İşbu sürede borçlunun ödeme emrine itiraz etmesi ve takibi durdurması mümkündür. Ancak kiracının tahliye edilebilmesi için 30 günlük sürenin dolması gerekmektedir. Borçlu ödeme emrinin tebliğinden itibaren 30 günlük süre içerisinde tüm kira borcunu fer'ileri ile birlikte ödemezse kiralanan tahliye edilir.
Takip talebini alan icra müdürü, 1 aylık sürenin geçip geçmediğini ve gerekli belgelerin takip talebine eklenip eklenmediğini kontrol ettikten sonra, borçluya bir tahliye emri gönderir. Kiracının bu takipte ödemesi gereken bir para alacağı söz konusu değildir.
Kiracı, kiralanan taşınmazı belli bir tarihte boşaltmayı “yazılı” olarak üstlenmiş (tahliye taahhütnamesiyle) ancak boşaltmamış ise boşaltmayı taahhüt ettiği tarihten itibaren 1 ay içerisinde icraya başvurarak veya dava açarak sözleşmeyi sona erdirebilir.
Tahliye davası sonucunda verilen tahliye kararı hemen uygulanmaz. Tahliye kararının uygulanabilmesi için öncelikle kiracıya karar tebliğ edilmelidir. Tebliğden itibaren 10 gün geçtikten sonra tahliye gerçekleştirilebilir.
Aksi halde taahhütname geçersiz olur. Tahliye taahhütnamesi, belirtilen tarihten itibaren bir ay içerisinde icraya konulmalıdır. Aksi halde geçerliliğini yitirir.
İlgili 28 soru bulundu
Tahliye Taahhüdü Varsa İhtara Gerek Var Mı? Kiracı tahliye taahhüdünde bulunmuşsa ihtara gerek yoktur. Geçerli bir tahliye taahhüdü, kiracının ihtar veya ihbara gerek olmaksızın ve herhangi bir şart ileri sürmeksizin kiralananı belirtilen tarihte boşaltacağı anlamına gelir.
Kiraya veren kiracının taşınmazı taahhütnamede yer alan tarihte boşaltmaması durumunda hukuki haklarını kullanabilir. Kiraya veren, kiracı taşınmazı boşaltmadığında taahhüt edilen tarihten itibaren bir ay içinde icra dairesine başvurmak sureti ile tahliye talepli icra başlatır.
Davayı kaybeden kiracı, kira borçlarını ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesine göre belirlenen aylık kira bedeli, ödenmemiş kira borçlarını oluşturur. Mahkeme kararı genellikle bu borçları da içerir ve kiracıya ödemesi gereken miktarı belirler.
Kiracı tarafından imzalanan bir tahliye taahhütnamesi var kiracı çıkmıyor ise kiraya veren, tahliye taahhüdünde gösterilen tarihten başlayarak 1 ay içinde icra takibi başlatarak ya da tahliye davası açarak kiralananı boşaltabilir.
Eğer kiracı, tahliye kararının hukuka aykırı olduğuna inanıyorsa, mahkemenin belirlediği tutarı icra müdürlüğü veznesine yatırarak tahliye kararının uygulanmasını, üst derece mahkemesinin konuyla ilgili kararını kesin olarak vereceği tarihe kadar erteleyebilir.
Kiracı taşınmazı erken boşaltırsa dava kısa sürebilir. Kiracı tahliye davasında mahkeme süreci genel olarak 3 ay ile 1.5 yıl arasında değişim gösterebilmektedir.
Borçlar Kanunu'nun 352. maddesine göre kiracı, tahliye taahhütnamesinde belirtilen tarihte evi boşaltmamışsa gayrimenkul sahibinin bazı hakları doğar. Gayrimenkul sahibi söz konusu tarihin bitiminden itibaren 1 ay sonra kira sözleşmesini sonlandırmak için icra yoluna başvurabilir ya da dava açabilir.
Kiraya veren mahkemenin gerekçeli kararını aldıktan sonra icraya koyarak hemen taşınmazın tahliyesini isteyebilir. Ancak kiracı belirli bir kira bedelini depo etmek şartı ile tahliye kararını istinaf ederse istinaf mahkemesinin vereceği karara kadar tahliyenin uygulanması bekletilecektir.
İcra dairesi tarafından kiracıya kira bedellerinin ödenmesi ve tahliye talepli ödeme emri gönderilir. Bu ödeme emri kiracıya tebliğ edilmesinin ardından kiracı açısından 7 ve 30 günlük iki süreden kaynaklı hukuki süreç takip edilir.
Tahliyeye ilişkin takip talebini alan icra dairesi, kiracıya m. 272 hükmüne göre bir tahliye emri gönderir. İcra müdürünün tahliye emri gönderebilmesi için yazılı bir sözleşme (veya tahliye taahhüdü) bulunduğunu ve takibin Kanun'da belirtilen 1 aylık hak düşürücü süre içerisinde yapıldığını tespit etmesi gerekir.
Kiracının süresinde icra dairesine yaptığı itiraz, tahliye takibini durdurur ancak icra mahkemesine yapılan itiraz takibi durdurmaz. Takibin devam edebilmesi için kiraya verenin, icra mahkemesinden itirazın kaldırılması kararı alması gerekmektedir.
Kiracı, taahhüdün geçerli olması halinde, taahhüt edilen tarihte söz konusu taşınmazı boşaltmak zorundadır. Şayet kiracı taahhüde rağmen taşınmazı boşaltmazsa, kiraya veren, taahhüt edilen tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle kiracıyı tahliye ettirebilir.
Yargıtay kararlarına göre, boş olarak verilen tahliye taahhütnamesinin sonradan doldurması; belgenin geçerliliğini etkilememektedir. Bu tarihlerin sonradan anlaşmaya aykırı olarak doldurulduğunun ispatı ise, kiracı tarafından yazılı olarak yapılmalıdır.
Sonuç olarak Yargıtay'ın son kararları doğrultusunda; kiracı tarafından boş tarihli olarak imzalanıp kiraya verene teslim edilen tahliye taahhüdü daha sonraki süreçte doldurulup dava veya icra takibi yoluna başvurulması halinde geçerli kabul edilecektir.
Kiraya verenin kiracıyı çıkarmak için açtığı kiracı tahliye davası, genellikle 6 ay ila 1.5 yıl arasında sürer. Bu dava süresi, en temelinde ileri sürülen tahliye nedenine göre değişkenlik gösterecektir.
Kiracıya noterden ihtarname çektikten sonra, ihtarnamenin muhataba ulaşmasından sonra ihtarnamede öngörülen süre içerisinde ihtar konusunu oluşturan eylem yerine getirilmezse hukuki yollara başvurulmaktadır. İhtarnamedeki beyanlar ileride açılması olası bir dava sürecinde taraflar arasında bağlayıcı olmaktadır.
Kiraya veren, taşınmazın tahliye edileceği tarihten itibaren bir ay içerisinde icra takibi başlatması gerekir. İcra takibi başlatıldığı takdirde, icra dairesi kiracıya taşınmazın 15 gün içinde tahliye edilmesi ihtarını içeren bir ödeme emri gönderir. Kiracı, ödeme emrine tebliğden itibaren 7 gün içinde itiraz edebilir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 1.7.1992 gün ve 357 esas, 422 karar sayılı kararında açık bir şekilde ifade edilmiş olduğu üzere; Tahliye taahhüdündeki tarih kısmının boş bırakılmış olması onu tek başına geçersiz kılmaz.
Tahliye taahhütnamesi ile tahliye süreci 6 ay ila 1 yıl arasında sürer. Fakat belirtmek gerekir ki bu sürelerde değişiklikler söz konusu olabilir. Örnek olarak kiracı taahhütnamedeki imzaya itiraz ederse dosyanın imza incelemesine gitmesi gerekir.
Diğer bir deyişle tahliye taahhüdünün kiraya veren için sağladığı korumanın devam edebilmesi için kiracı tarafından taahhüt edilen tahliye tarihinin sona ermesi ile periyodik olarak yenilenmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri