İlk olarak öz geçmişte fotoğraf paylaşımının bir gereklilik olmadığını hatırlatalım. CV fotoğrafı CV'de olması gerekenler arasında değildir. Önemli olan bilgi ve birikim alt yapınız ile sahip olduğunuz becerilerdir.
Öte yandan Türkiye'de ise fotoğrafsız özgeçmişler iyi karşılanmıyor. Türkiye'deki ilanlara başvururken özgeçmişine bir fotoğraf eklemeyi unutma. Ancak bu fotoğrafın resmi görünmesi şart. Günlük hayattan seçtiğin fotoğrafları özgeçmişinde asla kullanmamalısın.
Öncelikle şunu söylemek gerekir ki cv'deki fotoğraf sizi yansıtmaktadır. Bu nedenle kişisel bakımınıza özen gösterdiğiniz bir fotoğrafı cv'ye eklemelisiniz. Öte yandan cv'de kullanılacak fotoğrafların fotoğraf boyutu vesikalık olmalıdır.
Bunun için de özgeçmişinizin sağ veya sol üst köşesine standart vesikalık ya da biyometrik vesikalık fotoğraf şeklinde fotoğrafınızı ekleyebilirsiniz. Standart vesikalık ve biyometrik vesikalık arasındaki en önemli fark biyometrik fotoğrafınızda yüz hatlarına daha odaklanılan yakın ölçekli bir görünüştür.
CV fotoğraflarında kullanılacak olan ölçüler genellikle vesikalık fotoğraflarla aynı ölçülerdir. Bu nedenle fotoğraf seçimlerinizde vesikalık fotoğraf boyutlarını ciddiye almalısınız.
İlgili 26 soru bulundu
Yüksek kaliteli, yüz biyometresinin tespit edildiği fotoğraflardır. Biyometrik fotoğraflar resmî kurum ve kuruluşlarda, resmî belgeler için istenir. Yeni tip kimlik kartlarıyla birlikte biyometrik fotoğraf kullanmak zorunlu hâle geldi. Artık resmî belgelerde vesikalık yerine biyometrik fotoğraf kullanılıyor.
CV içerisinde kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş ve staj deneyimleri, beceriler, eğitim ve sertifikalar ve referanslara yer verilmelidir. Ad-soyadı, açık adres, ulaşılabilir telefon numarası ve e-mail adresine özgeçmişin üst kısmında ortalanarak yer verilmelidir.
Not ortalamanız yüksekse bunu CV'nizde belirtmenizi öneririz. Genellikle 3.5 ile 4.0 arası yüksek not ortalaması olarak kabul edilir. Not ortalamanız yüksek değilse bunu CV'nizde belirtmenize gerek yoktur.
CV'nizin diğer bölümleri de zaten yaşınızla ilgili yaklaşık bir çıkarımda bulunulmasını sağlar. Bu sebeple, işe alınma sürecinde yaşınızla ilgili bir ayrımcılığa uğrayacağınızı düşünmüyorsanız CV'nizde doğum tarihinizi yazmanızı öneririz.
Kişisel bilgilerinizi yazmayın.
CV'nizde medeni durumunuzu, dininizi veya TC kimlik numaranızı yazmanıza gerek yok! Çünkü artık işveren tarafından bunların sorulması tarih oldu. Sizin kişisel bilgileriniz ne yaptığınızla belirlenir.
Öz geçmişinizdeki fotoğrafa bakanlar, profesyonel bir görüntü ile karşılaşırken, aynı zamanda aradıkları kişinin ifadesini de görmelidirler. Bunu sağlamak için, fotoğraf çekilirken objektife doğru bakmalı, kendinizi rahat hissettiğiniz bir duruş sergilemeli ve güven veren hafif bir gülümseme ile poz vermelisiniz.
Özgeçmişinin; medeni durum, cinsiyet, kilo, boy, sağlık durumu gibi iş tanımı ile ilgili olmayan bilgileri içermemesine dikkat et.
Öz geçmiş A4 boyutunda kâğıda, 2,5 cm kenar boşlukları bırakılarak ve kağıdın tek yüzü kullanılarak yazılmalı, en fazla 2 sayfa olacak şekilde, kısa, net olmalıdır. (Akademik CV daha uzun olabilir.)
PDF formatında olmasına dikkat etmelisiniz. Microsoft Word ile hazırlandığında, yanlışlıkla silinmesine veya üzerinde değişiklik yapılmasına sebep olabilir. Ayrıca CV çıktısı almak gerekebileceği için bilgisayar görüntüsü ile çıktı görüntüsünün aynı olması önemlidir.
REsume (CV) fotoğrafı 35x45 mm boyut, araç, gereksinimler.
Vesikalık fotoğraflarda yüzün cepheden görünmesi, gölge veya yansıma ışıklar bulunmaması, resmin profilden olmaması, gözlerin açık çekilmesi gibi şartlar aranır. Türkiye'de vesikalık fotoğraf bütün devlet dairelerinde 4,5x6 cm ölçüsündedir. Dünya standartı 3,5x4,5 cm'dir.
Öncelikle, CV'nizin düzeni ve tasarımı göz yormayan ve tertipli halde olmalı, göze karmaşık görünmemelidir. İpucu: CV'nizin kağıt düzeninde en değerli noktası orta üst bölümüdür. CV'nizi inceleyen bir kişinin CV'nizde ilk baktığı yer genellikle burasıdır.
İş deneyiminiz hiç yoksa, CV'nizi güçlendirmek adına günüllü işler, stajlar ve diğer çalışmalarınızdan edindiğiniz yeni becerileri CV'nize ekleyin. Aşağıdaki maddeler aktarılabilir becerilere örnektir: Uyarlanabilirlik. Takım çalışması
CV'lerine iş tecrübesi yazamayan yeni mezunların stajlarını, eğitim, sertifika ve seminerlerini eksiksiz yazmaları çok önemli. Yeni mezun CV'lerinin, farklı özellikleri ön plana çıkarması gerekiyor. Örneğin, özgeçmişte okul ve staj dönemindeki somut başarılardan bahsedilmesi mülakata çağrılma şansını artırır.
CV'ye eklenecek kurslar ve sertifikalar
Fakat, eğer bu eğitimin üzerinden birkaç yıl geçmişse ve yeni sürümler hakkında güncel eğitimler almadıysanız bu eğitimi özgeçmişinizden çıkartmanız gerekir. Genel kural, yalnızca mevcut çalışma ortamıyla ilgili kurs ve sertifikaları eklemektir.
5- Eğitim bilgilerinizi yazarken yalnızca Üniversite ve lise bilgilerinizi yazın.
Kursları ve sertifikaları öz geçmişe dahil ederken önemli olan, başvuracağınız işe yönelik olarak seçici davranmanız ve başvuracağınız pozisyonla ilgili kursları ve sertifikaları CV'nize yazmanızdır.
Cv özeti (kariyer hedefi), öz geçmişinizin üst kısmında yer alan, kariyer portföyünüzü tanıttığınız özet şeklindeki paragraftır. CV'özeti, kim olduğunuzu, sektör veya başvurduğunuz pozisyon ile ilgili becerilerinizi, güçlü yönlerinizi ve kariyer hedeflerinizi kısaca ve etkili bir şekilde anlatır.
ÖZ GEÇMİŞ KELİMESİNİN ANLAMI
Bu yazıya hayat hikayesi, hayat öyküsü, yaşam öyküsü, hal tercümesi, tercümeihal ve biyografi de denilmektedir. Genellikle bitişik olarak yazılmaktadır ancak bu hatalı bir kullanımdır. Bu kelime genellikle özgeçmiş şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri