik bilgilendirmeler için verilmektedir.
Tahakkuk edilen borç ya da vergi geçerlilik kazanmıştır. Yani belgelere dayalı olarak hesaplanmış durumdadır. Ödenebilir haldeki vergiler aktif tahakkuk ismi ile bilinmektedir. Alacakların tahsil edilebilmesi için öncelikle ödenme sürecine girmiş olması gerekmektedir.
Hesaplanan miktarın belirlenen tarihte ödeneceğinin çeşitli belgeler ile kesinlik kazanması verginin tahakkuku olarak adlandırılır. Vergi tahakkuku durumlarında ilgili kişilere tarih ve tebliğ edilen vergi borçları gönderilir. Kişilere gönderilen bu iletiye tahakkuk fişi adı verilir.
Vergi dairesine gidip ödeme: Beyanname ile beraber gönderilen tahakkuk fişiyle vergi dairesine gidip, vezneden vergi ödemesini yapmak mümkündür. Bankaya gidip ödeme: Yine tahakkuk fişiyle bankaya gidip, vezneden tahakkuk fişi aracılığıyla vergi ödemesi yapılabilir.
Bu anlamda kullanılması tahakkuk kelimesi; ortaya çıkmış olan fakat kayıtlara geçmemiş durumdaki bir gelir ve giderin tanınmasıdır. Tahakkuk nedir sorusuna verilebilecek bir başka cevap ise, resmi anlamda tahakkuk edilmemiş ise de firma yetkililerinin aynı fikirde olduklarını gösteren bir terimdir.
TAHAKKUK BİRİMİ (MEMUR) GÖREVLERİ :
Birim personelinin maaş işlemlerinin zamanında yapılmasını sağlamak. Birime görevlendirme ile gelen akademik personel için ilgili ödeneğinin ödenmesi ile ilgili işlemleri yapmak ve sonuçlandırılmasını sağlamak. Jüri ücreti ödemeleri ile ilgili işlemleri yapmak ve ödenmesini sağlamak.
Gerçekleşme anlamına gelen tahakkuk kelimesi muhasebe terimi olarak kullanılır. Borç ya da ödemenin alacağının belgelere dayalı olarak kesinleşmesini yansıtan tahakkuk borcun tahsil edilebilir ya da ödenebilir hale gelmesine denir.
Memur ücret giderleri herhangi bir aylık maaş olarak değerlendirilebilir. Bu ödenen memur ücretleri, ücret tahakkuk kaydı ile muhasebeleştirilir. Ücret ödeme bordrolarının düzenlenmesi ile muhasebeleştirilen bu kayıt, ilgili ayın son günü defterlere işlenir. Bu defterlerin tutulması zorunludur.
Bunun yanı sıra, gider tahakkukları hesabı; sonraki aylarda ödenecek ve belgeye dayalı olması zorunlu olan, tutarları net olarak bilinen giderlerin izlendiği bir hesaptır. Gider tahakkukları hesabı; giderin tahakkuk ettirilmesinde veya uzun vadeli gider tahakkukunun kısa vadeli olmasında alacaklanmaktadır.
Kredi geri ödemelerinizi Internet Şubemiz ve Ziraat Mobil uygulamasında yer alan "Krediler - Bireysel Kredi Taksit Ödeme" menüsünden, ATM'lerimizden -Kartsız İşlem menüsünden ve Şubelerimizden gerçekleştirebilirsiniz.
SORU 4: VERGİ BORCU KABUL EDİLMEYECEK DURUMLAR NELERDİR? Firmanın ihale tarihi itibarıyla vergi borcu tutarı 5.000 (beşbin) TL ve altında ise vergi borcu olmadığı kabul edilecektir.
"Kurum için sadece saat 04:00 ile 23:15 arasında tahsilat işlemi yapılabilir." hata tamamen sistem hatasıdır ödeme tarihi geçtikten sonra aynı hata yüzünden ödeme yapmamaz isem faiz yansıtılacaktır ve bunu hiçbir ...
Vergilerin ödenmesi sürecindeki son aşama tahakkuk olarak adlandırılabilir. Verginin tahakkuku, ödenmesi gereken oranın belirlendiği, gelir ve giderlerin hesaplandığı anlamına gelir. Vergi borcu miktarının kesinleştiği tahakkuk adımı, ilgili devlet kurumları tarafından geçerlilik kazanmasını da gerektirir.
Verginin terkini, tahakkuk etmiş veya tahsil edilmiş bir verginin, tahakkuk kaydının iptali yahut tahsil edilen verginin mükellefe red ve iadesi suretiyle vergi alacağını ortadan kaldıran bir işlemdir.
Vergi hukukunda tahakkuk işlemi, belirleyici idari işlemlere örnek olarak gösterilebilir[116], zira 213 sayılı VUK m. 22 tahakkuku, bir idari işlem olarak değil, bir aşama olarak tanımlamıştır[117].
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri