Tahta kaşık, oklava, kesme tahtası gibi malzemeler suyu ve deterjanı emebildikleri için makinede yıkanması uygun değildir. Ayrıca tahta eşyaları makinede yıkamak kararmalarına ve bakterileri içine çekmelerine neden olabilir. Bulaşık makinesi, teflon yüzeylere zarar verdiği için bu ürünlerin makineye atılması önerilmez.
Tahta kaşıkları bulaşık makinesine atabilirsiniz. Ancak bulaşık makinesinde yıkamanız tahta kaşıkların ömrünü kısaltan aşama olabilir. Düzenli olarak yağlanan tahta kaşıklar için zeytinyağı ters tepkime yapan bir etken olacaktır.
Hepimiz kandırıldık: Tahta mutfak eşyaları
Çünkü hemen herkesin özellikle kesme, doğrama tahtalarını, tahta kaşıklarını bulaşık makinesinde yıkadığından neredeyse eminiz. Ama yanlış yapıyorsunuz. Neden mi? Sebebi çok açık: Isı tahta malzemeye ciddi zarar veriyor.
Bulaşık makinesinde yıkanan bıçakların aşınma direnci azalıyor. Bu da zaman içinde keskinliklerini kaybetmelerine ve paslanmalarına neden oluyor. Bulaşık makinesinin dört bir yanından fışkıran su, bıçağın etrafındaki ürünlere çarpmasına yol açarak keskin kısmın formunu bozabiliyor.
Hayır, normal değil. Bu durum makinenizin yıkama suyunda aşırı miktarda bulaşık makinesi tuzu bulunmasından kaynaklanabilir. Haznenin kapağının düzgün şekilde kapatıldığından emin olun.
İlgili 40 soru bulundu
Bulaşık makinesinde bulunan plastik kaplama çok güçlüdür. Bulaşık makinesi deterjanlarındaki kimyasallara karşı dirençlidir. Bununla birlikte, uzun keskin bıçakların sepete konması nedeniyle oluşan plastik kaplamadaki kesikler ve aşınma nedeniyle mekanik olarak hasar görebilir.
Çatal kaşık çekmecesi* Bulaşık makinesini doldururken çatal kaşıkları gösterildiği gibi çatal kaşık çekmecesine yerleştirin. Parçaları ayrı ayrı yerleştirmek durulamadan sonra çatal kaşıkların çıkarılmasını kolaylaştıracaktır.
Eğer plastik ürünleri bulaşık makinenize atarsanız hasar görebilir ve tehlikeli olabilir. Buna plastik kepçeler, spatulalar ve saklama kapları da dahil. Bunun sebebi plastik ısıtıldığında BPA gibi kimyasalları serbest bırakması ve makineyi açtığınız anda kimyasalların ev ortamınızda salınmasıdır.
Bulaşık makinesinde yıkama sırasında sert deterjanlar ve yüksek sıcaklık, granit tencerenin yapısına ve kaplamasına zarar verebilir. Bu nedenle, tencerenin kullanım ömrünü uzatmak amacıyla elde yıkamak daha iyi bir seçenek olarak değerlendirilebilir.
Yüksek sıcaklıktan dolayı deforme olabilecekleri için plastikler de bulaşık makinelerinde yıkanmamalıdırlar.
Dünyada yapılan araştırmalar bulaşık makinesi ile bulaşıkları yıkamanın %85'e varan su ve enerji tasarrufu sağladığını gösteriyor. Ayrıca bulaşıkların elde yıkamaya göre daha iyi temizlendiği ve daha hijyenik olduğu belirtiliyor.
Cam ürünlerinizi “alüminyum” içeren malzemelerle birlikte yıkamayın. Bulaşık makinesinde “alüminyum” çözünerek suya karışmakta ve cam ürünlerde bozulmalara neden olmaktadır. (Bazı tava ve tencerelerin tabanları alüminyum içerebilmektedir.) Alüminyum içeren deterjanların da cam ürünlere olumsuz etkileri vardır.
Tahta kaşıkları bir tencere ya da ısıya dayanıklı geniş bir kaba alın. Üzerine rendelenmiş sabunlardan serpiştirin. Bunun üzerine de kaynattığınız suyu ekleyin ve bu şekilde tahta kaşıkları 25-30 dakika bekletin. Ardından tahta kaşıkları bu sudan çıkarıp temiz suyla durulayın ve kurumasını bekleyin.
Bir paket karbonatı tencere içine dökün. 2 yemek kaşığı sirke ilave edin. Tüm malzemelerin üzerini geçecek şekilde kaynar su ekleyin ve kaynamaya bırakın. Yaklaşık 15 dakika kadar kaynadıktan sonra tahta kaşıkların içinde hapsolan kirlerin suya karıştığını görebilirsiniz.
Üzerine 1 paket karbonat ve 2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Malzemelerin üzerini geçecek şekilde, kaynar su ekleyin ve kaynamaya bırakın. 15 dakikanın ardından tahta kaşıktaki kirlerin suya karıştığını görebilirsiniz. Temizlenen kaşıkları soğuk suyla durulayın ve kurutun.
Bulaşık makinesi tuzu, kireci önlediği için bulaşıklarınızın zarar görmesini ve makinenize kirecin verdiği zararı engelleyeceği için makinenizde her zaman tuz bulunması makineniz için faydalıdır. Makinenizde bulunan tuz, her yıkamada azar azar çözünerek makinenin yıkama suyuna katılır.
Çoğu bulaşık makinesi deterjanı içerisinde az miktarda olsa parlatıcı içeriği bulunur. Ama yine de daha iyi kuruma ve su lekesiz bulaşıklar için normal parlatıcı kullanılmalıdır.
Suları sert olan bir bölgede yaşıyorsanız bulaşık makinenizde kireç kalıntıları ile karşılaşmış olabilirsiniz. Bu kalıntılar bardaklarınıza ve tabaklarınıza yapışarak puslu bir görünüme neden olabilirler. Neyse ki bardaklarınızdaki kireç kalıntıları temizlenebilir ve kolaylıkla önlenebilirler.
Sürekli bulaşık yıkanan makinelerde zamanla filtrelerinde bazı atıkların birikmesinie sebep olur. Zamanla biriken atıklar hem makinenizin daha az temizlemesine hem de kokmasına sebep olur. Bu yüzden sürekli olarak filtre kısmını çıkarıp temizlemeniz gerekiyor.
Bardakları, Tabakları Makine Neden Çizer? Özellikle hazne tam olarak kapanmamış ise ya da yanlış tuz dökümü gerçekleşmişse bu sebepten dolayı bardak ve tabaklar çizilir. Tabii aynı zamanda bulaşık deterjanı bozulmuş ise yine tabak ve bardaklar önemli oranda çizilebilir.
Mikrofiber bezleri uzun süreli kullanmak için yüzeyindeki kirler ve tozlar, yıkama öncesi mutlaka alınmalıdır. Ayrıca, gözeneklerin yapısının korunması için bez, çamaşır makinesinde yıkanmamalıdır.
Yaygın kullanımda çatal, kaşık gibi parçalar, bulaşık makinesi sepetine kullanım kısımları yukarı, tutulan kısımları ise aşağı bakacak şekilde yerleştirilir. Eğer kalabalık bir misafir topluluğuna yemek verdiyseniz böyle yerleştirilen kaşıklardan bulaşık makinesi sepetini görmeniz bile mümkün olmayabilir.
Sıcağa ve soğuğa dayanıklıdır. Kolay temizlenebilir, bulaşık makinesinde yıkanabilir.
Halbuki bulaşıkları makineye koymadan önce sudan geçirmek, hatta elde yıkamak, makine deterjanının etkinliğini azaltıyor ve israftan başka bir işe yaramıyor. Bununla birlikte tabaklarınızı makineye koymadan önce mutlaka sıyırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri