Eğer tahini hemen tüketmeyecekseniz buzdolabında saklamanız çok daha iyi olabilir. Ancak kısa süre içerisinde tüketecekseniz, buzdolabında saklamanız önerilmez. Çünkü tahin buzdolabında katılaşır. Bu da kullanımını zorlaştırır.
Cam kavanoza aldığınız tahini 35-40 derece suyun içerisine bırakınız. 10-15 dk bekleme sonrasında metal bir kaşık ile karıştırmanız halinde tahinin ilk satın aldığınız gibi aynı kıvamı aldığını göreceksiniz. Asla 100 dereceye kaynamaya yaklaşan suyun içerisine bırakmayınız.
Tahin Bozulur Mu? Tahin, genel anlamda bakteri tutabilen bir içeriğe sahip değildir. Bu sebeple de uygun koşullarda muhafaza edildiğinde tahin kolay kolay bozulmayacaktır. Tahin zor bozulan bir besin olsa da tahin yüzeyinde veya kenarlarında yeşil mavi bir tabaka oluşmuşsa bu durum tahinin bozulduğu anlamına gelir.
Üretiminde tüm bu şartları sağlayan ve uygun şekilde yapılan tahin, kapağı kapalı kaldığı sürece onlarca yıl boyunca dayanabilmektedir. Kapağı bir kez açıldıktan sonra ise mümkün mertebe serin ve ışık almayan bir yerde bekletilmelidir.
Tahin bozulmuyor da aslında eğer analizli susamlardan yapılmadıysa içerisindeki görünmeyen küflerin artmasından dolayı tadı acıyor. Bu da herhangi bir zehirlenmeye yol açmasa da karaciğerde zararlı toksinlerin birikmesine sebep oluyor.
İlgili 44 soru bulundu
Tahinin bozulduğu nasıl anlaşılır? Tahinde küflenme varsa, yüzeyinde mavi-yeşil tabakalar oluştuysa, kötü kokuyorsa kesinlikle tüketilmemelidir.
Tahin, vücuttaki zehri atmıyor aynı zamanda protein ihtiyacını da karşılıyor. Hücre yapısının bozulmasını engellediği için yaşlanmayı da adeta durduran tahini sık sık tüketmek gerekiyor. İşte tahinin mucizevi faydaları...
İlk olarak küflenme var mı kontrol edin. Tahinin yüzeyinde veya kenarlarda yeşil-mavi tabakalar oluşmuşsa kesinlikle ürünü kullanmaktan kaçının. Tahini koklayın, eğer ekşi veya ağır bir koku geliyorsa bu her zaman yemenin sağlıksız olduğu anlamına gelmese bile ürünü çöpe atmanızı öneririz.
Kaliteli tahinde acı tat, farklı koku ve aroma olmamalıdır. Tahin rengi hafif kirli sarı renkte olmalıdır (fotoğraf filtresizdir). Kaşıkta ince bir tabaka bırakmalıdır. Tahin pürüzsüz olmalı ağızda uzun süren buruk bir tat bırakamamalı, yutulduktan sonra ağız ve dişlerde tortu ve yapışkanlık bırakmamalıdır.
Tahini hazırlarken susamın kabuğunu soymadan üretime aldığımdan daha önce bahsetmiştim. İşte o siyah noktalar soymadığım susam kabukları.
Özellikle tahinin aşırı tüketimi doymamış yağ asidi ihtiva ettiğinde bazı kişilerin iltihap probleminin tetiklenmesine yol açabilir. Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez.
Mideyi rahatlatır ve mide ağrılarını dindirir. Ağır yemeklerin mideyi rahatsız etmemesine karşı sabah aç karnına 1 çorba kaşığı tüketilmesi önerilir. Hazmı kolaylaştıran tahin, sindirim sisteminin de daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Tahin içerisinde bulunan yağlar, böbreklerin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
Peki, tahin günde ne kadar tüketilmeli? Tahin, besin içeriklerinin yanı sıra kalp sağlığını koruma, iltihaplanmayı azaltma, kanserle savaşan etkileri gibi pek çok fayda sağlar. Günde bir yemek kaşığı (15 gram) tahin tüketmenin sağlığa faydası oldukça etkilidir.
Bir diğer araştırma sorusu olan “tahin nereye ait” sorusuna esasen sadece Bozkır'a aittir diyemeyiz. Çünkü başka bölgelerde de gerek yöre halkı gerek fabrikalar tarafından tahinler üretilebilmektedir. Fakat bunlar arasında en çok beğenilen ve en meşhur olan tahin Bozkır tahini olmuştur.
Böyle düşünen kimseler yine serin yerde saklayabilirler. Fakat yaz ayları içerisinde serin yer bulunduğundan emin olunması gerekmektedir. Aksi takdirde kısa sürede bozulmalar gözlenebilmektedir. Küflenme ya da tortulaşma, kokusu ya da tadında ekşime varsa tahin pekmezin tüketilmemesi gerekmektedir.
Doğal tahin nasıl anlaşılır? Konusunda ise üretim aşamalarını olabildiğince gözle tanıklık etmek ya da benzer şekilde kokusu, kıvamına bakmak yeterlidir. Tadında, kokusunda ya da kıvamında anormal bir durum yoksa, doğal bir tahin olduğunu fark edebilirsiniz.
Koska, tahinini kendi kontinü tesislerinde %100 saf susamdan elde eder. Tahinimiz hiçbir katkı maddesi ve koruyucu içermez.
ŞİTOĞLU PAZ.TİC.LTD.ŞTİ.
Beyaz tahin fazla kavrulmaz bu yüzden çiğ ve rengi beyaz kalır. Beyaz tahine çiğ tahin ,siyah tahine de çifte kavrulmuş tahin denir.
Tahin pekmez yüksek kaloriye sahip olmasına rağmen bir o kadar da faydalıdır. Ölçülü şekilde tüketildiğin de kilo aldırmaz.
-Isı, ışık ve nemden kolay etkilenirler. Bu nedenle serin, karanlık ve kuru ortamda saklanmalıdır. -Plastik kaplarda saklanacaksa BPA free kapları tercih etmeli ama saklamak için en ideali cam kaplardır. Mümkünse saklanacak kap vakumlu olmalıdır.
Tahin susamın öğütülmesiyle oluşan bir besindir. İçerisinde bulundurduğu, kalsiyum, protein ve vitamin bakımından oldukça zengindir. Özellikle birçok yemeğin ve tatlının yapımında kullanılan tahin, sade bir şekilde de tüketilebilir.
Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan tahin pekmez, cinsel isteği artırıcı etkiye sahiptir. Öyle ki sperm sayısını ve kalitesini artıran bu besinler, çocuk yapmayı düşünen bireyler tarafından sıklıkla tüketilir. Aynı zamanda erkeklerde kısırlık tedavisinin daha etkili olmasını sağlar.
Tahin ve pekmez karıştırıldığında, içlerindeki kalsiyum ve demir bağlanarak bileşiklere dönüşüyor ve kullanılamaz oluyorlar.
Son olarak, susam yağının vücuttan ağır metallerin uzaklaştırılmasında önemli bir besin kaynağı olduğunu da hatırlatalım. Özellikle fazlaca ağır metal içeren dip balıklarını tükettiğinizde vücudunuza giren bu ağır metalleri uzaklaştırmak için ardından tahin yemek bu soruna çözüm açısından birebirdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri