Tahrîb-i Harâbât, Namık Kemal'in Magosa sürgününde iken kaleme aldığı bir eserdir. Ziya Paşa'nın Harâbât adlı antolojisinin birinci cildini tenkit maksadıyla yazılan Tahrîb-i Harâbât, ilk olarak mektup şeklinde İstanbul'a gönderilmiştir. Eser daha sonra Mecmua-i Ebüzziya'da tefrika edilmiştir.
TAHRÎB-İ HARÂBÂT (NAMIK KEMAL) Namık Kemal'in Magosa sürgününde yazdığı eseri. Eser, Ziya Paşa'nın Harâbât adlı antolojisinin birinci cildini eleştiri maksadıyla ele alınmıştır.
Tahrîb-i Harâbât, Ziya Paşa'nın Harâbât adlı antolojisinin ilk cildini tenkit maksadıyla kaleme alınmıştır.
Harâbat, Ziya Paşa'nın 1874-1875'te yayınlanan, içerisinde Türk, Arap, İran ve Çağatay sahasında yazılmış şiirlerden seçmeler bulunan 3 ciltlik divan edebiyatı antolojisidir. Türk şiirinde Tanzimat'tan sonraki yılların en geniş kapsamlı antolojisidir.
Ziya Paşa Harabat'ta Neyi Savunur? Ziya Paşa, Şiir ve İnşa'dan altı yıl sonra yazdığı Harabat Makalesi'nde Şiir ve İnşa'nın aksine klasik şiiri yüceltirken halk şiirini küçümsemiştir.
İlgili 34 soru bulundu
namık kemal'in türk edebiyatının ilk edebi eleştiri örneğini teşkil eden yazısı. tahrib ve tâkib-i harabat olmak üzere iki nüshadır.
Tanzimat çağı yazarları arasında Namık Kemal ve Abdülhak Hamit Tarhan'dan sonra en çok eser verenlerden birisi Ziya Paşa'dır. Daha çok şiir tarzında eser verdi. Eserlerinde baskıcı yönetime karşı özgürlükleri ve meşrutiyeti savundu. Batılılaşma yanlısı, yenilikçi Tanzimat edebiyatının öncüleri arasında yer aldı.
Tahrîb-i Harâbât, Namık Kemal'in Magosa sürgününde iken kaleme aldığı bir eserdir. Ziya Paşa'nın Harâbât adlı antolojisinin birinci cildini tenkit maksadıyla yazılan Tahrîb-i Harâbât, ilk olarak mektup şeklinde İstanbul'a gönderilmiştir. Eser daha sonra Mecmua-i Ebüzziya'da tefrika edilmiştir.
Selim saltanatında 30 Ağustos 1798-24 Nisan 1805 ve II. Mahmud saltanatında Mart 1809-10 Nisan 1811 tarihleri arasında toplam sekiz yıl on bir ay dört gün sadrazamlık yapmış Gürcü asıllı bir Osmanlı devlet adamıdır. Cirit oynarken kaza sonucu bir gözünü kaybettiği için “Kör” lakabı ile anılır.
«Terkibi - bend»'indeki şu beyti alalım: «Lânet ola ol mâle ki tahsiline ânın. Ya din ola, ya ırz, ya nâmûs ola âlet.» Diyor. Yâni — tabiî yâni — din bahanesi, ırz veya namus bedeli ile kazanılan paraya lânet okuyor..
Dokuz bölüme ayrılan mukaddimede tevhid, münâcât ve na'ttan sonra “Sebeb-i Tertîb-i Harâbât” bölümünde Ziyâ Paşa eserini hazırlamaktaki gayesini, kendisinin şiire nasıl başlayıp bu yolda nasıl yetiştiğini, antolojisinde nasıl bir usul takip ettiğini ve eserine neden Harâbât adını verdiğini anlatır.
Süleyman Nazif'in deyimiyle, iki dost, bir süre sonra geçtikleri Londra'da, Cemiyetin yayın organı Hürriyet 12 gazetesini çıkararak siyasî mücadelelerini sürdürürler. Ziya Paşa, ünlü “Şiir ve İnşâ” makalesini burada, Hürriyet'in, 7 Eylül 1868 tarihli 11. sayısında yayınlar.
ÂKİF BEY (NAMIK KEMAL) Akif Bey, Namık Kemal'in Magosa'daki sürgün sürecinde yazdığı beş perdelik tiyatro. İlk ve ikinci baskısı 1874'te yazarın adına yer verilmeden yapılır.
'Vâveylâ' şiiri Namık Kemal'in 'hikmet' dolu 'çığlıklarından' bir diğeridir.
Ziya Paşa, 1825 yılında (bazı kaynaklar 1829 olarak kabul eder) İstanbul'da doğmuş Türk yazarlardan biridir. Erzurumlu Ferideddin Efendi'nin oğlu olan Ziya Paşa'nın asıl ismi Abdülhamid Ziyaeddin'dir.
Ferîdüddin Efendi aslen Erzurum'un İspir kazasındandır. Önce doğduğu semtteki mahalle mektebine giden Ziyâ, daha sonra devlet kademelerinde çalışacak eleman yetiştirmek maksadıyla açılan Mekteb-i Ulûm-i Edebiyye'ye devam etti, daha sonra Bâyezid Rüşdiyesi'nde okudu.
Ali Narçın, kaynaksız yazılmış eski metinlerin incelemesinde bazı önemli ipuçlarını bulmuş, araştırmış ve onları kısa da olsa ifadeleri arasına alarak bu eserinde okuruna sunmuştur.
* Türk edebiyatında terciibent ve terkibibent türlerinin en önemli şairlerindendir. Eser; kaside, tahmis ve şerh olmak üzere üç bölümden oluşur. Nazım-nesir karışımı bir eserdir. Ziya Paşa'nın 1866'da Girit'teki Rum isyanı ve dönemin Sadrazamı Ali Paşa'nın bu isyanı önleme çabalarını hicvettiği eseridir.
Terci-i bend, Ziya Paşa'nın 1859'da kaleme aldığı ünlü şiiridir. Ziya Paşa, bu eseri gençlik döneminde, sarayda mabeyn katibi olarak görev yaptığı sırada yazmıştır.
Harâbât, Ziyâ Paşa'nın Türk, Arap ve Acem şairlerinden seçme şiirlerle meydana getirdiği üç ciltlik antoloji eseridir.
Ziyâ Paşa, Amasya'ya sürgün edildiği dönemde hemorit rahatsızlığıyla uğraşmaktadır.
Birinci Dönem Tanzimatçıları; Şinasi (1826-1871) Namık Kemal (1840-1888) Ziya Paşa (1825-1880)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri