Tahakkuku tahsile bağlı vergilerde tahakkuk işlemi tahsilat ile iç içe geçmiştir. Dolayısıyla ayrıca tarh, tebliğ, tahakkuk işlemleri söz konusu olmaz. Damga vergisi ve eğlence vergisi buna örnektir.
-Tahakkuku tahsile bağlı vergilerde tahakkuk
Tahakkuku tahsile bağlı vergi türünün başlıca örnekleri damga vergisi ve eğlence vergisidir: Damga vergisi basılı damga konulması, makbuz düzenlenmesi ve istihkaktan kesinti yoluyla tahsil edilebilmektedir.. Tahakkuku tahsile bağlı vergilerin diğer örneği eğlence vergisidir.
- Dikkat: Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Emlak Vergisi için beyanname verilmez, bu vergiler her yıl kendiliğinden tahakkuk eder. Bu vergiler, mükellefe tebliğ edilmez; zamanaşımına uğramaz.
Tahakkuk etmiş bir vergi veya borç geçerli belgelere dayalı bir şekilde ve ayrıntılı olarak hesaplanmış ve ödenebilir hale gelmiş vergi veya borç tutarı demektir.
Bu açıdan tebliğ işlemi tarh işlemi ile tahakkuk aşaması arasında bir köprü-geçiş oluşturur.
İlgili 22 soru bulundu
vergi dairesince tahsilatın yapıldığı günü izleyen tarihten itibaren işlemeye başlayacaktır. Tebliğ Yapılan Hallerde veya Tebliğ Yerine Geçen İşlemlerde; Tebliğ yapılan hallerde dava açma süresinin tebliğin yapıldığı günü izleyen tarihten itibaren başlayacağını ve kural olarak 30 gün olduğunu belirtmiştik.
Beyana Dayalı Tarhiyat Yapılması
Beyana dayalı tarhiyatta kural olarak (VUK m. 378 hükmü gereği) tahakkuk ettirilen vergilere karşı mükellefin yargı yoluna başvurma imkanının bulunmaması sebebiyle tahakkuk fişinin düzenlenmesi ile birlikte vergi borcu hem tahakkuk edecek hem de kesinleşecektir84.
Vergiye konu olan gelir 10.000 TL ise, tahakkuk eden vergi (10.000 x %15) miktarı 1.500 TL olacaktır. Vergiye konu olan gelir 80.000 TL ise, 70 bin için (70.000 x %15) 10.500 ve kalan 10.000 TL için (10.000 x %20) yani 2.000 TL olacaktır. Ödenecek olan toplam gelir vergisi miktarı ise 12.000 TL olacaktır.
Gerçekleşme anlamına gelen tahakkuk kelimesi muhasebe terimi olarak kullanılır. Borç ya da ödemenin alacağının belgelere dayalı olarak kesinleşmesini yansıtan tahakkuk borcun tahsil edilebilir ya da ödenebilir hale gelmesine denir.
Her yıl Ocak ayının başında yıllık olarak tahakkuk etmiş sayılır. 1 . Taksit Ocak ayı sonuna kadar, 2.Taksit Temmuz ayı sonuna kadar ödenir.
Tahakkuk esasına göre alacak olarak doğmuş ve talep edilebilir hale gelmiş olmak gelirin elde edilmesi için yeterli sayılır. Tahsil esası ise ancak fiilen bir edimde bulunulup belli bir maddi değer fiilen kişinin malvarlığına dahil edildiğinde gelirin elde edilmiş sayılacağını ileri sürer.
Verginin tahakkuku vergi borcunun ödenecek aşamaya gelmesi iken verginin kesinleşmesi kavramı vergi borcuna karşı gidilebilecek bir yasal yolun bulunmamasıdır.
Tahakkuk fişinizle birlikte ilgili bulunduğunuz vergi dairesine giderek vezne bölümünden ödeme yapabilirsiniz. Tahakkuk fişinizle birlikte anlaşmalı bankalardan ödeme yapabilirsiniz. İnteraktif Vergi Dairesinden online olarak ödemenizi gerçekleşirebilirsiniz.
7. Vergi borcu zamanında ödenmezse ne olur? Vergi beyannamesi verildikten sonra alınan tahakkuk fişinde bu verginin ne zamana kadar ödenmesi gerektiği yazılıdır. Vergi bu tarihe kadar cezasız ödenir. Bu tarihe kadar ödenmeyen vergilerden vergi gecikme cezası alınır.
Tahakkuk Fişi Nereye Ödenir? Vergi Dairesi tarafından size ulaştırılan tahakkuk fişi ile vergi dairesine giderek tahakkuk fişi ile veznelerden vergi ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. İsterseniz tahakkuk fişiniz ile bankalardan da vergi ödemesi yapabilirsiniz.
Vergi dairesine gidip ödeme: Beyanname ile beraber gönderilen tahakkuk fişiyle vergi dairesine gidip, vezneden vergi ödemesini yapmak mümkündür. Bankaya gidip ödeme: Yine tahakkuk fişiyle bankaya gidip, vezneden tahakkuk fişi aracılığıyla vergi ödemesi yapılabilir.
Tahakkuk Esası: Hukuken o gelire alacaklı olmayı ifade eder. Örnek: Ticari ve Zirai Kazançlardır.
Vergi hukukunda tahakkuk işlemi, belirleyici idari işlemlere örnek olarak gösterilebilir[116], zira 213 sayılı VUK m. 22 tahakkuku, bir idari işlem olarak değil, bir aşama olarak tanımlamıştır[117].
Katma değer vergisi, mal veya hizmet alıcısının mal veya hizmeti teslim edene ödediği vergidir. İşletmeler de, tıpkı müşterilerinden KDV tahsil ettikleri gibi, kendileri de KDV öderler. Bu işleme KDV tahakkuk kaydı adı verilir ve bu kaydın yer aldığı fişe KDV tahakkuk fişi adı verilir.
Muhtasar nedir? Kelime anlamına baktığımızda muhtasar kısa, özet demektir. Muhasebe terminolojisinde beyanname ile beraber kullanımına alışkın olduğumuz bu kavram, işverenler veya vergi kesilmesi yapanlar tarafından, kesilen verginin matrahları ile vergi dairesine beyan edilmesi anlamına gelir.
İşletmelerinin gelirlerini ya da üzerlerine kayıtlı olan malları ilgili kurumlara beyan eden kişiler, ortaya çıkan vergi borçlarını belirli bir tarihte ödemeyi kabul ederler. Hesaplanan miktarın belirlenen tarihte ödeneceğinin çeşitli belgeler ile kesinlik kazanması verginin tahakkuku olarak adlandırılır.
Tarhiyat öncesi uzlaşma sağlanması durumunda tutanakla tespit edilen bu hususun mükellefe tebliğ anında vergi tahakkuk eder. Uzlaşma sağlanan vergi ve cezaların yargı mercilerinde dava konusu yapılamaması nedeniyle söz konusu vergi ve cezalar tahakkukla beraber kesinleşmiş olacaktır.
Tarh, öncesinde belirtildiği gibi verginin hesaplanması; Tebliğ, tarh edilen verginin mükellefe bildirilmesi; Tahakkuk, esasen hesaplanan ve tebliğ edilen verginin ödenebilir hale gelmesi, Tahsil, tahakkuk eden / kesinleşen verginin ödenmesidir.
Vergi Usul Kanununun 114/ı maddesine göre “Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlayarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmeyen vergiler zamanaşımına uğrar.” Dolayısıyla vergiyi doğuran olayın meydana geldiği yılı izleyen takvim yılının başından başlayarak 5 yıl devam eden ...
Tahakkuk eden ancak ödenmeyen geçici vergi için ne yapılır? Üçer aylık kazançlar üzerinden tahakkuk ettirilmiş, ancak ödenmemesi nedeniyle yıllık beyanname üzerinden hesaplanan vergiden mahsup imkânı bulunmayan geçici vergi tutarları terkin edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri