Psikolojik stres ve baş etme teorisine göre bilişsel ve duygusal yönleriyle ruhsal bir durum olarak belirtilen belirsizlikte, bir olay/durumdan daha çok o olay/durumun bireyde stres yaratma özelliği öne çıkmaktadır. Yüksek düzeyde algılanan belirsizlik yüksek kaygı ve depresyon ve düşük hayat kalitesi ile ilişkilidir.
Kişinin günlük aktivitelerini etkileyen günlük seslere karşı hoşgörüsüzlüğün adıdır. Sağlıklı işiten kişiler tarafından normal olarak algılanan sesler hiperakuzisi olan kişilerde artmış veya hatta abartılmış bir hassasiyette algılanmaktadır.
Kişilerin, baskı oluşturan durumlara karşı koyamamaları, zorlukları kaldıramamaları ve sıkıntılara katlanamamalarına tahammülsüzlük denir. Tahammülsüz insanlar sürekli şikayet halindedir. Sürekli çaresizlik hisleri içinde ve mecburiyet halinde olarak, olan bitene katlanmaya çalışırlar.
Tahammülsüzlük Nedir
Tahammülsüzlükte, kişi sıklıkla kaçınmacı tepkiler vererek öfkesini ifade etmeye çalışır. Örneğin; çocuklar gürültü yapınca kişinin evden dışarı çıkması (kuaföre, spor salonuna, günlere) veya çocuğuna tahammül edemediği için uykuya kaçması buna örnektir.
Depresyon geçiren kişiler, takıntılı titiz olan insanlar, şüpheci insanlar, duygularında aşırı iniş çıkış yaşayanlar, anti sosyal kişiliği olanlar aşırı sinirlilik rahatsızlığı yaşayabilirler. Stresli iş hayatı, mutsuz aile hayatı, alkol ve madde kullanımı aşırı sinirliliği tetikleyen unsurlardır.
İlgili 20 soru bulundu
Öfke kontrolü merkezimizde ilaçsız olarak psikoterapi ile tedavi edilmektedir. Ancak probleme eşlik eden başka rahatsızlıkların tanısı ve ihtiyaç durumunda danışanlar psikiyatriste yönlendirilebilmekte ve tedavi ilaçla desteklenebilmektedir.
Amok sendromunun nedenleri tam olarak anlaşılmamıştır, ancak birçok faktörün bir araya gelerek bu durumu tetikleyebileceği düşünülmektedir. Bunlar arasında psikiyatrik bozukluklar, depresyon, stres, sosyal ve çevresel faktörler yer alabilir.
Tahammülsüzlükte, kişi sıklıkla kaçınmacı tepkiler vererek öfkesini ifade etmeye çalışır. Örneğin; çocuklar gürültü yapınca kişinin evden dışarı çıkması (kuaföre, spor salonuna, günlere) veya çocuğuna tahammül edemediği için uykuya kaçması buna örnektir.
Tahammül, sabır ve sebat için gerekli olan kuvvettir. Sabrın fazileti bellidir. Bu yüksek fazileti elde edebilen ve tahammülü olan kişi, vücudunu hayırlı ve faydalı işler uğrunda musibetlere hedef tutar da Allah (c.c.) tarafından kendisine bir bela gelince bundan hiçbir şekilde şikâyette bulunmaz.
Tahammül seviyen o kadar az ki bir kişiye veya olaya sinirlendiğin zaman hemen o ortamı terk ediyorsun ve daha sonra düşünüp pişman olabileceğin hareketler sergiliyorsun. Başarıya ulaşmak için her şeyi deniyorsun ve hedeflerin doğrultusundaki adımları gerçekleştirmekten çekinmiyorsun.
Olaylarla ilgili düşüncelerimiz ve algılarımız tahammül düzeyimiz üzerinde çok belirleyicidir. Tahammülsüzlüğe yol açan algılardan biri zorunluluk algısıdır. Kişi, herhangi bir şeyin olması veya olmaması gerektiğini düşünüyorsa bu zorunluluk algısının tersi olan durumu tolere edemez.
Tahammül, zor, olumsuz, kötü, güç vb. durumlara karşı gösterilen dayanmadır. Yine tahammül dayanabilme gücü olarak da açıklanır. TDK Sözlük Anlamı Nedir? Kelime anlamları ve Türkçeyi doğru kullanmada en doğru kaynak olan Türk Dil Kurumu, tahammül sözcüğünü dayanç, kaldırma, dayanma şeklinde açıklar.
Arapça ḥml kökünden gelen taḥammul تحمّل “yük yüklenme, taşıma, dayanma” sözcüğünden alıntıdır.
Tiroid fonksiyon testi adı verilen kan testi ile hormon düzeyleri kontrol edilerek tanı konabilir. Bu testte TSH hormonu ile T4 tiroid hormonuna bakılır. Kanda TSH'ın yüksek, T4 adlı tiroid hormonunun çok düşük olması hipotiroidi anlamına gelir.
Bir başka deyişle olması gerektiğini düşündüğümüz bir şeyin olmamasını veya olmaması gereken bir şeyin olmasını tolere edemiyor ve tahammülsüzlük gösteriyoruz. Örneğin çocuğunun akşam erken saatte uyuması gerektiğini düşünen bir kişi, çocuğunun erken uyumamasına öfkelenir ve tahammül gösteremez.
Tahammül eden kişi, içerisinde bulunduğu sıkıntılı durumun geçmesini bekler. Dertlenir, sıkılır, bunalır. Yaptığı en mühim iş, beklemektir. Sabreden kişi ise kalbindeki beklenti ile beraber boş durmaz.
Bir hadisi belli esaslara uyarak öğrenmeye “tahammül”, onu ezberden veya bir kitaptan usulüne uygun olarak rivayet etmeye “edâ” denir.
Öfkenizin altında yatan gerçek düşünceyi bulmaya çalışın. O ortamdan bir süre uzaklaşıp, sakinleşmeye çalışın. Kendinizin ve karşınızdakinin öfkesinin kontrolden çıkmasına izin vermeyin. Derin nefes alıp verme egzersizleri yapıp, sakinleştirici durumlar hayal etmeye çalışın.
Periferik sinir hastalıklarının ortaya çıkma nedenleri arasında travmatik yaralanmalar, enfeksiyonlar, metabolik problemler, kalıtsal nedenler ve toksinlere maruz kalma sayılabilir. Bu nedenlere ek olarak diyabet rahatsızlığı da periferik sinir hastalıklarının en yaygın nedenlerinden biridir.
Stres, finansal sorunlar, istismar, kötü sosyal veya ailevi durumlar ve zaman ve enerjinizdeki emen gereksinimler, öfkenin oluşumuna katkıda bulunabilir. Alkolizm gibi bozukluklarda olduğu gibi, aynı bozukluğa sahip ebeveynler tarafından yetiştirilen bireylerde öfke sorunları daha yaygın olabilir.
Aşırı gergin ruh hali, kan basıncının artması, düzensiz nefes alıp verme, kalp atışlarında hızlanma, enerji hormonlarının adrenalin ve noradrenalin seviyelerinde yükselme gibi belirtiler, öfkenin fiziksel belirtileri olarak değerlendirilmektedir.
Öfke kontrol bozukluğu tedavisine geçmeden önce "Öfke kontrolü bozukluğu için hangi doktora gidilir?" sorusuna cevap verelim: Öfke nöbetleri yaşıyorsanız teşhis ve tedavi için bir psikoloğa ya da psikiyatriste gitmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri