Tahin, içerik bakımından mikropların üremesi için elverişli bir ortama sahip değildir. Dolayısıyla tahin bozulur mu sorusunun cevabı “kolay kolay bozulmaz” olmalıdır. Neden kolay kolay bozulmaz diyoruz, çünkü bozulması imkansız diyemeyiz. Çok nadir de olsa bozulma olabilir.
Üretimi bu şartlara uygun olarak yapılan tahin onlarca yıl kapağı hiç açılmadan durursa dayanıyor. Kapağı açıldıktan sonra ise mümkün olduğunca serin ve ışık almayan bir yerde bekletilirse bozulmadan aylarca hatta yıllarca kalabiliyor.
Tahin üzerinde tortu, küflenme, kokusunda farklılık ya da tadında ekşime hissediyorsanız, bu bozulmuş bir üründür ve kesinlikle tüketilmemelidir.
Öncelikle tahin yağının yüzeye çıkması (donmuş tahin) tahinin bozulduğunu göstermez. Bekleyen tahinin üzerine çıkan susamın yağı alt tarafta kalan kısım ise ezilmiş susam tortusudur. Birçok gıda ürününde olduğu gibi yağ daha hafif bir bileşen olduğu için beklediği sürece yüzeye doğru çıkması oldukça doğal bir durumdur.
Peki, tahin günde ne kadar tüketilmeli? Tahin, besin içeriklerinin yanı sıra kalp sağlığını koruma, iltihaplanmayı azaltma, kanserle savaşan etkileri gibi pek çok fayda sağlar. Günde bir yemek kaşığı (15 gram) tahin tüketmenin sağlığa faydası oldukça etkilidir.
İlgili 37 soru bulundu
Tahin, içerik bakımından mikropların üremesi için elverişli bir ortama sahip değildir. Dolayısıyla tahin bozulur mu sorusunun cevabı “kolay kolay bozulmaz” olmalıdır. Neden kolay kolay bozulmaz diyoruz, çünkü bozulması imkansız diyemeyiz. Çok nadir de olsa bozulma olabilir.
Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez. Aşırı tahin tüketimi hızlı bir şekilde kilo alınmasına neden olabilir. Tahin kalorisi ve yağ oranı yüksek bir gıda olduğundan ölçülü tüketilmelidir.
Mideyi rahatlatır ve mide ağrılarını dindirir. Ağır yemeklerin mideyi rahatsız etmemesine karşı sabah aç karnına 1 çorba kaşığı tüketilmesi önerilir. Hazmı kolaylaştıran tahin, sindirim sisteminin de daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Tahin içerisinde bulunan yağlar, böbreklerin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
Susamların öncesinde kavrulmuş olması lezzeti arttırır ve acılığı alır. Tahin üretiminde önemli olan bir başka detay ilave yağ olup olmadığıdır. Üretiminde yağ eklenen tahinler, %100 susamdan üretilenlerden daha kremsi bir kıvamda olur ancak eklenen yağdan dolayı besin değerleri değişir.
Kaliteli tahinde acı tat, farklı koku ve aroma olmamalıdır. Tahin rengi hafif kirli sarı renkte olmalıdır (fotoğraf filtresizdir). Kaşıkta ince bir tabaka bırakmalıdır. Tahin pürüzsüz olmalı ağızda uzun süren buruk bir tat bırakamamalı, yutulduktan sonra ağız ve dişlerde tortu ve yapışkanlık bırakmamalıdır.
Eğer tahini gün aşırı olarak tüketmeyi planlıyorsanız, buzdolabına koymamanız önerilir çünkü buzdolabında bekleyen tahin donar ve yemeyi zorlaştırır. Bunun dışında tahini buzdolabında tutmanın bir sakıncası yoktur.
Tahin, tadındaki yoğunluktan dolayı genellikle pekmez ile tüketilir. Ancak son zamanlarda pekmez tahin lezzetine alternatif olarak çoğu insan tahin bal karışımını deniyor. Tahin ve balın faydaları bir araya geldiğinde ortaya insan sağlığı için oldukça etkili ve faydalı bir karışım ortaya çıkıyor.
Doğal susam tohumlarından yapılan tahinler ise markettekiler kadar pürüzsüz olmaz ancak daha zengin bir tada ve daha besleyici bir yapıya sahiptir. Susamları ham ya da kavrulmuş olarak kullanma tercihi markadan markaya değişir. Susamların öncesinde kavrulmuş olması lezzeti arttırır ve acılığı alır.
Tahini hazırlarken susamın kabuğunu soymadan üretime aldığımdan daha önce bahsetmiştim. İşte o siyah noktalar soymadığım susam kabukları.
Bozkır'ı Türkiye çapında tanıtan ve ismini akıllara kazıyan en önemli gıda ürünü ise Meşhur Bozkır Tahini olmuştur. Meşhur Bozkır Tahini olarak adlandırılmasının sebebi ise diğer birçok yörenin tahinine göre daha başarılı ve daha doğal olmasıdır.
“Tahin mideye iyi gelir mi?” sorusunun cevabı, mide rahatsızlıklarına karşı son derece faydalı olduğudur. Tahinin mideyi rahatlattığı ve mide şişkinliğine çok iyi geldiği bilinmektedir.
Kan basıncının ve kolesterolün düzenlenmesine yardımcı oluyor. Tahin içinde bulunan onca yararlı madde sayesinde antioksidan özellikler gösteren bir yiyecek. Bu da bizim için yabancı ve zararlı maddelerden arınan kan ve sağlıklı bir dolaşım sistemi anlamına geliyor.
Tahinin yağı neden üste çıkar? Tahin, yağ ve ezilmiş susam çekirdeklerinin tortusundan oluştuğu için yağ doğal olarak daha düşük özkütleye sahip olduğundan üste çıkar.
Tahin pekmez oranı, susamdan yapılan tahin, pekmezle birlikte sıkça tüketilir. Bunun oranı iyi ayarladığında oldukça lezzetli ve besleyici bir besin ortaya çıkar. Pekmez en fazla üzümden elde edilse de, andız,hurma, keçi boynuzu, dut gibi değişik meyvelerden de elde edilebilir.
Sabah kahvaltılarında genellikle pekmezle birlikte tüketilen tahinin karaciğer yağlanması yapan ve dikkatli tüketilmesi gereken gıdalardan biri olduğu belirtiliyor. Bunun nedeninin tahinin içeriğinde yüksek oranda doymuş yağ bulundurması olmasına dikkat çekiliyor.
Damar sertliğini ve tıkanmalarını engeller. İdrar söktürücüdür. Tahin E, C ve B vitaminleri açısından zengindir.
Tahin, özellikle karaciğerin zararlı maddelerden temizlenmesi için ideal bir detoks özelliği olan besin maddesidir. Omega 3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağ asitleri bakımından zengin olan tahin, karaciğeri temizler ve karaciğerin daha sağlıklı işlev görmesine yardımcı olur.
Tahin basura iyi gelir mi? Yüksek E vitamini içeriğine sahip olan tahin damarların gevşemesini sağlayarak basur üzerinde olumlu etki gösterir.
Tahin içerisinde yüksek oranda doymamış yağ asidi bulunmaktadır. Bu, vücuttaki iltihap oranını arttırarak kemiklerin ve kasların iltihaplanmasına neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri