Avukat azletmek, belirli sebeplerden dolayı veyahut hiçbir sebep olmaksızın, şahsın vekalet verdiği avukatla olan vekalet sözleşmesine son vermesi anlamına gelir. Avukatın, aldığı işi kusurlu yapması veya ihmali etmesi, görevini gereği gibi yerine getirmemesi durumunda haklı olarak azil işlemi gerçekleştirilebilir.
AZİL BEYANI BELİRLİ BİR ŞEKLE TABİİ DEĞİLDİR.
Azil beyanı, avukatın kabulü şartına bağlı değildir. Belirli bir şekle de tabii değildir. Avukatın herhangi bir şekilde örneğin kısa mesaj, e-posta, ihtarname vb. şekilde azli mümkündür. Önemli olan şey, tek taraflı bu beyanın karşı tarafa ulaşmasıdır.
Bir avukattan hukuki yardım alınırken çoğu zaman ona noterden vekaletname çıkartmak gerekir. Dolayısıyla avukatın azledilmesi de noterden yapılabilen bir işlemdir. Ayrıca avukat ile müvekkil arasında yapılacak bir anlaşma ile de azil söz konusu olabilse de genellikle bu işlemin noterden yapılması tercih edilmektedir.
Avukatlık Kanunu 174. madde uyarınca, “Üzerine aldığı işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçen avukat hiçbir ücret isteyemez ve peşin aldığı ücreti geri vermek zorundadır. Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir. Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez.
Vekaletin iptali için ilk olarak vekaletin düzenlendiği notere gidilmesi gerekir. Noterden azilname ya da iptal, fesh belgesi alınmalıdır. Noterden alınan azilname ise vekalet veren kişiye gönderilmelidir. Bu belgenin noterden alınabilmesi için ödenmesi gereken belli bir harç miktarı yatırılır.
İlgili 42 soru bulundu
Avukatın azledilmesi halinde, azlin kendisine tebliğ edildiği veya mahkeme dosyasına konulduğu tarihten itibaren ilgili dosyada hiçbir işlem yapmaması gerekir.
Gerçekten de avukat, görevini yerine getirirken gerekli özen ve dikkati göstermemiş, sadakatle vekaleti ifa etmemiş ise, müvekkilinin vekilini azli haklıdır. Avukatlık Kanununun, 174. maddesinde, “Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir.
Avukat haksız azledilmişse ücretin tamamı verilir. Avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez (Av. K. md. 174): Azil işleminin haklı nedene dayandığının kanıtlanması durumunda, müvekkil avukata vekalet ücreti ödemekle yükümlü değildir.
Avukatın azlinde haklı neden kavramı ,sınırlı sayıda olmamakla birlikte ,çerçevesi Yargıtay kararları ile büyük oranda çizilmiştir. Avukatlık Kanunu madde 174 “Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir. Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez. ”hükmünü haizdir.
Azil iradesinin haklı bir sebebe dayanılarak kullanıldığını ispat yükü iş sahibinin üzerindedir. Avukatın, azlin haksız olduğunu ispatlanması aranmaz.
Vekalet iptali için noterden azilname ya da iptal/fesh belgesi almanız gerekmektedir. Notere başvurduğunuzda, vekaletin düzenlendiği noterin adı, tarihi ve numarası gibi bilgileri sunmanız gerekecektir. Ayrıca vekaletnamenin bir kopyasını da yanınızda bulundurmanız gerekir.
Vekaletin iptal edilmesi için öncelikle notere başvurulması gerekmektedir. Noter, vekaletin iptaline yönelik işlemleri gerçekleştirecektir. Vekalet iptali için genellikle azilname veya iptal/fesh belgesi düzenlenir.
Yargıtay Kararı
Azil veya istifa karşı tarafa bildirilinceye kadar tebligat vekile yapılır ve bu tebligat ile süreler işlemeye başlar.
Azilname ya da görevden alma belgesi, vekilinize vekaletname vermiş olduğunuz noterden yapılabilmektedir.
Vekalet ilişkisi güvene dayanan bir sözleşmedir. Davacı avukatın kendisine tevdi edilen bir bölüm işlerde ihmalkâr davranması müvekkilinin güvenini sarsar. Bu nedenle müvekkil vekili bulunan davacı avukatı azletmekte haklıdır.
Davanın açıldığı tarih (01.12.2014) itibarıyla yürürlükte olan 6502 sayılı yasa uyarınca davaya bakmakla görevli mahkeme Tüketici Mahkemesidir.
1136 Sayılı Avukatlık Kanunun 174. maddesine göre avukat haklı bir sebeple azledildiği takdirde ücrete hak kazanamaz ise de haksız azil halinde; anılan madde uyarınca avukatlık ücretinin tamamının ödenmesi gerekir. Haksız azledilen vekilin avukatlık ücreti, ücret sözleşmesinde kararlaştırılan ücretin tamamıdır.
eBK m. 396/1 hükmünde, vekâletten azil ve istifanın, her zaman mümkün olduğu öngörülmüştür. TBK'nin 512. maddesinde ise vekâlet veren ve vekilin, her zaman sözleşmeyi tek taraflı olarak sona erdirebileceği belirtilmiştir.
Avukatlık Kanunu'nun 174. Maddesi uyarınca, avukatın iş sahibi tarafından azledilmesi halinde kararlaştırılan ücretin tamamının avukata ödenmesi gerekmektedir. Fakat bu azil, avukatın kusurundan veya ihmalinden kaynaklanıyorsa ücret ödenmesi gerekliliği ortadan kalkar.
Avukat haklı bir nedenle azledildiği takdirde ücrete hak kazanamaz. Azil haklı kabul edildiği hâlde, hakkaniyet gereğince ücrete hak kazanıldığından da söz edilemez. Haksız azil hâlinde ise, avukat hangi aşamada olursa olsun, üstlendiği işe dair avukatlık ücretinin tamamının ödenmesi gerekir.
Avukat müvekkil ilişkilerinde sıkıntı yaratan konulardan birisi de, avukatın eski müvekkiline karşı dava alıp alamayacağı hususudur. Avukatlık Kanununa göre (m.38/b), aynı işte menfaati zıt olan bir tarafa avukatlık etmiş veya mütalâa vermiş olan avukat kendisine teklif edilen işi ret etmek zorundadır.
Avukatını azledecek müvekkil, kural olarak, azilnameyi, herhangi bir noter aracılığı ile azledeceği avukata göndererek azil işlemini gerçekleştirebilir. Bu yolun haricinde uygulama da farklı yollarla da azil işlemi yapılabileceği yönünde Yargıtay kararı bulunmaktadır.
Türkiye'de Türkçesi herhalde Hukuk sigortası oluyor, bunun yaygınlaşmasını herhalde avukatlar istemiyorlardır. Çünkü sigorta müşterisi davayı. kaybederse 2 avukatın ücretini de öder, kazanırsa ödeme yapmaz çünkü karşı taraf ödemek zorundadır.
%25'İ AŞMAMAK ÜZERE DAVA VEYA HÜKMOLUNACAK ŞEYİN DEĞERİ YAHUT PARANIN BELLİ BİR YÜZDESİ AVUKATLIK ÜCRETİ OLARAK KARARLAŞTIRILABİLİR. - BU TAVANI AŞAN SÖZLEŞMELER BELİRTİLEN %25 TAVAN ORANINDA GEÇERLİ OLUR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri