TAKDÎR-ELHÂN (RECAİZADE MAHMUT EKREM) Recaizade Mahmut Ekrem'in kaleme aldığı eleştiri kitabı. İlk olarak 1886 yılında yayımlanmış olan Takdîr-i Elhân'ın asıl yazılış amacı, Menemenlizade Mehmet Tahir'in aynı yıl yayımlamış olduğu Elhân isimli şiir derlemesini değerlendirmektir.
Takdir-i Elhan: (eleştiri) Yazarın şiirle ilgili görüşlerini yer aldığı Zemzeme adlı şiir kitabının önsözüne koyduğu eleştiri türündeki bir eserdir; yazar bu eserinde kafiyenin kulak için olduğunu savunmuştur. Buna karşılık Muallim Naci'de kafiyenin göz için olduğunu savunarak Zemzeme'ye karşı Demdeme'yi yazmıştır.
Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri -2 Takdir-i Elhan - Kudemadan Birkaç Şair - Pejmürde - Takrizat.
Talim-i Edebiyat, modern edebiyat kuramı ile geleneksel belâgati harmanlayan bir anlayışla yazılmıştır. Dört bölümden oluşan eserin ilk iki bölümü yenilikçi bilgiler içerirken diger iki bölümü Klâsik Türk edebiyatından tevarüs eden söz ve anlam tekniklerini kapsar. Eserin sonunda bir de “hatime” vardır.
Recaizade Ekrem'in Talim-i Edebiyat adlı kitabı, 19 yüzyılın son çeyreğinde Türk edebiyatına yön vermiş önemli bir kuramsal çalışmadır.
İlgili 34 soru bulundu
Recaizade Mahmut Ekrem, Çok Bilen Çok Yanılır'da görücü usulüyle evlilik konusunun alay etmeye elverişli taraflarını bularak başarılı bir komedi yazmıştır. Eserde kıskançlık, makamını kötüye kullanma, hırs ve intikam başlıca temalar olarak dikkati çeker.
Başta Servet-i Fünûn anlayışı olmak üzeri, dönemin birçok edebiyatçının örnek aldığı Ekrem, çeşitli konulardaki görüşleriyle de dikkat çeker. Bu görüşlerini genellikle, Talim-i Edebiyat (1879), III. Zemzeme (önsözünde), Takdir-i Elhan (1886), Pejmürde (1895) ve Takrizat (1898) adlı eserlerinde dile getirir.
Recaizade Mahmut Ekrem'in “zerrattan şümusa kadar her güzel şey şiirdir.” (Recaizade Mahmut Ekrem, 2014:13) görüşünü benimsemesinin de etkisiyle Tanzimat'ın ilk yıllarında görülen toplum için sanat anlayışında bir takım kırılmalar meydana gelir.
RECÂİZÂDE MAHMUT EKREM'İN YÂDİGÂR-I ŞEBÂB ADLI ESERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME (TAM METİN BİLDİRİ)
Demdeme Eseri Konusu
Demdeme, Recaizade Ekrem'in yazdığı Takdir-i Elhan ile Üçüncü Zemzeme'deki düşüncelerini eleştirmek için yazılmış olan bir eserdir. Recaizade Mahmut Ekrem'in yazdığı bu eserler, Menemenlizade Tahir'in Elhan adı verilen şiir kitabı için yazmış olduğu önemli eserlerdir.
Demdeme eseri Muallim Naci'nin 1886 yılında yayımlanmış olduğu eleştiri türündeki eseridir. Bu eserde Recaizade Mahmud Ekrem'in yazdığı Zemzeme adlı eserindeki düşünceleri eleştirmek amacıyla yazılmıştır. Muallim Naci'nin kaleme aldığı eser öncelikle Saadet isimli gazetede yazı dizisi olarak çıkmıştır.
R.Ekrem, kendisini hayata bağlayan Nijad'ın doğumundan üç yıl sonra kaleme aldığı Tefekkür'de (1887), hastalıklara tutsak kalmış iki evlâdından sonra dünyaya gelen oğlunun varlığıyla şenlenen ruhunu yansıtır.
Recâizâde Mahmud Ekrem'in (ö. 1914) yeni bir metotla hazırladığı edebiyat bilgi ve teorisi kitabı. Recâizâde'nin Mekteb-i Mülkiyye'de verdiği ders notlarından oluşan Ta'lîm-i Edebiyyât 1860'lı yıllardan itibaren başlayan Batı tesirindeki yeni Türk edebiyatı örnekleri göz önünde bulundurularak kaleme alınmıştır.
Recaizade Mahmut Ekrem'in üç oğlu olmuştu: Emced, Nijad ve Ercüment Ekrem Talu. Onu en çok etkileyen olaylardan biri oğlu Nijad'ı genç yaşta kaybetmesi oldu. Oğlu Emced de bakıcısının dikkatsizliği sonucu 1.5 yaşında yatağa mahkûm olmuş; 20 yıllık yaşamı boyunca hiç konuşamadan vefat etmişti.
Kudemâdan Birkaç Şâir, ünlü şair ve yazarlarımızdan Recâî-zâde Mahmud Ekrem'in (1847-1914) biyografi ve tenkit türünü bir arada kullandığı bir eseri.
AFÎFE ANJELİK (RECÂİZÂDE MAHMUT EKREM)
Recaizâde Mahmut Ekrem'in tiyatro türündeki ilk eseri. “Dört fasıldan ibaret dramdır” alt başlığıyla 1870 tarihinde yayımlanan eser, kaynağını Genvieve de Brabant efsanesinden alır ve melodram türüne yakın bir hususiyet arz eder.
Nağme i seher eseri Recaizade Mahmut Ekrem'e ait bir eserdir. Osmanlı döneminde yaşamını sürdürmüş olan yazar, döneminin en önemli ustaları arasında yer alır. Aynı zamanda nağme-i seher bir şiir kitabı olarak da ifade edilebilir.
Cebrail o sırada bir kuyunun yanında durmaktaydı. Kuyuyu kazarak suyu çıkarmıştır. Tam bu esnada ise yanında olan Hacer sevinmiştir ve koşarak dur anlamına gelen zemzem sözcüğünü dile getirmiştir. Aynı zamanda bu kelimeyi söylerken suyun etrafını da çevirmiştir.
Muallim Naci, göz için kafiye anlayışını savunmuştur.
Göz veya kulak için kafiye konularını da içine alan tartışma esasında kafiyenin zevke hizmet ettiğine, sanat ve edebiyatın bilimle ilişkisine ve tenkidin mahiyetine dair bir tartışmadır. Bu yönüyle de tenkit tarihinin ve sanat eleştirisinin gelişim çizgisi üzerinde bir konuma sahiptir.
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
[1] Çok konuşan, sözlerini denetlemeden, iyi düşünmeden ortaya atacağından yanlış şeyler söyleyebilir.
Farsça kökenli bir kelime olan pejmürde dilimizde 19. yüzyılda kullanılmaya başlanmıştır. İlk kez Tanzimat edebiyatçılarının eserlerinde rastlanan kelime, sonradan yaygınlaşmıştır. Bu sözcük perişan, dağınık anlamlarına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri