Stout, kavrulmuş arpa maltı ya da kavrulmuş sek arpayla yapılan siyah bir bira türüdür. Geleneksel olarak en sert porter tipi biralardan (stout porter) türemiştir. Zamanla stout olarak kısaltılmıştır. Pek çok alt türü olmakla birlikte en popüler olanı sek stouttur.
Stout nedir deyince akla gelen bira profili genel olarak kavrulmuş maltlardan yapılmış siyah ve sert bir biradır. Alkol oranı %7-%8 oranında olsada Guiness gibi daha makro yapıdaki bira üreticileri için %4-%4,5 civarıdır. Yapım tekniği ve kendi içinde bile stout bira dünyasının apayrı bir koludur.
Kara ve Kavruk Bir İrlandalı Butik Stout (önceki ismiyle Connoisseurs Stout), aslen İngiltere'de doğmuş olsa da, zaman içinde bir İrlanda bira markasının dünya çapında meşhur ettiği bir aledir. Siyah renge, kremamsı köpüğe ve kahvemsi tada sahiptir.
Guinness, İrlanda'ya özgü siyah bir bira türü (Stout).
Schwarzbier (Almanca: siyah bira), Almanya'da üretilen lager tipi bir biradır. Oldukça siyah ve opak bir renge sahiptir. Siyah olmasının yanı sıra tadındaki hafif kahve ve çikolata aromalarıyla da diğer biralardan oldukça farklı bir konuma sahiptir. Renginin siyah olmasının nedeni kavrulmuş malt kullanılmasıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Lager, alt fermentasyon usuluyle düşük sıcaklıklarda üretilip saklanan yaygın bir bira türüdür. Alt fermentasyonda, bira karışımına katılan Saccharomyces pastorianus mayası 4 ila 9 derece civarında kimyasal olarak aktive olur, bira maltını alkole ve karbonik asite dönüştürür.
Malt biraların en önemli özelliği standart biralara göre daha düşük alkollü olmasıdır. Malt biralarda alkol içeriğini düşük tutmak için iki yöntem izlenir: Mayalar biraya 0 °C gibi oldukça düşük bir sıcaklıkta eklenir. Bu durum fermentasyon sonrasında %0,50 gibi oldukça düşük bir alkol içeriğine neden olur.
Stout: Siyaha yakın rengi, koyu hatta hafif çamurumsu, kremamsı kıvamı, sert acılıkta çok karakterli bir biradır. İçerken hiç şişirmediği için, kokteyl gibi ayakta atıştırmalıklarda ya da sofradaki başlangıç yemeğinde ideal olacaktır. Kremamsı peynirlerle iyi gider.
Dünyanın En Yüksek Alkollü Birası:
%67.5'luk alkol oranıyla, Brewmeister Snake Venom dünyanın en yüksek alkollü birası. Alkol oranı olarak neredeyse Absinthe ayarında bir biradan bahsediyoruz. Kendisi o kadar yoğun ki, baloncukları standart bir bira gibi tutamıyor.
Köpüğün önemi
Kutuda içi bira dolu küçük bir metal bilye vardır. Kutu açıldığında oluşan basınç bilyede minik bir delik açılmasına ve içindeki biranın buradan boşalırken nitrojen baloncukları oluşmasına, böylece Guinness'in kremalı köpüğüne neden olur.
Ale Lager Farkı Nedir? Aslında biranın temelinde Lager ve Ale olarak bir ayrım vardır. İkisi de biradır evet ama ana farkları içinde kullanılan maya cinsidir. Lager bira; lager mayası ile (yani soğuk derecelerde fermente olan maya ile), Ale bira ise ale mayası ile (genellikle oda sıcaklığında fermente olan) yapılır.
IPA (India Pale Ale), diğer biralara oranla daha yüksek miktarda şerbetçiotu içeren bir bira çeşididir. Dolayısıyla şerbetçiotundan gelen acılık, diğer biralara oranla daha fazladır. Renkleri genel olarak altın ve bakır tonlarındadır. Genellikle güçlü bir aromaya sahiptirler.
Butik Lager, Pilsner'e göre daha yoğun bir tat, aroma ve gövdeye sahiptir. Dengeli karakterine ek, dolgun ve ağız dolduran bir gövde ile temiz ve %5 alkol oranı ile hafif sek bir bitiş sunar. Özellikle yaz aylarında litrelik bardaklarda Bavyera bira bahçelerinin vazgeçilmezidir.
Aynı diğer biralardaki gibi içinde çözünmüş CO2 vardır ama daha az miktarda. Dolayısıyla hava ve kutu içi basınç farkı azdır. Bu şekliyle bira fazla köpük katmanı oluşturamaz. Ancak, kutunun içindeki plastik bir top sayesinde istenilen ölçüde bir katman sağlanır.
Coopers, bu bira için mayalanma sıcaklığı olarak 21 - 27°C aralığını önermesine karşın, bizim önerimiz mayalanma sıcaklığını 15 - 25°C aralığında ve tercihen 20°C civarında tutman olur. Yüksek sıcaklık stout bira stilinde kabul edilenin de ötesinde fazla meyvemsi tat oluşumuna neden olabilir.
Tuborg, 1873 yılında kurulmuş olan Danimarkalı bira üreticisi şirket ve ona ait olan ticari markadır. Tuborg, pilsner türü bira üretmek amacıyla kurulmuştur.
Etil alkol, içkinin temel maddesi. Zaman zaman başka amaçlarla da, örneğin sanayide de kullanılıyor. Yani pahalı ve tehlike seviyesi biraz daha düşük. Metil alkol ise, ucuz, insan sağlığı için ise tamamen zararlı.
Toplam 21 puanlı Çek lager'i Budweiser rahatlıkla birinci sıraya oturdu. Bol şerbetçiotu kullanılan bu biranın özellikleri son derece temiz ve dengeli oluşu, damakta kalıcı olması ve hoş bir tat bırakması.
Her gün düzenli bir bardak bira içenlerde Tip 2 diyabet riski azalıyor. Kötü huylu kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı oluyor ve göğüs kanserine karşı da oldukça etkili bir savaşçı. B6 yönünden oldukça zengin bir içecek olduğu için kalbiniz açısından da yararlı bir içecek.
Tuzlu ve tatlı olarak birçok seçeneği bulunan kuruyemiş çeşitleri arasında en çok tercih edilen kuruyemiş çeşidi fındık, fıstık ve bademden oluşuyor. Sizler de kendi damak tadınıza göre bu kuruyemiş seçeneklerini tercih ederek biranın yanında enfes bir lezzeti tadabilirsiniz.
İrlanda Stili Stout
Muntons Irish Stout*, kavrulmuş malttan gelen kahvemsi ana tatlara çikolata ve bitter tatlarının eşlik ettiği stout stili bir ale biradır. Export Stout'a göre %4,3 ile daha düşük bir alkol oranına sahip olmasına karşın daha sek bir içime ve keskin bir tada sahiptir.
Biradaki alkol oranı yükseldikçe daha ılık ya da oda sıcaklığına yakın sıcaklıklarda servis edilmesi önerilir. Çünkü bu tarz biralar yüksek alkol oranlarından dolayı zaten yavaş içilir ve içinde barındırdığı karmakarışık tat ve aromalardan bu şekilde keyif alınır.
Bira. Budweiser, arpa maltı, pirinç, su, şerbetçiotu ve maya kullanılarak üretilir.
Filtresiz bira, pastörize edilmemiş ve filtre işleminden geçirilmemiş biralara denir. Bu biraların içimi, filtreli biralara göre daha hafiftir. Bunun nedeni ise filtreleme işleminden geçmediği için içerisinde mayanın kalmış olmasıdır.
Pilsner, tüm dünyada üretilen biraların üçte ikisinden fazlasının dahil olduğu açık renkli lager tipi bir bira türüdür. İlk olarak 1842 yılında Avusturya İmparatorluğu topraklarında bulunan Bohemya bölgesindeki Pilsen kentinde Pilsner Urquell adıyla üretilmiştir. Bu kent günümüzde Çekya sınırları arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri