özet İslami entelektüel geleneğinin tanımlanmasında kullanılan anahtar terimlerden birisi de tahkiktir. Kelime anlamıyla tahkik; eşyanın hakikatini, doğruluğunu, gerçekliğini araştırmak anlamına gelmekte olup aynı zamanda bu hakikate yönelik doğru ve uygun insan cevabını ifade etmektedir.
Yazma bir metnin, mevcut tek nüshasına veya nüshalarına da- yanarak müellifin kaleminden çıkmış haline ulaşmaya çalışıl- ması ve neşre hazır hale getirilmesine tahkik denir.
Tahkik etmek, bir durumun doğruluğunu, yanlışlarının olup olmadığını araştırmak demektir. Yine bir konu hakkında soruşturma yapmak anlamında da kullanılır. Kısaca tahkik etmek araştırmak ve soruşturmaktır.
a) Tahkîk: Kur'ân tilâvetinde her harfin hakkını vermek, medleri gereği kadar (mertebelerine uygun bir şekilde) uzatmak, tutulması gereken yerleri tutarak; hareke, ihfâ, iklâb, ğunne vb. tecvid kurallarına riâyet ederek Kur'ân'ı okumaktır.
Tahkik kelimesi Arapça bir sözcük olan ''hakk''tan türetilmiştir. Bir şeyin gerçekliğini ve doğruluğunu araştırmaya tahkik etmek denir. Tahkiki imanda araştırma ve düşünce esastır. Bu nedenle Kuran'ı Kerim'in birçok ayetinde ''hala akletmeyecek misiniz'' diye sorulur ve insanlara düşünmeleri emredilir.
İlgili 21 soru bulundu
Bu ana tema, tahkik (edisyon kritik) denen yazma bir metnin neşre hazır hale getirilmesidir. Daha açık bir ifadeyle yazma bir metnin, mevcut tek nüshasına veya nüshalarına dayanarak müellifin kaleminden çıkmış haline ulaşmaya çalışılması ve neşre hazır hale getirilmesidir.
Tahkik, bir eserin yazma nüshalarını karşılaştırarak, yazarın kaleme aldığı metnin ilk şekline ulaşmaya çalışmaktır. Bu yapılırken metnin kritiği de yapılarak eserin tarihi değeri ortaya çıkarılır.
Tahkik: Soruşturma, inceleme.
Ayetlerin, hadislerin sadece zahiri yönü ile ilgilenen kişiler için taklidi iman terimi tercih ediliyor. Tahkiki iman ise belirli bir araştırma yaparak, elde ettiği delillere bağlı olarak iman eden kişiler için kullanılıyor.
Bir konunun veya bir iddianın gerçekliğini belirlemek için yapılan detaylı çalışmayı ifade eder.
a) Tahkîk: Kur'an tilavetinde her harfin hakkını vermek, medleri yeterince (mertebelerine uygun bir şekilde) uzatmak, harekeleri birbirinden ayırmak, şeddeleri tam yapmak ve ğunnelerin hakkını vermektir.
Kelâm ya da İlm-i Kelâm (Arapça: عِلْمُ الْكَلَام); İslâm dininin akāid konularını irdeleyen ve tarihî olarak bu çerçevede gelişen dinî-felsefî teorilerle ilgilenen ilim dalı. Bu anlamda kelâm, imanla ilgili konu ve sorulara izâh ve ispat getirme amacıyla geliştirilen teolojik felsefenin adıdır.
Sözlükte “çıkmasını sağlama, çekip çıkarma” anlamındaki tahrîc fıkıh literatüründe naklî şer'î delillerin yanı sıra mezhep birikimini de kaynak kabul eden fıkhî bilgi elde etme sürecini belirtmek için kullanılır.
Diğer taraftan sahabi kadınlar içinde tek başına Hz. Âişe'nin rivayeti 2081'e ulaşmaktadır. Hz. Âişe'yi çıkardığımızda diğer kadın sahabilerin rivayet ettikleri hadis sayısı 458 civarındadır.
B- Dirayetü'l Hadis İlmi:Sened ve metn durumlarını anlamaya imkan veren kaideler ilmidir. Bu ilmin amacı Peygamberimizin (s.a.v)hadislerini karıştırılmaktan, tedlisten ve iftiraya uğramaktan korumaktır. Bu ilim sayesinde: - İslam dininin tahrif ve tebdilden korunması tam olarak sağlanmıştır.
İslam hukukunda, taklid (Arapça: تَقْليد taqlīd), bir müctehidi, dini kurallarda ve emirlerde onun türetmelerine ve yorumlarına göre takip etmek demektir. Kelime anlamı "(birisini) takip etmek", "taklit etmek" demektir.
“Abdest ve gusülde başka mezhebi taklit etmek caizdir. Bunun için, taklit edilen o mezhebin şartlarına da uymak lazımdır. Taklit edilen mezhebin bildirdiği bütün şartlara uyulmazsa, taklit caiz olmaz.”
Taklitçilik çoğu zaman adab-ı muaşerete de uymaz. Birinin zayıf noktalarını öne çıkararak taklit edip onunla alay etmek, istihza etmek, onu küçümsemek, onu ezmek, onu utandırmak, onunla eğlenmek gibi davranışlar hem toplum adabına uymaz, hem insanın saygınlığına uymaz. Bu yüzden de günahtır.
Uzuvlaşma, bir biçim alma, teşkilâtlanma, organlara ayrılma.
Sanığın hakim tarafından sorguya çekilebilmesi, celpname ile davet edilmesi halinde mümkündür. Celpnameye gelmediği takdirde zorla getirileceği yazılır. Bu çağrı üzerine gelmeyen sanık kolluk aracılığıyla sorgusu için belirtilen gün ve saatte hazır bulundurulur.
İdarenin duraksama yaşadığı konularda Danıştayın düşüncesine başvurması ve verilen bu düşünce ile bağlı olmaması yoluna istişari düşünce denilmektedir.
Bir zararın insan fiilinin dolaylı etkisiyle meydana gelmesi anlamında fıkıh terimi.
Nefsimizi, bu zamanda ancak tahkiki iman ile terbiye edebiliriz, tahkiki imanı da bu zamanda ancak Risale-i Nurlar ile kazanabiliriz, Risale-i Nurları da ancak çok okumak, çok dinlemek ve çokça mütalaa ve müzakere ile elde edebiliriz.
İstidlâl, zihnin daha önce bilinen bir veya birden çok önermeden (kazıyye) bilinmeyen bir önermeyi sonuçlandırma, açığa çıkarma işlemidir. Diğer bir ifadeyle istidlâl, daha önce doğruluğu bilinen yahut doğru olduğu sanılan bir hüküm veya hükümlerden hareketle bilinmeyen bir hükme ulaşmaktır.
İslâm âlimlerinin büyük çoğunluğuna göre hadislerin lafızları Peygamber'e, mâna ve mefhumu Allah'a aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri