Gerçek usulde vergi mükellefi olmayanlardan mal satın alanların veya iş yaptıranların, satın aldıkları mal veya yaptırdıkları işler karşılığında düzenleyecekleri gider pusulası ve müstahsil makbuzunda KDV hesaplanmaz ve gösterilmez.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere tahsilat makbuzu hiçbir zaman fatura yerine geçmez, sadece yapılan tahsilatı belgelendirmek için kullanılır. Bu nedenle tahsilat makbuzuna ilişkin bedelin gider olarak muhasebe kayıtlarına alınması söz konusu değildir.
Tahsilat makbuzları; düzenleyen işletme tarafından kasa hesabı borçlandırılarak, alıcılar hesabı ise alacaklı gösterilerek kaydedilir. Buna ek olarak vergi oranlarını ve kodlarını doğrudan kayıt defterine programlamanıza izin veren yazılımlar vardır, bu programlar ile birlikte tüm hesaplamalar otomatik olarak yapılır.
İlgili 35 soru bulundu
Tahsilat makbuzu 2 nüsha olarak düzenlenir, makbuzun aslı ödemeyi yapan tarafa verilir, sureti tahsil eden tarafta kalır. Alındı belgesi olarak da bilinmektedir. Ödemenin kredi kartı, havale ve eft gibi yöntemlerle gerçekleştirilmesi durumunda banka dekontu tahsilat makbuzu yerine geçer.
Tahsilat makbuzu kesme limiti 2023 yılı itibariyle 7.000 TL'dir. 7.000 TL'ye kadar olan ödemelerde tahsilat makbuzu düzenlenebilir. Bu sınırı aşan ödemelerde ise bakanlığın belirlediği kanallar kullanılmalıdır. Ödeme parça parça yapılsa dahi önemli olan ödemenin toplam tutarıdır.
Tahsilat makbuzu, genel anlamda satışı yapılan bir mal yahut hizmetin ödemesi gerçekleştirilen kesilen makbuz çeşidi olarak tanımlanmaktadır. Söz konusu makbuz iki ticari taraf arasında düzenlenmektedir. Ödeme yapılırken düzenlenmesi gerekmekte olup, böylece alınan ödeme resmi şekilde belgelenmektedir.
Havale yapan kişi aslında karşı tarafa olan borcunu ödemektedir ve ödediği borca karşılık dekont almaktadır. Dekontta, maalesef Türk Borçlar Kanunu 103. maddesinde sayılan makbuzdur değildir, çünkü dekont alacaklıdan değil Bankadan alınan bir belgedir.
Ticari işletmelerin gerçekleştirdikleri tüm alım satım işlemlerinin ardından makbuz kesmesi gerekir. Kesilen makbuz, tahsilatın gerçekleştiğinin en büyük kanıtı niteliğindedir.
Tediye makbuzunu parayı ödeyen taraf düzenler, tahsilat makbuzunu parayı alan taraf düzenler. Tahsilat makbuzunda, parayı alan firma bölümüyle makbuzu kesen firma bölümü aynıdır.
Vergi Usul Kanununa göre fatura ve serbest meslek makbuzlarının kesimi, mal ya da hizmetin sunulduğu, yani işin bittiği ya da karşılığının tahsil edildiği tarihte düzenlenip kesilmek mecburiyetindedir. Geç kesilmesi halinde, usulsüzlük yapılmış olur. Usulsüzlük ise para cezasına tabidir.
Kredikartından alışveriş yapıldığında slip kesildiği için makbuza gerek olmaz. Aynızamanda yazarkasadan nakit olarak yapılan ödemelerde kesilen satış fişi varsada tahsilat makbuzu yerine geçeceğinden ayrıca bir belge düzenleyeme gerek kalmaz.Tahsilat makbuzunun aslı müşteriye verilir, nüshası işletmeye kalır.
Bu kapsamda, aynı gün içinde toplam miktarı 7.000 TL'yi aşan veya farklı tarihlerdeki kısım kısım gerçekleşen ödemelerle 7.000 TL'yi aşan ödemelerin finansal kurumlar aracılığı ile gerçekleştirilmesi zorunludur.
Serbest meslek makbuzu ile fatura arasındaki en önemli fark, serbest meslek makbuzunda stopaj kesintisinin yer almasıdır. Faturada stopaj olmadığı için yıl sonunda bu alanda ödeme gerçekleştirilmez ve gelirlerde de bir düşüş yaşanmaz.
Tahsilat makbuzları her zaman yasal olarak bağlayıcı kabul edilmeyebilir; ancak, ödemenin tam ve zamanında yapıldığının kanıtı olarak hizmet eder. Ayrıca, satın alınan mal veya hizmetlerle ilgili bir anlaşmazlık durumunda ödemenin yapıldığını kanıtlamak için tahsilat makbuzlarını kullanabilirsiniz.
Vergi Usul Kanunu'na göre; belli koşulların var olması halinde fatura yerine kullanılacak belgeler: Perakende satış belgeleri, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzları ile ücretlere ilişkin kayıt ve belgeler, giriş ve yolcu taşıma biletleri.
“Dipnot; Şayet banka dekontunda açıklama yer almışsa bu durumda bu dekontun yazılı delil başlangıcı olarak kabul edilebileceği ve tarafın bunu tanıkla ispat edebileceğini ifade etmemiz gerekmektedir.
PTT, ödeme kuruluşları, banka yoluyla yapılan ödemelerin dekontları, imza dışındaki zorunlu bilgileri içeriyorsa gider pusulası yerine geçer.
Makbuzların kaybolması; Dernek makbuzlarından herhangi bir cildinin kaybolması durumunda Sulh Hukuk Mahkemesine müracaat edilerek zayi belgesi alınması gerekmektedir.
Bununla birlikte tahsilat ve ödemeye konu işlem tutarının 7.000 TL'yi aşması halinde de, bedelin farklı tarihlerde kısmen ödenmesinde işlemin toplam tutarı dikkate alınarak ve her bir tahsilat ve ödeme, tevsik zorunluluğu kapsamında aracı finansal kurumlar kanalıyla gerçekleştirilecektir.
Mevzuata göre en geç kaç gün geriye e-SMM kesilmesi gerekir? VUK 231. maddesinde; "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." denilmektedir.
Konu: Yabancılara Gerçekleştirilen Satışlarda 7 Bin TL'lik Nakit Tahsilat Sınırı Kaldırıldı. Bilindiği üzere, aynı gün içinde toplam miktarı 7.000 TL'yi aşan veya farklı tarihlerdeki kısım kısım gerçekleşen ödemelerle 7.000 TL'yi aşan ödemelerin finansal kurumlar aracılığı ile gerçekleştirilmesi gerekmekte.
Ayrıca ödemeyi yapan tarafın bilgilerin doğruluğunu onaylamak için tahsilat makbuzunu imzalaması gerekir. Zorunlu olan tüm bilgiler doldurulduktan sonra tahsilat makbuzuna firmanın kaşesi ve tahsilat yapan kurum tarafından kaşe üstü imzası atılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri