Tahta, seramik, tuğla ve karton ışığı geçirmez.
Işığın Yansıması
Yani kendi görüntülerini yansıtırlar. Aynalar, su ve bazı metaller gibi pürüzsüz ve parlak yüzeyler de görüntüleri yansıtırlar. Bunun sebebi ışık ışınlarının düz çizgiler halinde yayılmasıdır. Düz aynalarda ışık ışınları geri yansıtılır ve oldukları gibi gösterilir.
Su, cam, hava gibi yarı saydam maddeler ışığın belli bir kısmını geçirir. Tütün, yağlı kağıt gibi saydam olmayan maddeler yani opak maddeler ışığı hiç getirmezler. Duvar, metal gibi arkadaşlar.
Mukavva, tahta, metal levha, derin su gibi maddeler ışığı geçirmez.
Alüminyum folyo bant, sahip olduğu özellikler sayesinde geniş kullanım alanlarına sahiptir. Alüminyumun yapısı gereği ışığı ve ısıyı yansıtma özelliği bulunmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Beton opak bir madde olduğu için ışık geçirmez.
Bazı maddeler, ince bir tabakaya sahip cam ya da temiz su, kendileri üstüne düşen ışığın büyük bir kısmını iletir ve az bir kısmını da yansıtır. Bu türden maddelere optik açıdan geçirgen maddeler denir.
Merhabalar, -Yanlıştır, tahta, taş, beton gibi maddeler opak (saydam olmayan) maddelerdir ve ışığı geçirmezler. Işığı geçirme özelliğine göre diğer iki sınıf madde ise saydam ve yarı saydam maddelerdir; -Saydam maddeler; Işığı tam olarak geçiren maddelerdir.
Üzerine gelen ışığı hiç geçirmeyen maddelere opak madde ya da saydam olmayan madde denir. Mukavva, tahta, metal levha, beton, taş, derin su…
Pencerelerde kullanılan camlar, ışığın yaklaşık olarak yüzde 4'ünü yansıtır.
Saydam maddeler: ışığı geçiren maddelere verilen addır. Su, cam, cam şişe, pet şişe gibi maddeler örnek verilebilir. Opak maddeler: ışığı geçirmeyen maddelere verilen addır. Tahta, taş, masa, sıra, ağaç, kapı, odun, kağıt, mat bant gibi maddeler örnek olarak verilebilir.
B.
Yansıtıcı yüzeyleri tümsek şeklinde olan aynalara tümsek ya da dışbükey ayna denmektedir. Tümsek aynalar yansıyan ışığı tek noktadan çıkıyormuş gibi dağıtır.
Saydam veya şeffaf maddeler ve örnekleri
Saydam veya şeffaf maddeler üzerlerine düşen ışığın neredeyse tümünün geçebildiği maddelerdir. Saydam bir maddenin bir tarafından bakarsanız diğer tarafını görürsünüz. Örneğin, cam, su, pet şişe ve asetat gibi maddeler, üzerlerine düşen ışığın neredeyse tamamını geçirir.
Tahta opak bir maddedir. Çünkü içinden ışık geçemez .
Isı yalıtımında kullanılan malzemeler; fiberglas, cam yünü, taş yünü, polistren, poliüretan, selüloz, ahşap yünü levha, fenol köpüğü, cam köpüğüdür.
yağlı kağıt ışığı geçirir. Fakat yağlı kağıt yarı saydamdır. Bu yüzden ışığı tam geçirmez.
En çok kullanılan saydam madde camdır. Camdan yapılan ayna genelde saydam değildir, ama sahne sanatlarında arkası da görülebilen yarı saydam aynalar hayalet etkisi yaratmak için kullanılır.
asetat saydam değildir yarı saydamdır. Çünkü ışığın hepsini geçirmez bi miktarını geçirir. Bu yüzden yarı saydam oluyor.
Saydam maddeler üzerine düşen ışığın tamamını geçirir ya da opak maddeler üzerine düşen ışığı hiç geçirmez gibi genellemeler yapmak doğru olmaz.
Aslında renksiz olan deniz suyunun mavi görünmesinin en önemli nedeni, denizin içinde bulunan azot, karbondioksit ve oksijen gibi gazlar ve minerallerdir. Güneşten yayılan beyaz ışık içinde tüm renkleri barındırır.
Cevap. Saydamdır çünkü ışığı geçirir.
Mermer ışığı geçirir. Bu da ona daha çok şıklık ve aksesuar tasarımlarda öncü rol oynamasını sağlar. Mermerler cila tutarlar.
Seramik ise ışığı geçirmez.. Genellikle seramik ve porselen aynı şeylermiş gibi sanılır.
Işığı hiç geçirmeyen maddelere "tahta, taş, kağıt, kurşun, seramik, çimento, karton, toprak, mukavva, mermer" örnek olarak verilebilir. Işığı büyük oranda geçiren maddelere "saydam maddeler" adı verilir. Saydam olan maddeler; pencerelerde, otomobillerde, ampullerde vb. kullanılır.
Işık geçiren maddeler 10.tane örnek
Cam, su, hava, bardak, naylon, poşet, misket, buz'a örnek verilebilir. Bakır, kitap, duvar, tahta, kâğıt saydam olmayan maddelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri