İşte birçoğumuzun daha önce adını bile duymadığı Ehlers-Danlos Sendromu... Sosyal medyada ve yetenek yarışmalarında vücudunun sınırlarını zorlayacak derecede esnekliğe sahip olan insanları görüyoruz. Hayretler içinde izlediğimiz bu insanlar aslında önemli bir hastalıktan mustarip olabilir: EHLERS-DANLOS SENDROMU…
Kendini sakin tutabilen insanlar psikologların esnek olma dedikleri şeye sahip olan kişilerdir. Bu kişiler problemlerle ve aksiliklerle daha kolay başa çıkma yeteneğine sahipler. Esnek olan insanlar, sorunları ve zorlukları aşmak ve onlardan kurtulmak için becerilerini ve güçlerini kullanabilirler.
Hipermobil hastaların iyileşmesi normalden yavaş olur. Oluşan ve fark edilmeyen mikrotravmalar uzun vadede dokularda/eklemlerde nedbeleşmeye neden olarak kronik ağrı ve geçmeyen sakatlığa neden olabilir.
Hipermobil kişilerin eklemleri normale göre daha esnek ve gevşek yapıdadır. Çoğu zaman bu durum herhangi bir şikâyete yol açmazken bazı kişilerde ağrı gibi çeşitli yakınmalara sebep olan hipermobilite sendromu mevcut olabilmektedir. Tanısı geç konulan bu hastalar endişeli ve depresif bir hal alabilmektedir.
Hipermobilite, herhangi bir sistemik romatizmal hastalıkla ilişki olmadan eklemlerin normalin üzerinde hareket genişliğine sahip olmasıyla karakterize klinik bir sendromdur. Hipermobil kişilerin eklemleri normale göre daha esnek ve gevşek yapıdadır.
İlgili 18 soru bulundu
Atletlerin rekabet edebilmeleri için çok esnek olmaları gerekirken bizlerin günlük işleri kolayca yapabilecek esnekliğe ulaşması yeterlidir. Esneklik vücudumuzdaki rahatsızlıkların doğrudan sebebi olmamasından ötürü sağlıklı ve formda olmanın çoğunlukla gözardı edilen bir şartıdır.
Ehlers-Danlos sendromu, vücutta yer alan bağ dokularının olması gereken daha zayıf hale gelmesine neden olan genetik bir durum olarak tanımlanır. Bu sendrom genellikle cilde ve eklemleri etkileyerek yumuşak bir cilde, kas ağrılarına çabuk morarmaya neden olur.
Hiperfleksibilite ligaman denilen bağların, omurgaların arasındaki disklerin, eklem kapsülünün anormal gevşekliğine bağlı olarak eklem ve omurganın normal sınırları dışında hareket edebilme durumuna verilen isimdir. En çok hiperfleksite yapan hastalık iyi huylu hipermobilite sendromudur.
Eklem hipermobilite sendromunun spesifik bir tedavisi yoktur. Ana tedavi, kas kuvvetini ve zindeliği arttırmaktır, böylece eklemleri korumaktır. Fizyoterapistler, kas gücünü ve zindeliğini artırmak, duruş ve dengeyi düzeltmek ve ağrı ve çıkık riskini azaltma konusunda yardımcı olabilir.
Hipermobilite sendromu kalıtsal etkenlere bağlı olabildiği gibi jimnastik, bale, gibi sporlarla ilgilenenlerde de sık görülür. Ayrıca gebelik, akromegali ( büyüme hormonu fazlalığı ), hiperparatiroidizm, kronik alkolizm gibi sebeplere de bağlı olabilir.
· Vücut esnekliği, günlük yaşamda yaşanması muhtemel kas sakatlıklarını önler. · Eklemler gerekli hareket kabiliyetine sahip oldukları için olası duruş bozukları da ortadan kalkacaktır. · Spor performansın artmasına yardımcı olur.
Ehlers-Danlos Sendrom Neden Ortaya Çıkar? Yirminci yüzyılın ortalarında kollajen örgüdeki genetik defekt olduğu düşünülmüş çok geçmeden lizil hidroksilazdaki yetersizliğe sebep olan genetik defekt tariflenmiştir.
Psikolojik esneklik, bireylerin kendi sınırlarını tamamen yok saymadan bulundukları duruma veya ortama uyum sağlamaları olarak tanımlanabilir. Psikolojik esneklik sayesinde insan her duruma alışmaya meyillidir. Bu durumların şartlarına göre insanın alışma ve uyum sağlama süreci de değişiklik göstermektedir.
(Şekil 1). EDS, gibi yumuşak dokuların kalıtımsal mekanizmasını önemli bir şekilde etkileyen hastalığın klinik veriler ile ortaya koyduğu kanıtlar (Kahya, 2022) esneklik becerisinin doğuştan DNA'larımızda kodlanmış bir beceri olabileceği sonucunu bizlere düşündürebilir.
Zihinsel esneklik ise değişime ve belirsizliklere uyum sağlama, esnek düşünme ve çözüm odaklılık becerilerini içerir. İşte olumlu düşünce ve zihinsel esneklik konusunda bazı ipuçları: Olumlu Düşünceyi Geliştirme: Olumlu düşünce, zihninizi şekillendiren bir güçtür.
hipermobilite sendromu mevcut olabilmektedir. ortopedi uzmanına basvurunuz.
Tanım: Mid-dermal elastolizis (MDE) yüzeyinde ince kırışıklık barındıran makül ve plaklarla karakterize, histolojik olarak mid- retiküler dermisde fokal elastik doku kaybı gösteren hastalıktır (1,2,40,78).
Çocuğunuzun ayağı basarken düz, otururken veya parmak uçlarındayken normal ayak içi girintisi görülüyorsa buna esnek düz tabanlık denir. Bu durum aileler için büyük bir endişe kaynağıdır.
Bu tanım içinde kemikler, ligamanlar, tendonlar, kıkırdaklar, yağ dokusu ve damar çeperi gibi dokuları oluşturan her türlü yapı vardır. Bu tür dokuları etkileyen hastalıklara ise “Bağ Doku Hastalıkları” denir.
Omurgada hiperfleksiyon zorlanması sonucunda ortaya çıkar. Çoğunlukla vertebra cisminin ön kısmını ilgilendiren bir kırık vardır. Vertebra cisminin ön yüksekliğinin azalmasına neden olur. Eğer cismin ön yüksekliği yarıdan daha fazla çökerse, arkadaki bağlarda değişik derecelerde yırtılmalar ortaya çıkabilir.
Elastik fibriller; bazı organlarda kuvvet ya da basınçla organın hacminin genişlemesini ve tekrar daralmasını sağlayan esnek yapılardır. Akciğer, mesane, mide, damar etrafı, ligament, ses telleri gibi yapılarda bulunan ve gerilmeye karşı esneyebilme özelliğiyle onları yırtılmalara karşı koruyan fibrillerdir.
Turner sendromu, kız çocuklarında görülen bir kromozom bozukluğudur. Eşey kromozomlarından biri olan X kromozomu eksiktir ya da yapısal olarak bozuktur. Bu hastalığa sahip bireylerde belirgin boy kısalığı, östrojen (kadınlık hormonu) eksikliği, kısırlık gibi bulgular ortaya çıkar.
Marfan sendromu; vücutta hemen her organ ve sistemde yer alan bağ dokusunu oluşturan proteinlerden biri olan fibrillinin genetik olarak mutasyona uğraması sonucu, birtakım sağlık sorunlarının gelişebildiği, kalıtsal bir sağlık sorunudur.
Pitt-Hopkins sendromu (PTHS) gelişimsel gecikme, mental retardasyon ve davranış değişiklikleri, belirgin yüz görünümü ve solunum anormallikleri ile karakterizedir. PTHS, 18q21.2'de bulunan TCF4 genindeki delesyonlardan veya varyantlardan kaynaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri