Tam tahıllar demir, magnezyum, selenyum, B vitaminleri ve diyet posası (lifi) gibi besin öğelerinin kaynağıdır. Tam tahıl tüketiminin kalp-damar hastalığı, bazı kanserlerin riskini ve tip II diyabet sıklığını azaltabilmekte düşük vücut ağırlığı ile ilişkili olduğu bilinmektedir.
Günlük tüketilecek tahıl miktarı 3 porsiyondur. Bir dilim tam buğday ekmeği veya 125 ml (yarım kâse) yulaf ezmesi bir porsiyona karşılık gelir. Sadece ekmek tüketilecekse her yemekte bir dilim tam buğday ekmeği yeterlidir.
Tam buğday ekmeği tam tahıllı ekmek arasındaki fark nedir sorusu kafanızı karıştırıyor olabilir. Tam buğday ekmeğinde buğday çekirdeklerinin kullanıldığı buğday unu kullanılır. Arpa, mısır, darı, kinoa, pirinç, çavdar gibi diğer tahılların kullanıldığı ekmeklere ise tam tahıllı denir.
İlgili 17 soru bulundu
TAM BUĞDAY UNU
Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.
Bulgur, buğdaydan yapılan bir yiyecektir. Orta Doğu ve Akdeniz mutfaklarında tüketilen bulgur, tahıl grubundan sayılmakta ve besin piramidinin tabanında yer almaktadır.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır.
Hangi besinlerde tam tahıl bulunur? Çavdar, buğday, pirinç, arpa, yulaf ve mısır özellikle ve ekmek ve kahvaltılık gevrekler olmak üzere günlük yediğimiz birçok besinde bulunur. Tam tahıllar işlenmiş olduğu gibi öğütülmüş de olabilmektedir.
Tam çavdar ekmeğinin temel özelliği, bol life sahip olması ve kalori barındırmamasıdır. Doğal bir lif kaynağı olması ve kalori barındırmaması bakımından, çeşitli sebeplerle sağlık sorunları yaşayan ya da kilo problemi olan kişiler için tüketilmesi önerilen ideal bir ekmek türüdür.
Yulaf, buğday, çavdar, arpa, karabuğday ve tritikaleden oluşmaktadır. Bunların hepsi yüksek lif içeriğine katkıda bulunup 170 gramda 7 gram lif içermektedir. Bu filizlenmiş hububat lif ve protein açısından oldukça yüksektir ve ilave şeker içermemektedir.
En çok tüketilen tahıl ürünleri arasında buğday, arpa, çavdar, mısır, pirinç, darı ve yulaf yer almaktadır.
Baklagiller kesinlikle #tahıl değildir.
1- SAĞLIKLI OLMAK İÇİN TAHIL YEMEK ZORUNDA DEĞİLİZ. Aslında tahıl yemezsek daha sağlıklı oluruz. Tahıllarda birçok vitamin, mineral, besinler ve lif var. Ancak bütün bunları sebzeler, meyveler, kuruyemişler, tohumlar gibi diğer yiyeceklerden alabiliriz.
Tahılların içerdiği vitaminler E vitamininden zengindir ve oldukça önemli bir B1 vitamini kaynağıdırlar. Tahıl içerisindeki lif, vücuttaki glükoz salınımını azaltır ve kandaki şeker seviyesini kontrol altında tutar. Uzun süre tok hissetmenizi sağlayan tahıllar, kilo kontrolünde de önemli rol oynarlar.
Ancak yulaf tüketimi bazı insanlarda şişkinliğe ve gaza neden olabilmektedir. Bunun haricinde avenin duyarlılığı söz konusu olan kişilerin yulaf tüketiminden kaçınmasının gerekliliği söz konusudur. Bunun en önemli sebebi ise bu kişilerde yulaf tüketiminin, sindirim sistemi sağlık problemlerine neden açması olmaktadır.
Günlük Yulaf Tüketimi Ne Kadar Olmalı? 8 yemek kaşığı yulaf, günlük protein ihtiyacının %15'ini karşılar. İçeriğinde bulunan E vitamini, kas liflerinin hızlı yenilenmesini sağlar. Bu nedenle günlük tüketilmesi gereken yulaf miktarı ortalama 8 yemek kaşığıdır.
Yulaf Ezmesi: Magnezyum, fosfor, demir ve çinko içeren yulaf; ekmek yerine tüketebileceğiniz sağlıklı bir alternatif olacaktır. Yüksek lif oranı, vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra B1 ve B6 vitaminleri bakımından zengin olan yulaf, ekmek yerine tüketebileceğiz en sağlıklı tahıllardan biridir.
Makarnaların en sağlıklı çeşitlerinden biri olan tam buğday unlu makarna, beyaz undan yapılan makarnaya oranla glisemik indeksi açısından daha düşük bir besindir. Düşük glisemik indeksi sayesinde daha sağlıklı olan tam buğday makarnanın 200 gramlık bir porsiyonu 752 kaloridir.
Kahvaltılık tahıllar, tüketime hazır hale getirmek amacı ile tahıl tanelerinin işlenmesi sonucu elde edilen ürünler olarak tanımlanmaktadır. Kahvaltılık tahıl ürünlerinin üretiminde çoğunlukla mısır, pirinç, buğday, yulaf ve arpa gibi tahıllar kullanılmaktadır.
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
Tam buğday ürünlerinde, tam buğday tanesi kullanılır ve tam buğday unu içerir. Tam tahıllı ürünlerde ise arpa, mısır, çavdar, kinoa, buğday gibi ürünler de kullanılır. Öte yandan bütün tam buğday ürünleri aslında birer tam tahıllıdır. Ancak tüm tam tahıllı ürünler tam buğday değildir.
İkinci grup et grubu; beyaz ve kırmızı etler, yumurta, ceviz-badem gibi yağlı tohumlar, kuru baklagiller var. Üçüncü grup tahıllar ve dördüncü grup da meyve-sebze grubu.
"BULGUR PİRİNÇTEN DAHA SAĞLIKLI"
Pirinç ve bulgurun vazgeçilmez bir karbonhidrat olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, "Bulgur, pirince göre daha çok protein içeriyor. Kan şekerini daha yavaş yükseltiyor. Pirinç kan şekerini çok hızlı yükselttiği için çok da hızlı düşürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri