Ek motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) birinci taksitinin ödeme süresi 31 Ağustos'tan 6 Eylül 2023 Çarşamba günü sonuna kadar uzatıldı. Ek MTV'nin birinci taksitinin ödeme süresi 6 Eylül'e kadar uzatıldı.
Düzenleme ile 2023 yılında bir defaya mahsus olmak üzere getirilen ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde ödemelerin ağustos ve kasım olmak üzere iki taksit halinde ödenmesi kararlaştırılmıştı. Daha sonra ilk taksit için son tarih 6 Eylül 2023'e kadar uzatılmıştı.
İlk taksit Ağustos ayının sonuna kadar ödenirken ikinci taksit ise Kasım ayı sonuna kadar ödenebilecek. Bu değişikliklerle 2023 yılı için tahsil edilen toplam MTV ödemesi, bir defaya mahsus olmak üzere iki katına çıkmış olacak.
EK MTV ÖDENMEZSE NE OLUR? Taşıtların satış ve devrinin yapılabilmesi için MTV'nin ve ek MTV'nin ödenmiş olması gerekiyor. Ek MTV ödenmediği takdirde araç muayeneleri de yapılmayacağı gibi trafikten çekme, hurdaya çıkarma, yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kapatma işlemleri mümkün olamayacak.
MTV ödenmezse araç sahipleri aylık yüzde 1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni (MTV) ödemeyenler aracını satamayacak, trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak veya yurtdışına çıkaramayacak. Vergi ödenmeden araç muayenesi de yaptırılamayacak.
Dava açmadan, tahakkuk eden ek mtv'yi ödemez, sonra da Anayasa Mahkemesi yasayı iptal ederse, dava açmadan ek mtv'yi ödemeyenlerden, tahakkuk edip ödenmemiş bu tutarların halen tahsili mümkündür. Vergi İdaresi takip edip tahsil etmek zorundadır. Dava açmadan ödeme yapmayanlar, takibe(ödeme emrine) dava açabilir.
Geciken vergi durumunda, yılın ilk taksitinde gecikme olduğunda ikinci taksitte toptan tahsil edilir. Herhangi bir nedenden dolayı MTV'nin ödenmediği takdirde ise tutara faiz işlemeye başlar. Ödenmesi gereken tutara, aylık olarak %2,5 oranında faiz işletilmektedir.
Düzenlemenin yayımlandığı tarihte kayıt ve tescilli bulunan otomobil, otobüs, kamyon, kamyonet, uçak ve helikopterler dahil tüm taşıtlar ile 31 Aralık 2023 tarihine kadar kayıt ve tescil edilecek olan tüm taşıtlar, ek MTV kapsamında olacak. Ek MTV, araç sahiplerinin 2023 yılında ödeyecekleri vergi kadar olacak.
Ek MTV ödemesi, normal MTV'nin %25 ila %60 arasında artırılmış bir versiyonudur. Bu yeni düzenleme ile birlikte araç sahipleri bir defaya mahsus olmak üzere ek MTV ödemek zorundadır.
PTT işyerlerinden ve tüm vergi dairelerinden de yapılabilecek. MTV ödemesi için mükellefler, İnteraktif Vergi Dairesinin internet sitesinde "Hızlı Ödeme" bölümünden şifre girişi yapmadan "MTV Ödeme" alanına sadece plaka ve TC kimlik numarası bilgilerini girerek borçlarını görüntüleyip ödeyebilecekler.
Ek MTV'de birinci taksit ödeme süresi 6 Eylül'e kadar uzatılmıştı. AYM'nin iptal etmemesi üzerine ikinci taksit ise kasım ayı sonuna kadar ödenecek. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Prof.
EK MTV VERGİSİ 2023 ORANI NE KADAR? Bu yıla ilişkin MTV tutarları, yüzde 122,9'luk yeniden değerleme oranı yerine yüzde 61,5 baz alınarak hesaplandı. Buna göre, 2023'te ödenecek en düşük MTV 219 lira, en yüksek MTV tutarı da 101 bin 152 lira olacak.
Motorlu taşıtlar vergisi, motorlu tüm araçların trafik sicil kayıtları başlaması ile birlikte Ocak ve Temmuz aylarında 2 taksitte ödenmektedir. MTV borcunu Yapı Kredi Mobil, Yapı Kredi Bireysel ve Kurumsal İnternet Şubesi üzerinden ve hemen öde butonu ile sorgulayabilir, ödemenizi anında gerçekleştirebilirsiniz.
MTV her yıl Ocak ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenir. İlk taksit ödemeleri 1-31 Ocak tarihleri arasında, ikinci taksit ödemeleri 1-31 Temmuz tarihleri arasında yapılır.
Ödemelerin, Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi www.gib.gov.tr 'den, İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulaması üzerinden elektronik ortamda yapılması imkanı bulunuyor.
MTV vergisi ödemekle yükümlü olmayan araçlar; kamuya hizmet eden araçlar, Kızılay Derneği'ne kayıtlı taşıtlar, en az %90 engelli bireylerin üzerine kayıtlı bulunan araçlar ve hurda haline bulunan araçlar bu vergilerin ödemesini yapmayabilir.
%90 ve üzeri engelli olunması durumunda zaten, engelli olan kişinin adına kayıtlı olan araçtan MTV vergisi alınmaz. Bu kişiler doğrudan muaf olarak kabul edilmekte.
Soru 8: Engelliler motorlu taşıt vergisinden (MTV) faydalanabilir mi? Engellilik dereceleri%90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtları ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtları motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilmiştir.
TEB kartlarıyla MTV ödemeleri 3 taksit oluyor. ING Bank Mobil üzerinden MTV ödemeleri 4 taksit, gib.gov.tr üzerinden yapılan ödemeler 2 taksit olacak. QNB Finansbank CardFinans'la MTV ödemeleri 3 taksit olacak. Şekerbank Bonus kart ile ödemelerde MTV 2 taksit oluyor.
Kimler ödemek zorunda? MTV ödemelerini ek düzenleme ile ödemek zorunda olanlar ise motorlu taşıt kullanıcılarının hepsidir. Araçları tecilli ve kayıtlı olan tüm araç sahipleri, temmuz MTV'lerini iki katı olacak şekilde yatırması gerekir.
ödemelerinizi İnterraktif Vergi Dairesi'nin web (ivd.gib.gov.tr) adresi ve mobil (GİB Mobil) uygulaması üzerinden ya da anlaşmalı tüm bankaların online bankacılık hizmetlerinden yararlanarak internet ortamında evinizden yada ofisinizden ödeyebilirsiniz.
Anayasa Mahkemesi ek MTV başvurusunu reddettiğini açıkladı. Anayasa Mahkemesi (AYM), ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) alınmasını öngören düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yapılan başvuruyu karara bağladı.
Anayasamıza göre, Anayasa mahkemesine doğrudan dava açma imkanı bulunmamaktadır. Bununla birlikte, yargı yollarının tüketilmesini takiben Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmak mümkündür.
MTV her yıl Ocak ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenir. İlk taksit ödemeleri 1-31 Ocak tarihleri arasında, ikinci taksit ödemeleri 1-31 Temmuz tarihleri arasında yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri