Konusu para olan, borçlu hakkında başlatılan bir ilamsız takip sonrasında borçlunun arabasına haciz konulması sonrasında satıştan elde edilen paranın alacaklısına ödenmesi (reddiyatın gerçekleştirilmesi) esnasında alınması gereken tahsil harcı alınarak para ilgilisine ödenir.
Herhangi bir icra takibi işleminin yürütülmesini isteyen kişi, o işlemin yapılması için gerekli olan harcın tamamını peşin olarak ödemesi gerekmektedir. Ödenmezse harca konu işlem yapılamaz. Gerekli harcı temin etmeden işlemi yapan memur, yükümlüyle beraber harcın ödenmesinden müteselsilen sorumlu olur.
Tahsil harçları, takip tutarı üzerinden hesaplanır. Bir icra dosyasında icra müdürlüğünce alınabilecek maksimum tahsil harcı miktarı bellidir. Takip masrafları ve işleyecek faiz için tahsil harcı tahakkuk ettirilemez.
Tahsil harcı, alacaklı alacağını icra kasasından tahsil ederken alınır ancak yükümlüsü borçludur. Ödeme emri veya icra emrinin tebliğinden önce yapılan ödemelerden alınmaz. Hacizlerin kaldırılabilmesi için ödenmiş olması gerekir.
Bu hesap içerisinde takipte kesinleşen miktar, tahsil harcı, başvurma harcı, vekalet ücreti, faiz ve dosyada yapılan masraf miktarı yer alır. Bunların dâhil edilmediği ve salt ödeme emrinde yer alan tutarın ödenmesi ile yetinilmesi halinde eksik ödeme yapılması nedeniyle dosyanın kaydının kapatılmasını engelleyecektir.
İlgili 36 soru bulundu
Tahsil harcı, icra takibi konusunun değeri üzerinden nispi olarak alınır. Tahsil harcı da, borçluya ait olup, sonuçta ayrıca hüküm ve takibe gerek kalmaksızın borçludan tahsil olunur (İİK m. l5/1) (Kuru, Baki : İcra ve İflas Hukuku, El Kitabı, Ankara 2013, s. 118-119).
Borçlu alacaklı ya da vekiline değil direkt icra müdürlüğüne ödeme yapar ise icra müdürü dosyayı kendiliğinden kapatmak zorundadır. Bu durumda tahsil harcı %4,55 olarak alınır.
Peşin harçlar takip sonunda alınacak asıl harçtan mahsup edilir. İlama dayanmayan takiplerde alacaklı mahkemede dava açmaya mecbur kalırsa, peşin alınan harç kendisine iade edilir veya alacaklının isteği üzerine mahkeme harçlarına mahsup edilir. Bunun yanında takibin iptali halinde peşin harcın iade edilmez.
Tahsil harcı ve cezaevi harcı bunlara örnek verilebilir. Tahsil harçları, takip tutarı üzerinden hesaplanmaktadır. İcra müdürlüğü tarafından bir icra dosyasında alınabilecek en fazla tahsil harcı miktarı bellidir. İşleyecek faiz ve takip masrafları tahakkuk ettirilemez.
Harç alacağı icranın yerine getirilmesiyle doğar. (492 sayılı H.K. md. 28. ) Matrahı takip talebindeki (takipte kesinleşen) miktardır. Kısmi ödemelerde takip talebindeki miktar aşılmamak suretiyle kısmen tahsil edilen para üzerinden alınır.
2022 yılına göre bu oranlar aşağıdaki gibidir: Ödeme veya icra emri tebliği üzerine hacizden önce ödenen paralarda %4,55. Hacizden sonra ve satıştan önce ödenen paralarda %9,10. Satıştan sonra tahsil olunan paralarda %11,38.
Bu harçtan alacaklı taraf sorumludur. Haricen tahsil harç oranları bazı durumlara göre değişiklik göstermektedir. Tahsilatın haricen yapılacağı durumlarda hacizden önce ödenen paralardan %2,27, hacizden sonra ödenen paralardan ise %4,55 olarak bu oranlar belirlenmiştir.
Tahsil harcı oranları; Ödeme veya icra emri tebliği üzerine hacizden önce ödenen paralarda % 4,55; hacizden sonra ve satıştan önce ödenen paralarda % 9,10; Satıştan sonra tahsil olunan paralarda %11,38'dir. Buna göre cezaevi harcının bu oranların yarısı nispetinde alınması gerekmektedir.
UYAP Bilişim Sistemi aracılığıyla davanızın son durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekiyorsa harç/masraf/tahsilat işlemlerinizi yapabilirsiniz. Davanızın son durumu ile ilgili bilgiye, dosyanızın safahat bilgilerindeki yapılan son işlemi takip ederek ulaşabilirsiniz.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Ödeme emrinin tebliğinden sonra hacizden önce tahsilat söz konusu ise tahsil harcı yüzde 4.55. Ödeme emrinin tebliğinden ve hacizden sonra tahsilat söz konusu ise yüzde 9.10. Haczedilen veya rehinli malın satılıp paraya çevrilmesi sureti ile tahsilat söz konusu ise tahsil harcı yüzde 11.38'dir.
Konusu para ve para ile ifade edilen tüm nakdi tutarlar için tahsil edilecek alacaklar için tahsilat harcı alınmaktadır. İcra harçları icra dairesine ödemesi nakit veya kredi kartı yolu ile gerçekleştirilmektedir.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
Kişi, icra takibine konu olan borcu tamamen ödediği takdirde, bu ceza düşer." hükmü yer almaktadır. Hükümden de anlaşılacağı üzere bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen borçluya alacaklının talebi üzerine tazyik hapsi verilir.
Borçlu icra dosyasına icra dairesinde doğrudan ödeme yapabilir, alacaklıya ya da vekiline ödeme yapabilir veya kredi kartıyla uyap sistemi üzerinden ödeme yapması sonucu borcundan kurtulabilir.
Ancak haczedilen mal satılıp paraya çevrildikten sonra vazgeçilirse tahsil harcı tam olarak alınır'' düzenlemesine yer verilmiştir.
İcra başvuru harcı 2021 yılı için 59,30 TL dir. İcra takibinde vekaletname varsa vekalet suret harcı ve vekalet pulu da yatırılmalıdır. Bunların tutarı ise 21,9 TL tutar. Posta masrafları da önemli bir masraf kalemi olup dosyaya bir miktar gider avansı yatırmakta fayda vardır.
Borcu ödediğinizde, alacaklı tarafından yapılan talep üzerine mahkeme kararı ile icra dosyanızın kapatılması sağlanır. İbraname ile de icra dosyası kapatma işlemi yapılabilir. Bunun yanında, e-Devlet üzerinden ödenen icra dosyalarının düşme tarihi görüntülenebilir.
Alacaklı olan taraf avukatı aracılığıyla ya da doğrudan icra dairesine giderek, borcundan vazgeçtiğini beyan eder. Bu işleme ibra adı verilmektedir. Alacaklının borcundan feragat ettiğini bildirmesinin ardından icra dairesi ibraname hazırlar. Böylelikle ibraname yoluyla icra dosyası kapatılmış olur.
Kapanan icra dosyası e-devlete ne zaman düşer? Kapanan icra dosyası icra dairesinin yoğunluğuna göre 1-2 günde düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri