Doğal susam tohumlarından yapılan tahinler ise markettekiler kadar pürüzsüz olmaz ancak daha zengin bir tada ve daha besleyici bir yapıya sahiptir. Susamları ham ya da kavrulmuş olarak kullanma tercihi markadan markaya değişir. Susamların öncesinde kavrulmuş olması lezzeti arttırır ve acılığı alır.
Tahinde "çiğ çiğ susam tahin" diye bir şey yoktur arkadaşlar.. "var" diyorlarsa da o başka bir şey olur veya "kireç"e yatırılarak ağartılmış susamdan yapılan tahini "çiğ susam Tahini" diye size yutturmaya çalışıyorlardır..
Kaliteli tahinde acı tat, farklı koku ve aroma olmamalıdır. Tahin rengi hafif kirli sarı renkte olmalıdır (fotoğraf filtresizdir). Kaşıkta ince bir tabaka bırakmalıdır. Tahin pürüzsüz olmalı ağızda uzun süren buruk bir tat bırakamamalı, yutulduktan sonra ağız ve dişlerde tortu ve yapışkanlık bırakmamalıdır.
Yapışmaz yüzeyli bir tavada susamların rengi hafif değişinceye kadar kavurun. Çok fazla kavurmamaya özen gösterin, aksi takdirde yanık bir tat elde edersiniz. İsterseniz susamları kavurmadan da kullanabilirsiniz. Kavrulan susamlar soğuduktan sonra mutfak robotuna alarak çekin.
İlgili 32 soru bulundu
Bozkır tahini ya da çifte kavrulmuş tahin olarak anılan bu asırlık lezzet, Manavgat yöresinden toplanan susamların geleneksel yöntemlerle taş değirmenlerde sıkılmasıyla yapılıyor. Acılığından suda bekletilerek arındırılan susamlar bir gün sonra kabuğu soyularak beş saat odun ateşinde pişiriliyor.
Cam kavanoza aldığınız tahini 35-40 derece suyun içerisine bırakınız. 10-15 dk bekleme sonrasında metal bir kaşık ile karıştırmanız halinde tahinin ilk satın aldığınız gibi aynı kıvamı aldığını göreceksiniz.
Protein ve yağ içeriği açısından zengin olduğundan, diyet kullanımlarında dikkat edilmesi gerekir. Susamın iyice pişirilmesiyle elde edilen çifte kavrulmuş tahin mideye zarar vermeden kolaylıkla sindirilir. Tok tutması nedeniyle özellikle ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında yer alır.
Susamın ezilmesiyle elde edilen tahinin, soya unu ve elek altı fıstığın ezilmesiyle üretilerek piyasaya ucuz fiyata sunulduğu ileri sürüldü. Antalya Ticaret Borsası Çeşitli Mallar Komitesi Başkanı Ramazan Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı üreticilerin tahine de hile karıştırdığını söyledi.
Beyaz tahin fazla kavrulmaz bu yüzden çiğ ve rengi beyaz kalır. Beyaz tahine çiğ tahin ,siyah tahine de çifte kavrulmuş tahin denir.
Toptan satışlar 22- 23 kiloluk bidonlarla yapılıyor. 1 kilo 300 gram yerli susamdan 1 kilo tahin elde ediliyor.
Tahin, vücuttaki zehri atmıyor aynı zamanda protein ihtiyacını da karşılıyor. Hücre yapısının bozulmasını engellediği için yaşlanmayı da adeta durduran tahini sık sık tüketmek gerekiyor. İşte tahinin mucizevi faydaları...
Özellikle tahinin aşırı tüketimi doymamış yağ asidi ihtiva ettiğinde bazı kişilerin iltihap probleminin tetiklenmesine yol açabilir. Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez. Aşırı tahin tüketimi hızlı bir şekilde kilo alınmasına neden olabilir.
Susam Ezmesi ile Tahinin Farkları
Tahin yumuşak bir tada sahipken susam ezmesi fıstık ezmesi gibi yoğun ve zengin bir aromada, çok daha koyu bir tat bırakıyor. Susam ezmesi tahinden renk olarak da daha koyu. Susamlar ezme işleminden önce çok fazla kavrulduğu için rengi de tahinden daha koyu oluyor.
Üretiminde yağ eklenen tahinler, %100 susamdan üretilenlerden daha kremsi bir kıvamda olur ancak eklenen yağdan dolayı besin değerleri değişir. Yağ eklemeden, tamamen susam kullanarak üretilen tahinler daha yoğun bir kıvama sahip olur ve daha sağlıklıdır.
Bir diğer araştırma sorusu olan “tahin nereye ait” sorusuna esasen sadece Bozkır'a aittir diyemeyiz. Çünkü başka bölgelerde de gerek yöre halkı gerek fabrikalar tarafından tahinler üretilebilmektedir. Fakat bunlar arasında en çok beğenilen ve en meşhur olan tahin Bozkır tahini olmuştur.
Tahinde küflenme varsa, yüzeyinde mavi-yeşil tabakalar oluştuysa, kötü kokuyorsa kesinlikle tüketilmemelidir.
Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan tahin pekmez, cinsel isteği artırıcı etkiye sahiptir. Öyle ki sperm sayısını ve kalitesini artıran bu besinler, çocuk yapmayı düşünen bireyler tarafından sıklıkla tüketilir. Aynı zamanda erkeklerde kısırlık tedavisinin daha etkili olmasını sağlar.
Tahinin kullanıldığı en sevilen mezelerden biri de "tahin piyazı" olarak bilinen daha çok Hatay'dan Antalya'ya uzanan Akdeniz bölgesinde haşlanmış kuru fasulye veya nohutla yapılan çeşididir.
Tahin, içerdiği Omega 3 ve Omega 6 sayesinde sinir hücrelerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler ve sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Tahinin, düzenli tüketilmesi durumunda hafızayı güçlendirdiği, beynin işleyişine katkı sağladığı bilinmektedir.
Tahin ve pekmez karıştırıldığında, içlerindeki kalsiyum ve demir bağlanarak bileşiklere dönüşüyor ve kullanılamaz oluyorlar.
TAHİN BAĞIRSAKLARI ÇALIŞTIRIR MI? Sindirim sisteminin daha aktif çalışmasını destekleyen tahin, midede ve bağırsaklarda biriken gazları söktürücü özellik gösterir. Yüksek oranda doymamış yağ içeriği ise mide ağrılarına iyi gelir ve bağırsak hareketlerini düzenler.
Peki, tahin günde ne kadar tüketilmeli? Tahin, besin içeriklerinin yanı sıra kalp sağlığını koruma, iltihaplanmayı azaltma, kanserle savaşan etkileri gibi pek çok fayda sağlar. Günde bir yemek kaşığı (15 gram) tahin tüketmenin sağlığa faydası oldukça etkilidir.
Tahin yalnızken değil ama pekmez ile karıştığında çok şekerli bir kıvam almaktadır. Tahindeki fazla yağ, pekmezde bulunan fazla şeker bir araya geldiğinde zarar verici olabilirler. Bundan dolayı da tüketimi ölçülü olmalıdır. Fazla tüketilirse vücutta su tutumuna sebep olabilir.
Tahin pekmez oranı, susamdan yapılan tahin, pekmezle birlikte sıkça tüketilir. Bunun oranı iyi ayarladığında oldukça lezzetli ve besleyici bir besin ortaya çıkar. Pekmez en fazla üzümden elde edilse de, andız,hurma, keçi boynuzu, dut gibi değişik meyvelerden de elde edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri