Doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Kiler veya erzak dolabı tahini saklamak için ideal alanlardır. Eğer tahini hemen tüketmeyecekseniz buzdolabında saklamanız çok daha iyi olabilir. Ancak kısa süre içerisinde tüketecekseniz, buzdolabında saklamanız önerilmez.
Üretiminde tüm bu şartları sağlayan ve uygun şekilde yapılan tahin, kapağı kapalı kaldığı sürece onlarca yıl boyunca dayanabilmektedir. Kapağı bir kez açıldıktan sonra ise mümkün mertebe serin ve ışık almayan bir yerde bekletilmelidir. Bu sayede aylarca hatta yıllarca tüketmeye devam edilebilir.
Ayrıca hava almayacak şekilde kapağı kapatılarak, ısıdan ve güneş ışığı alan yerlerden uzak tutulmalıdır. Eğer tahini gün aşırı olarak tüketmeyi planlıyorsanız, buzdolabına koymamanız önerilir çünkü buzdolabında bekleyen tahin donar ve yemeyi zorlaştırır. Bunun dışında tahini buzdolabında tutmanın bir sakıncası yoktur.
Güneş ışığından uzak kalacak şekilde tutulmasına ve üzerlerine herhangi bir şekilde başka bir yük koyulmamasına dikkat edilmelidir. Yaz ayları içerisinde ağzı açık bir kap temin edilerek buzdolabı içerisinde de saklanabilmektedir.
Tahin pekmez karışımı buzdolabında, ağzı kapalı bir şekilde saklanmalıdır. 3-4 gün süre zarfında tahin pekmez karışımını tüketmenizde fayda vardır. Buzdolabı ortamında tahin pekmez karışımını saklamanız sonunda tadında farklılaşma ve bozulma da olabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Peki, tahin günde ne kadar tüketilmeli? Tahin, besin içeriklerinin yanı sıra kalp sağlığını koruma, iltihaplanmayı azaltma, kanserle savaşan etkileri gibi pek çok fayda sağlar. Günde bir yemek kaşığı (15 gram) tahin tüketmenin sağlığa faydası oldukça etkilidir.
Doğal susam tohumlarından yapılan tahinler ise markettekiler kadar pürüzsüz olmaz ancak daha zengin bir tada ve daha besleyici bir yapıya sahiptir. Susamları ham ya da kavrulmuş olarak kullanma tercihi markadan markaya değişir. Susamların öncesinde kavrulmuş olması lezzeti arttırır ve acılığı alır.
Çünkü tahin buzdolabında katılaşır. Bu da kullanımını zorlaştırır. Diyelim ki tahinin kapağını açtınız ancak uzunca bir süre bir daha kullanmayacaksanız, o zaman buzdolabında saklayabilirsiniz. Tahinin kapağını sıkıca kapatmaya özen gösterilmelidir.
Gece yatmadan önce tahin pekmez yemek kilo aldıracaktır. O nedenle tahin ve pekmez karışımının kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Sütlü pekmez içmek çok fazla kilo yapmaz. Süt pekmezin şeker dengesini düşürecektir.
-Isı, ışık ve nemden kolay etkilenirler. Bu nedenle serin, karanlık ve kuru ortamda saklanmalıdır. -Plastik kaplarda saklanacaksa BPA free kapları tercih etmeli ama saklamak için en ideali cam kaplardır. Mümkünse saklanacak kap vakumlu olmalıdır.
Tahin bozulmuyor da aslında eğer analizli susamlardan yapılmadıysa içerisindeki görünmeyen küflerin artmasından dolayı tadı acıyor.
Sabahları kahvaltı soframızdan eksik etmeyeceğimiz tahin, verdiği enerjiyle yorgunluk hissinden kurtulmanızı ve gün boyu dinamik kalmanızı destekler. Özellikle kış aylarında vücut direncini artırarak nezle, grip ve soğuk algınlığından korur.
Cam kavanoza aldığınız tahini 35-40 derece suyun içerisine bırakınız. 10-15 dk bekleme sonrasında metal bir kaşık ile karıştırmanız halinde tahinin ilk satın aldığınız gibi aynı kıvamı aldığını göreceksiniz.
Soğuk havada vücut direncini artırmak için protein, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin tahini bol tüketmekte fayda var. Tahini sade olarak tüketirseniz mide rahatsızlıklarına son derece faydalıdır. Tek başına tadı hoş gelmese de pekmezle karıştırmak suretiyle hem daha faydalı olur hem de lezzetli.
Sağlıklı zayıflamak için tahin, güvenilir bir kaynaktır. Uzun süre tokluk verir: Faydalı yağlar ve protein içeren tahin, daha çabuk doymayı sağlar. Ayrıca, uzun süre tokluk hissi verir ve daha az kalori alıp zayıflamaya yardım eder.
Tahini isterseniz kahvaltılarda tek başına tüketebilirsiniz. Ya da en sık tercih edilen hali olan pekmez ile karıştırarak muhteşem bir lezzet oluşturabilirsiniz. Ayrıca tahin ve balın faydalarından yararlanmak istiyorsanız tahin ile balı da karıştırabilirsiniz.
Bu da bizim için yabancı ve zararlı maddelerden arınan kan ve sağlıklı bir dolaşım sistemi anlamına geliyor. Hal böyle olunca her gün düzenli olarak tahin tüketmek yüksek kan basıncı, kolesterol gibi birçok hastalık karşısında daha dayanıklı hale gelmenizi sağlıyor.
Karaciğer detoksu : Tahin, özellikle karaciğerin zararlı maddelerden temizlenmesi için ideal bir detoks özelliği olan besin maddesidir. Omega 3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağ asitleri bakımından zengin olan tahin, karaciğeri temizler ve karaciğerin daha sağlıklı işlev görmesine yardımcı olur.
Bir diğer araştırma sorusu olan “tahin nereye ait” sorusuna esasen sadece Bozkır'a aittir diyemeyiz. Çünkü başka bölgelerde de gerek yöre halkı gerek fabrikalar tarafından tahinler üretilebilmektedir. Fakat bunlar arasında en çok beğenilen ve en meşhur olan tahin Bozkır tahini olmuştur.
Yüksek oranda doymamış yağ içeriğine sahip olan tahin mide ağrılarına iyi gelir ve bağırsak hareketlerini düzenler. Tahin faydaları Canan Karatay tarafından da ele alınmaktadır. Canan Karatay tahinin kan dolaşımını düzenleyerek damar tıkanıklığı tedavisine destek olduğunu belirtmektedir.
Kaliteli tahinde acı tat, farklı koku ve aroma olmamalıdır. Tahin rengi hafif kirli sarı renkte olmalıdır (fotoğraf filtresizdir). Kaşıkta ince bir tabaka bırakmalıdır. Tahin pürüzsüz olmalı ağızda uzun süren buruk bir tat bırakamamalı, yutulduktan sonra ağız ve dişlerde tortu ve yapışkanlık bırakmamalıdır.
Doğal tahin nasıl anlaşılır? Konusunda ise üretim aşamalarını olabildiğince gözle tanıklık etmek ya da benzer şekilde kokusu, kıvamına bakmak yeterlidir. Tadında, kokusunda ya da kıvamında anormal bir durum yoksa, doğal bir tahin olduğunu fark edebilirsiniz.
Tahin, limon suyu, sarımsak ve tuzu küçük bir kapta birleştirin ve pürüzsüz olana kadar karıştırın. Yoğurt ve kişnişi ilave edin ve birleştirmek için iyice karıştırın. Bu sırada bir tadına bakın, isterseniz daha fazla limon suyu ekleyebilirsiniz.
Tahini hazırlarken susamın kabuğunu soymadan üretime aldığımdan daha önce bahsetmiştim. İşte o siyah noktalar soymadığım susam kabukları.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri