Rahiplerin ekmek ve su ile kiliseye gelenleri kutsamasına takdis etmek denir.
Allah'ı, aklın anladığı, duyguların hissettiği, hayalin tasavvur ettiği her türlü vasıftan tenzih etmek. Takdis “kemal sıfatlarla vasıflandırmak”, tesbih ise “noksan sıfatlardan tenzih etmek” mânâsına gelir. Meselâ “Allah her şeye kadirdir” demek takdis; “Allah aczden münezzehdir” demek tesbihdir.
TAKDİS ETMEK Allah'ın yarattıklarını okuyup eşyaların kusursuz olduğunu görmek. Eşyalar kusursuzsa Allah'ın esmaları da kusursuzdur. Sıfatları da kusursuzdur. Şuunat-ı İlahi de kusursuzdur.
takdis ve tenzih etmek
Allah'ın her türlü eksiklik ve çirkinlikten yüce olduğunu ilân etmek.
8.yüzyıldan bu yana kullanılan takdis etmek kelimesi, birini yüceltme, saygıyla anma, büyük kabul etme ve yüce sayma anlamlarına gelir. Hristiyanlık terminolojisinde ise bu kelime terim anlamında kullanılır. Rahiplerin ekmek ve su ile kiliseye gelenleri kutsamasına takdis etmek denir.
İlgili 30 soru bulundu
takdis / takdîs / تقدیس / تَقْد۪يسْ
Büyük hürmet göstermek. Mukaddes bilmek. Cenab-ı Hakk'ın kusursuz, pâk ve her hususta noksansız olduğunu bildirmek, söylemek ve Allah'a (C.C.) şükretmek.
Zikirler içerisinde en faziletli sözün 'Lâ ilâhe illallah' olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: "En faziletli zikir 'Lâ ilâhe illallah', en faziletli dua da 'el-Hamdülillâh'tır." (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.
En kıymetli tesbih, namazlardan sonra çekilen Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahü ekber'dir. Bu tesbihten sonra en kıymetli tesbih ve zikir La ilahe illallah demektir.
Duanın, alçak sesle, hüzünlü ve tazarru (yalvararak) ile yapılması adaptandır. Nitekim Kur'ân-ı Kerîm'de, “Rabbinize yalvararak ve için için dua edin…” (el-A'râf, 7/55) buyrulmaktadır. Ancak içtenlikle ve samimi olduğu sürece, sesli olarak dua edilebilirse de sessiz olması daha uygundur.
Peygamberimiz (a.s.m.) da onların bu uygulamasına karşı çıkmamıştır. Sahabelerin uygulaması ve Peygamberimizin karşı çıkmaması ispat eder ki zikir ve tespihi taş ve çekirdekle saymak caizdir. Bunlarla saymak caizse, tespihle saymak da caiz olmalıdır.
Namazlardan sonra ve günlük hayatta yapılan tesbih çekmenin birçok fazileti ve sevabı hadislerde beyan edilmektedir. Tesbihat namazlardan sonra ve namaz dışında da yapılan kişiyi manevi olarak rahatlatarak manevi mertebesini arttıran bir ibadettir.
99'un anlamı nedir? 99 luk tesbih tanelerinin her biriyle Allah anılmaktadır. Namazdan sonra, namazın tamamlanması için 99 defa Allah'ı zikretmek, namazın tamamlanması açısından önemli bir yere sahip. Özellikle 99 luk tesbih üretimi bu duruma bianendir.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
En faziletli zikir kalp ve lisanla birlikte yapılan zikirdir, yani dilin kalpte olanı ortaya koymasıdır. Daha sonra kalp ile, ardından da dil ile yapılan zikir gelir.
Zikir çekmenin maddi ve manevi birçok faydaları bulunmaktadır. Örneğin Allahu Tealanın en çok sevdiği zikirlerden olan Subhanallahi ve bihamdihi zikri kişinin maddi manevi genişlemesine vesile olan günahlardan alıkoyan bir zikir olmaktadır. Hadisi şeriflerde sevabının çok olacağı da belirtilmektedir.
Namazlardan sonra çekilen tesbih zikirlerinden sonra da dua okunmaktadır. Tesbih çekmeden önce Allahümme entesselam ve minkesselam Tebarekte ya Zel Celali Vel İkram okunur ve arkasından da Subhanallahi Velhamdülillahi Vela İlahe İllallahu Vallahu Ekber Vela Havle Vela Kuvvete İlla Billahil Aliyyül Azim denilmektedir.
Cumartesi günleri bin defa La İlahe İllallah kelime- i tevhidi çekilir. Pazar günleri bin defa Ya hayyü ya kayyüm tesbihi çekilir. Her gün, günde yüz defa La İlahe İllallah tesbihi çekilir. Her gün, günde yüz defa Estagfirullahel el azim (Ey yüze Allah'ım senden af diliyoruz) tesbihi çekilir.
Ya Allah Ya Hu genelde cuma günleri namazdan önce okunur. Okunma şekli 100 defa Ya Allah Ya Hu çekme şeklindedir. Hayırlı olan dileğin gerçekleşmesi amacıyla bu dua okunur yani çekilir.
Her gece yatarken yüz defa, (Sübhânallahi velhamdülillâhi ve lâ ilâhe illallahü vallâhü ekber) okuyan kimse, kendini hesaba çekerek günahlarını affettirmiş olur.
En faziletli zikir, 'Lâ ilâhe İllallah (Allah'tan başka ilah yoktur.) ' demek; en faziletli duâ ise, 'Elhamdülillâh (her türlü övgü Allah'a mahsustur.) ' demektir.
Zikir olarak tanımladığımız kavram esasında 3 çeşittir. Bunlar dil ile zikir, beden ile zikir ve kalp ile zikir olmak üzere 3 başlığa ayrılabilir.
imsak dili, keff ise kalbi koruyup muhafaza etmeye çalışmak demektir. Bu ise yedi esasın en ağır ve zor olanıdır.
(ﻃﻨّﺎﺯ) sıf. ve i. (Ar. ṭanz “alaya almak, istihzâ etmek”ten ṭannāz) Herkesle eğlenen, alay eden, alaycı (kimse): Öldüren âşıkları ol serv-i nâzın nâzıdır / Şûhtur gāyette kâfir âlemin tannâzıdır (Rûhî-i Bağdâdî).
Sözlükte “asılmak, askıya alınmak” anlamındaki ta'lîk İran'da tevkī' ve rikā' yazılarından geliştirilmiş bir yazı çeşididir.
Güzel proğramları izlerken tesbih çekmekte bir sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri