Tahin Zararları Özellikle tahinin aşırı tüketimi doymamış yağ asidi ihtiva ettiğinde bazı kişilerin iltihap probleminin tetiklenmesine yol açabilir. Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez.
Tahin de susam alerjisi olanlar için tehlikeli bir yiyecektir. İçeriğindeki şeker ve doymamış yağ asitleri nedeniyle kronik iltihaba sebep olabilir. Kronik iltihap birçok otoimmün hastalığın baş sorumlusudur. Kandaki glukoz seviyesini arttırdığı için şeker hastaları tarafından kontrollü bir şekilde tüketilmelidir.
Zengin protein içeriğiyle tahin, vücudun çeşitli sistemleri üzerinde olumlu etkilere sahip. Kas dokusu bunların başında geliyor. Özellikle spor yapanlar, kas inşası ve kas dokusunun onarımında tahinden yardım alabilir. Tahinde bulunan minerallerden demir ve çinko, bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe sahiptir.
Tahin, kan akışının düzenli olmasına sağladığı katkıyla kalp krizi ve inme riskini de azaltmaktadır. Çok önemli olan bu iki rahatsızlıktan korunabilmek için damar tıkanıklığının oluşmasını önlemede tahinin tüketilmesi büyük rol oynar. Kolesterole karşı dayanıklılığımızı artırır.
Tahinin içerisinde yüksek miktarda protein bulunuyor. Bu da böbrek rahatsızlığı yaşayan insanlar için olumsuz etki oluşturmakta. Yani böbrek hastalığınızdan dolayı tedavi görüyorsanız bu karışımı tüketmeyin. Zaten doktorunuz da sizi mutlaka bu konuda uyaracaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Tahin Zararları
Özellikle tahinin aşırı tüketimi doymamış yağ asidi ihtiva ettiğinde bazı kişilerin iltihap probleminin tetiklenmesine yol açabilir. Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez.
Sabah kahvaltılarında genellikle pekmezle birlikte tüketilen tahinin karaciğer yağlanması yapan ve dikkatli tüketilmesi gereken gıdalardan biri olduğu belirtiliyor. Bunun nedeninin tahinin içeriğinde yüksek oranda doymuş yağ bulundurması olmasına dikkat çekiliyor.
Soğuk havada vücut direncini artırmak için protein, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin tahini bol tüketmekte fayda var. Tahini sade olarak tüketirseniz mide rahatsızlıklarına son derece faydalıdır. Tek başına tadı hoş gelmese de pekmezle karıştırmak suretiyle hem daha faydalı olur hem de lezzetli.
Sindirim sisteminin daha aktif çalışmasını destekleyen tahin midede ve bağırsaklarda biriken gazları sökücü özellik gösterir ve gaz sancılarına iyi gelir. Tahin basura iyi gelir mi? Yüksek E vitamini içeriğine sahip olan tahin damarların gevşemesini sağlayarak basur üzerinde olumlu etki gösterir.
Yine de her şeyin fazlası zararlı… Faydaları saymakla bitmeyen tahin ise tüketim sınırı aşıldığında kilo alımına sebep olabilmektedir. Bazı uzmanlar günde bir fincandan fazla tüketilmemesi gerektiğini söylerken bazı uzmanlara göre bu sınır günde bir yemek kaşığıdır.
Kanser, diyabet gibi birçok hastalığa şifa olan tahin son yılların mucize besini olarak biliniyor. Tahin, vücuttaki zehri atmıyor aynı zamanda protein ihtiyacını da karşılıyor.
Reflü ataklarında kurtarıcı olabilecek yiyeceklerden biri de tahindir.
Yerli susamdan üretilen tahini, mide ekşimesi/yanması durumunda tükettiğinizde anlık etkisini görmeniz mümkündür. Sabah aç karına içtiğiniz tahini karıştırmadan sade olarak tüketmeniz gerekir.
Tahin mide hastalıklarına anında iyi gelir. Mideyi rahatlatır ve mide ağrılarını dindirir. Ağır yemeklerin mideyi rahatsız etmemesine karşı sabah aç karnına 1 çorba kaşığı tüketilmesi önerilir. Hazmı kolaylaştıran tahin, sindirim sisteminin de daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
Kalsiyum kaynağı olan tahin genellikle kahvaltılarda tüketilir. Tahin bazı ülkelerde farklı amaçlarla da tüketilmektedir. Örneğin; Irak'ta susam yağı olarak kullanılan tahin, Hindistan'da ceviz ile karıştırılıp çerez olarak yenilir. İsrail ve Japonya'da ise genellikle sos olarak tüketilir.
Tahin özellikle reflü, ülser ve ve gastrit hastalığından muzdarip olan hastaların çok kullandığı bir besindir. Tahin bu hastalıkların tedavisi için önemli bir besindir.
Hemoroid düşmanı sayılabilecek pek çok besin bulunmaktadır. Bu sebeple basur hastalığı olan kişilerin şu besinleri tüketmesi önerilmektedir: - A vitamini içeren besinler: Bezelye, havuç patates, kayısı, ıspanak, yumurta ve bal kabağı basur hastalığına iyi gelen besinler arasındadır.
Haftada 2-3 kez hemoroid düşmanı yiyecekler olan kuru baklagiller (kuru fasulye, mercimek, nohut) tüketilmelidir. Sağlıklı bir sindirim sistemi için taze sebze tüketilmeli. Posa bakımından zengin; taze fasulye, lahana, ıspanak, pırasa, brokoli, enginar, bezelye, bamya, kereviz ve kabak gibi sebzelere ağırlık verilmeli.
Sindirim ve boşaltım sistemine olan faydası ile kişinin kabızlık problemini çözebilecek özelliğe sahiptir. Hem hafif olması ile midede rahatsızlık hissi oluşturmayan hem de bilmediğimiz birçok faydayı içinde barındıran tahin helvasının sırrı ise içerisinde bulunan çövendir.
Ayrıca vücut direncini, bağışıklık sisteminin direncini artırıcı ve güçlendirici özelliği sayesinde hastalıklara karşı koruyucudur. Karaciğeri temizleyerek damarları açar, kan basıncını dengeler.
Tahin, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan ve bağışıklık ve kemik sağlığının korunmasında rol oynayan bir mineral olan selenyum açısından da zengindir. Bağırsakların çalışmasını sağlar, enerji üretimi için önemli olan tiamin (B1 vitamini) ve B6 vitamini bakımından da yüksektir.
Tahin E, C ve B vitaminleri açısından zengindir. Hücre yapısının bozulmasını engeller. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Tahinin zararlarıFazla miktarda tahin tüketmek alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
Tahinin en önemli faydalarından biri olan vücuttaki zehrin atılmasına yardım etmesi ve böbreklerin işlevini daha da artırmaktadır. Kolesterol sorunu yaşayan kişiler için son derece yararlı olan tahin, düzenli tüketilmesi karşısında uzun süreli fayda sağlar.
Doymamış yağ açısından zengin olan tahin, kolesterol düşürücü özelliği sayesinde kalp hastalıklar riskini azaltır. Bireyler kalp sağlığını korumak için tahin ile pekmez karıştırabilir ve yiyebilirler. Aynı zamanda kolesterol sağlık sorunu olan bireylerde de faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri