Tahliye davasında ki çeşitli durumlara göre masraflarda artma veya azalma gibi çeşitlilik verilmesi mümkündür. Avukat ve icra takibi masrafları da yine tahliye davası içerisinde ki masrafların içine girmektedir. Tahliye davası sırasında ki genel olarak oluşabilecek masraf 800 TL'ye kadar ulaşmaktadır.
Kiracı tahliye davası avukat ücretleri, 2022 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde yer almaktadır. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre 2022 yılı Tahliye Davası Avukatlık ücreti Sulh Hukuk Mahkemelerinde 2.175,00 TL'dir.
Kiracı tahliye davası avukatlık ücreti ne kadar? Kiracı tahliye davası avukatlık ücreti asgari olarak 5.500 TL olacaktır. Ancak İstanbul Barosunca yayınlanan güncel tavsiye niteliğindeki ücret çizelgesinde durum farklıdır. Burada kiracı tahliye avukat ücreti 27.300,00 TL olarak belirlenmiştir.
Kiracının tahliyesi için dava açılması durumunda ilk etapta masraflar davacı tarafından karşılanır. Yapılan yargılama giderleri ve masraflar davanın sona ermesi ile davayı kaybeden haksız tarafa yüklenir. Ancak karşı vekalet ücreti de Avukatlık Kanunu gereğince avukata aittir.
Kira davalarının sonuca kavuşturulması için yargının hedefi 300 gündür. Avukatlık hizmeti alındığında bu süre içerisinde karar alınabilirken, avukatlık hizmeti alınmadığında bu süre 1 ila 1,5 yıl arasında değişmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Tahliye davası sonucunda ev sahibinin kazandığı durumlarda, kiracıya işgal tazminatı ödenmesi gerekebilir. İşgal tazminatı, tahliye kararından sonra kiracının evde kalmaya devam etmesi halinde ödenen bir tazminattır. Kiracıya ödenecek işgal tazminatı, ev sahibinin zararını tazmin etmek amacıyla belirlenir.
Kanun koyucu kiraya verene 10 yıllık kiracıyı tahliye hakkı tanımıştır. Tahliye kiracıyı çıkarma hakkıdır. TBK hükümleri uyarınca kiraya veren 10 yıllık uzama süresi sonunda herhangi bir gerekçe olmaksızın kira sözleşmesini feshedebilecektir.
%25'İ AŞMAMAK ÜZERE DAVA VEYA HÜKMOLUNACAK ŞEYİN DEĞERİ YAHUT PARANIN BELLİ BİR YÜZDESİ AVUKATLIK ÜCRETİ OLARAK KARARLAŞTIRILABİLİR. - BU TAVANI AŞAN SÖZLEŞMELER BELİRTİLEN %25 TAVAN ORANINDA GEÇERLİ OLUR.
Kiracının tahliyesinde en hızlı yol, tahliye talebiyle icra takibi başlatmaktır. Kira bedelini ödemede temerrüde düşen kiracıya yapılacak yazılı bir ihtarname ile en az 30 gün süre verilerek kira bedelini ödemesi gerektiği ihbar edilir.
Kiracının İflas Etmesi Halinde Tahliye İstenebilir mi? Kiraya veren, kiracının iflas etmesi halinde kiracıya veya iflas masasına yazılı bir bildirimde bulunarak, kira bedelleri için güvence verilmesini isteyebilir. Kiracıya iflas masası tarafından güvence göstermesi için uygun bir süre verilir.
Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.
Kiraya verenin kiracıyı tahliye etmesi için ödemesi gereken meblağlar şu şekildedir; Öncellikle kiracıya ihtarname çekmesi gerekiyor. İhtarname ücreti olarak tek sayfa ihtarname için noterliğe ortalama 100 TL. ödüyor. Ki bu ihtarname bedelinin çok büyük bir kısmı devletin aldığı bedeldir.
Kirasını düzenli ödeyen kiracıya karşı, kiraya veren, sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” açabilir. Davada; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu bir kişinin ihtiyacı nedeniyle kiralanan taşınmazın tahliye edilmesi zorunluluğu ispatlanmalıdır.
Bu durumda ev sahibi, kiracıya ihtarnamede kanun maddesinde zorunlu olduğu belirtilen 30 günlük süreyi tanımalıdır. Bu durumda öncekinden farklı olarak belirli bir tarih beklenmeye gerek olmadan, 30 günlük ihtar süresinin dolmasından sonra; eğer borç hala ödenmemişse mahkemede dava yolu açılmış olacaktır.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Avukat danışmanlık ücreti 2023 ne kadar? 2023 avukat asgari danışmanlık ücreti bir saat 1.200 TL, 2 saat 1.900 TL, 3 saat 2.600 TL'dir. Avukat bürosu dışında danışılmış ise ilk bir saat 2.500 TL, ek saatler 1.300 TL'dir.
Şöyle ki: Avukatlık Kanunu'na göre asgari ücretin altında ücret alınması yasaklanmıştır. Ücretsiz dava alınması da yasaklanmamış olup sadece baroya bilgi verme yükümlülüğü getirilmiştir. Ancak kaybedilen davada ücret alınmaması hiçbir hükümle yasaklanmamıştır.
İhtarnamenin ardından belirtilen süreye rağmen kiracı evden çıkmazsa bu durumda devreye mahkeme giriyor. Mal sahibi, kiracıya "tahliye davası" açabiliyor. Tahliye davası, kiraya veren kişiden kaynaklanan sebepler ve kiracıdan kaynaklanan sebepler şeklinde ki farklı başlıkla açılıyor.
Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Kiracı bu taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren icraya başvurarak veya dava açmak suretiyle çıkarabilir. Boşaltmaya yönelik tahliye davası veya icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içerisinde açılmış olmalıdır.
Kira bedelini ödemeyen; kiraya vereni mağdur eden sorunlu kiracının tahliyesi için en kolay yol iki haklı ihtar gönderilmesi ve akabinde taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açılması suretiyle tahliyedir.
Kiracı tahliye davası masrafları; Yargılama giderleri her yıl Adalet Bakanlığı'nca belirlenen tarifelere göre değişiklik göstermektedir. Buna göre 2023 yılı Gider Avansı Tarifesine göre Davacı; taraf sayısının beş katı tutarında tebligat ücreti ile diğer işlemler için toplam 150 TL avans olarak öder.
Evin yeniden yıkılıp yapılması ya da onarılması gerektiği mahkeme yoluyla ispat edilirse kiracı tahliye edilebiliyor. Ayrıca kira sözleşmesi bir yıllık yapılmışsa ve süresi dolmuşsa kiracı çıkarılamıyor. Kanun, 10 yıllık uzama süresi öngörüyor. 10 yılın sonunda ise ev sahibi kiracıyı tahliye edebiliyor.
Kiracının tahliye edilmesinden önce kira ücretini ödemesi beklenir. Ödenmediği ve diretildiği taktir de evine ihtar gönderilmektedir. Bu durum sonucunda belli bir ihtar süresi dolduktan sonra tahliye davası açılmaktadır. Tahliye davasında kiranın geç ödenmesi mümkün olarak bir gerekçe gösterilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri