Tahin helva, ana maddeleri tahin, şeker, çöven suyu, vanilya olan, ünlü bir Türk tatlısıdır. Çeşitlerine göre içerisine kakao, antep fıstığı, sakız, bal ve ceviz eklenir. 700 yıl önce Denizli'de Hasan Basri Efendi tarafından keşfedilmiştir.
Balıkesir'in Edremit ilçesinde, Osmanlı döneminde kurulan tahinhanede üretilmeye başlanan tahin helvası, Helvacıoğlu ailesinde babadan oğula geçerek 500 yıldır yapılmaya devam ediyor.
Çekme Helva - Kastamonu
Kastamonu ile özdeşleşmiş lezzet olan çekme helva Kastamonu'lu ustalar tarafından özenle imal edilmeye devam etmektedir. Siz de, ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gören Çekme Helva'nın nasıl yapıldığına şahit olabilir ve bu lezzeti sevdiklerinize armağan edebilirsiniz.
Helva'nın dünyada ilk yapıldığı yer Orta Doğu ve Balkan ülkeleri olarak bilinmektedir. Türk, Arap ve Yahudi toplumların yaşadıkları her yerde helvayı görmek olasıdır. Türklerin helva ile tanışmaları, İslamiyet'i kabul ederek Arap kültürüne yakınlaşmalarıyla başlamıştır.
Kaz Dağları kuzey yamacında yer alan ve Çanakkale'nin Bayramiç ilçesiyle özdeşleşen tahin helvası için Bayramiç Kaymakamlığı tarafından coğrafi işaret mahreç başvurusu için çalışmalar başladı.
İlgili 24 soru bulundu
Helvanın Mucidi Hacı Ahmet Şahin.
Tahin helvasının geçmişi 1800'lü yıllara dayanıyor. İbrahim Efendi, o dönemde pekmezle yapılan helvaya alternatif olarak tahin ve şeker kullanarak helva üretimini geliştirmiş. Tahin üretimi yapan ve ürettiği tahini, helvasına da kullanan İbrahim Efendi, 1884 yılında Malatya'nın Darende ilçesinden.
Üründe kullanılan susamın aynı zamanda yurtdışı menşeli değil, Türkiye menşeli olduğunu da söyleyelim. Ürün 300 gr.'lık cam kavanozlarda satılıyor. Ürün içeriğine baktığımızda sadece kabuklu susamdan elde edilen tahin olduğunu görüyoruz.
Malzemeleri tuzsuz Urfa peyniri, sadeyağ, un ve toz şekerdir. Şanlıurfa Pendirli Helvası / Şanlıurfa Peynirli Helvası 08.09.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Coğrafyamıza ilk olarak Mezopotamya'daki Asurlular medeniyeti üzerinden M.Ö. 2500 civarında gelen tahin, iyileştirici ve sakinleştirici özellikleri, besleyici yapısıyla popüler bir gıda haline gelmiştir.
Denizli'de Hacı Emin Bey'in 104 yıl önce açtığı şekerleme ve helva dükkânıyla yola çıkan, sonra Laleli'de ulusal marka olan Koska 4'üncü kuşakla 'küresel marka' planları yapıyor. Diyabetik reçeller, çölyak hastaları için glutensiz ürünler geliştiren firma organik helva ve lokum için TÜBİTAK'la çalışıyor.
Konya İrmik Helvası; tereyağında kavrulan irmik ve çam fıstığına şekerli süt ilave edilerek yapılır.Konya İrmik Helvası 13.09.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
“Nerenin Tahini Meşhur?” sorusu internette sıklıkla araştırılmaktadır. Fakat Konya'nın ve özelde Bozkır'ın meşhur Bozkır tahini bir kere mutfağınızda ve sofralarınızda yer aldığında bu soruyu bir daha sormanıza ve araştırmanıza gerek kalmadığını anlayabilirsiniz.
Tahin helvası Ortadoğu ve Akdeniz tatlısıdır. Bu helva ayrıca magnezyum, çinko, selenyum, fosfor, kalsiyum, vitamin ve antioksidanlar bakımından zengindir. Çoğu uzman tahinli helvayı besleyici ve enerji kaynağı bir besin olarak tanımlar. Bunun yanında vücut hücrelerini gençleştirdiğine inanılmaktadır.
Karşınızda: Kolay tahin helvası tarifi. Un, pudra şekeri ve tahinin buluşmasıyla ortaya çıkan bir tarif o. İçerisindeki tahin ne kadar kaliteli olursa da lezzeti o denli güzel oluyor.
Az malzeme ile nefis bir sütlü tatlı tarifi olan süt helvası orijinal tarifinde Bursa'ya ait.
Saray helvası Kocaeli ilinin İzmit ilçesine ait bir pişmaniye türüdür. Çeşitli adlarda anılan bu tatlıya Osmanlı Dönemi'nden beri Kocaeli ilinde "Saray Helvası olarak adlandırılmaktadır.
Mis Gibi Kaşık Helvası (Kastamonu Yöresi )
Helva, Osmanlı ve Türk mutfağı nın temel tatlılarından biridir ve Osmanlı mutfak sözlüğünde ''tatlı yiyecekler ve şeker..
Arapça ḥlw kökünden gelen ḥalwāˀ حلواء "tatlı yiyecek, şekerleme" sözcüğünden alıntıdır.
Bursa'nın en sevilen tatlılarından süt helvasını paylaşmak istiyorum. Hem hafif hem de çok severek yediğimiz bir tatlı.
Bozkır, tahin diyarı olarak bilinen, İç Anadolu bölgesinin şirin bir ilçesidir. Aynı zamanda efeleri ile meşhur olan Bozkır, tahini ile meşhur olmuş ve herkes tarafından kabul edilmiştir.
Tarihi Türk mutfağının meşhur yiyeceklerinden olan gerdan tatlısı, Edirne'ye has yöresel lezzetler arasında ön plana çıkmaktadır. Kuru erik, tarçın, yer fıstığı, kuru kayısı, kuru fındık ve kuru badem ile hazırlanan tatlı, sevilen lezzeti ile oldukça fazla tercih edilmektedir.
Kırşehir Höşmerim Tatlısı; un, süt, yumurta, şeker ve tereyağı ile yapılan yöreye özgü meşhur bir tatlıdır. Kırşehir yöresinde geleneksel olarak yeni doğum yapmış lohusa annelere sunulan önemli bir tatlı olmakla birlikte günümüzde sıklıkla yapılmaktadır.
Süt helvası günümüzde sadece Bursa'da pişirildiği için Bursa helvası olarak da anılıyor.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri