UDP'nin temel işlevi verilerin gönderimini bağlantı kurulmaksızın gerçekleştirmektir. UDP protokolü yeni nesil bilgisayar ağlarında datagram modu oluşturabilmek için geliştirilmiştir. Böylelikle bilgisayarlarda paket anahtarlı bilgisayar iletişimi mümkün olabilmektedir.
UDP ile veri aktarımının sağlanması anlık olarak gerçekleşir. Ses dosyalarının ve videoların sorunsuz bir şekilde karşı tarafa aktarılmasını sağlar. Bu süreçte ise paylaşılan verilerin kontrolü yapılmaz ve onay gerektirmez. Bundan dolayı da pratik ve hızlı bir aktarım isteyenler tarafından tercih edilmektedir.
UDP (User Datagram Protocol) kelimesinin Türkçe karşılığı Kullanıcı Veri Bloğu İletişim Kuralları olarak verilebilir. UDP, TCP/IP Protokolünün iki aktarım protokolünden bir tanesidir. UDP'nin temel işlevi veri gönderimini bağlantısız şekilde gerçekleştirmesidir.
UDP: Ses ve video gönderiminde kullanılır. TCP'ye göre daha hızlıdır fakat güvenli değildir. Veri ismine datagram denilir. Datagramın segmentten farkı ise içerisinde sıra numarasının bulunmamasıdır.
TCP, bütünsel ve kayıpsız veri akışlarında tercih edilirken UDP ise ses ve video iletişiminde tercih edilir.
İlgili 24 soru bulundu
QUIC sistemi, TCP ve UDP'nin hız ve güvenlik bakımından en iyi yönlerini alarak geliştirilmiş bir protokoldür. HTTP/3 aynı zamanda farklı olarak UDP de kullanır. UDP, veri bitlerini göndermek için kullanılan bir sistemdir ve verileri sırasız bir şekilde iletir.
UDP ve TCP arasındaki farklar
TCP'de akış kontrolü vardır, UDP'de akış kontrolü yoktur. TCP başlığı (header) 20 bayttır, UDP başlığı 8 bayttır. TCP, UDP'den daha yavaştır, çünkü verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder. UDP, ses ve video gönderiminde kullanılır.
DNS, Bölge aktarımı için TCP ve ad için UDP kullanır ve normal (birincil) veya ters sorgular gerçekleştirir.
HTTP, HTTPS, POP3, SMTP, FTP, SFTP gibi protokollerdeki veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır.
Geniş alan ağlarında (WAN) ses ve görüntü aktarımı gibi gerçek zamanlı veri aktarımlarında UDP kullanılır. UDP bağlantı kurulum işlemlerini,akış kontrolü ve tekrar iletim işlemlerini yapmayarak veri iletim süresini en aza indirir.
EtherNET / IP, kontrol ve otomasyon sistemlerinde kullanım için bir endüstriyel veri yolu sistemidir ve Amerika bölgesinde giderek daha fazla kullanılmaktadır. EtherNET / IP, standart Ethernet donanımını kullanarak çalışır ve TCP / IP ve UDP taşıma protokollerini kullanır.
UDP güvenilir olmayan bir aktarım protokolüdür: ağ üzerinden Paketi gönderir ama gidip gitmediğini takip etmez ve paketin yerine ulaşıp ulaşmayacağına onay verme yetkisi yoktur. UDP üzerinden güvenilir şekilde veri göndermek isteyen bir uygulama bunu kendi yöntemleriyle yapmak zorundadır.
UDP protokolü, üç yollu el sıkışma gerektirmez ve oturuma ihtiyaç duymaz, bu yüzden daha hızlı bir şekilde DDoS saldırılarında kullanılabilir. Sunucu bir UDP paketi aldığında, öncelikle gitmek istediği porta bakar ve orayı dinleyen bir uygulamanın olup olmadığını kontrol eder.
TCP, verilerin doğru şekilde teslim edilmesini sağlamak için güvenilir bir protokoldür. Her veri paketi teslim edildiğinde bir onaylama mesajı gönderir ve eksik veya yanlış paketlerin yeniden gönderilmesini sağlar. UDP ise, veri paketlerini gönderir ve onları takip etmez.
Portların en temel işlevi veri alışverişi sağlamaktır. Her bir port bir numara sistemine sahiptir. Her bilgisayarın sahip olduğu IP adresi bu portlara bölünür. Böylelikle her IP adresi aynı anda birden çok veri alışverişi yapabilir hale gelir.
HTTPS, HTTP ile SSL/TLS (Secure Sockets Layer/Transport Layer Security – Güvenli Soket Katmanı/Aktarım Katmanı Güvenliği) iletişim kurallarının şifrelenmiş iletişim ve güvenli tanımlama amacıyla birleşimidir. Varsayılan olarak 443'üncü porttan bağlantı kurar.
Üst Katman TCP(Transmission Control Protocol) verinin iletimden önce paketlere ayrılmasını ve karşı tarafta bu paketlerin yeniden düzgün bir şekilde birleştirilmesini sağlar. Alt Katman IP (Internet Protocol) ise, iletilen paketlerin istenilen ağ adresine yönlendirilmesini kontrol eder.
İlişkili ağ protokolleri ile birlikte en sık kullanılan portlardan bazıları şunlardır: Port 20 ve 21: Dosya Aktarım Protokolü (FTP). FTP, bir istemci ve bir sunucu arasında dosya aktarımı içindir. Port 22: Güvenli Kabuk (SSH).
UDP, TCP'nin aksine, veri güvenliğinin garanti altına alınamadığı mesaj temelli bir iletişim protokolüdür. Mesajlaşacak taraflar arasında öncesinde bir iletişim kanalının oluşturulması gerekmemektedir. UDP protokolü datagram soketleri üzerinden sağlanmaktadır.
Telnet sayesinde TCP/IP protokolü üzerinden, internet ağı kullanarak uzaktaki makinaya bağlanabilir. Eski bir bağlantı protokolü olduğu için bu portta güvenlik açığı oluşabilir.
65.536 adet birbirinden farklı ve kullanılabilir port numarası vardır. Servislerin çoğu sınırlı sayıda port numarası kullanır. Bazı port tarayıcıları, belirli bir ana bilgisayarda yalnızca en yaygın bağlantı noktası numaralarını veya güvenlik açığı bulunan hizmetlerle en sık ilişkili olan bağlantı noktalarını tarar.
Port, yaygın olarak internet erişim protokolü HTTP (Hypertext Transfer Protocol) için kullanılan bir bağlantı noktası numarasıdır. 80. Port yardımıyla Web istemci bazlı (Web client-based) bilgisayar mesajları gönderilir veya alınır.
Windows tabanlı işletim sistemlerinde uzaktan erişim (remote desktop) için standart 3389 nolu port kullanılmaktadır. Uzak erişim portunuzu değiştirerek sunucu güvenliğinizi belirli bir oranda arttırmış olursunuz. Sunucunuzun 3389 portuna gelen uzak erişim isteklerini bu şekilde engellemiş olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri