Takibin iptali ve ertelenmesi, takip kesinleştikten sonra ertelenmiş, itfa edilmiş veya zamanaşımına uğramış borçlar için getirilmiştir. İtfa ve zamanaşımı durumunda takibin iptali söz konusu olur. Takibin ertelenmesi ise takibin talikini ifade etmektedir.
İtfa nedeniyle icra takibin iptal olması için üç şart bulunmaktadır. İlk şart itfa nedeniyle takibin iptal olması için borç, faiz ve tüm giderler itfa edilmiş olmalıdır. Eğer bunların bir kısmı itfa edilirse borcun da kısmen iptali gündeme gelir. İkinci şart borcun takibin kesinleşmesinden sonra ödenmesi gerekir.
Takibin iptali, takibin yapıldığı yerdeki icra mahkemesinden istenir. İcra mahkemesinin vereceği karara karşı istinafa başvurulabilir. İcra mahkemesinin takibin iptali talebi üzerine vereceği karar, maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmez. Dolayısıyla bu kararın ardından genel mahkemelerde dava açma yoluna gidilebilir.
İtiraz, takibin durmasını veya iptal edilmesini sağlayabilir. Yargısal İnceleme: İcra takibinin iptali genellikle bir mahkeme kararı ile gerçekleşir. Borçlu, icra mahkemesine başvurarak takibin durdurulmasını veya iptal edilmesini talep eder. Mahkeme, delilleri ve iddiaları inceleyerek bir karar verir.
Başvurunun icranın durdurulması (tehir-i icra) talepli olarak yapılması gerekir. Kural olarak borçlu tarafından teminat gösterilmesi gerekir. Borçlunun icra müdürlüğüne başvurarak icranın durdurulması hakkında bir karar getirilinceye kadar kendisine uygun bir süre verilmesini istemesi gerekir.
İlgili 18 soru bulundu
İlamsız icra takibi; genel haciz, kambiyo senetlerine dair haciz, kiralanan taşınmazlara ait icra olmak üzere 3 farklı yolla yapılabilir. İlamsız icrada, borcu kişinin ödeme emrinin tebliğ edilmesiyle birlikte, en geç 7 gün içinde itirazda bulunması durumunda, icra takip işlemi durdurulur.
b. Lehine eda hükmü içermeyen (yararına eda hükmü kurulmamış) olan bir kişi tarafından, adına, “icra emri” gönderilerek hakkında ilamlı takip yapılan borçlu, bu takibe karşı süresiz şikayet yoluyla icra mahkemesine başvurup, yapılmış olan “icra takibinin iptalini” talep edebilir.
İcra takibinin iptali, takibin yürütüldüğü icra dairesinin tabi olduğu icra mahkemesinden istenir. İcra mahkemesi talebi basit yargılama usulüne göre inceler. Borçlu, paraların paylaştırılmasına kadar icra takibinin iptalini isteyebilir.
İcra takibinin iptal ve taliki, borçlu tarafından, takibin yapıldığı icra dairesinin bağlı bulunduğu icra mahkemesinden istenir. Takibin iptal ve taliki, dilekçe ile talep edilebileceği gibi, beyanın tutanağa geçirilmesi ile sözlü olarak da talep edilebilir (m. 18, II).
Haciz işlemi, borçlunun borcunu tamamen ödemesi veya mahkeme kararıyla kaldırılabilir. Haciz işleminin kaldırılması için alacaklının talebi üzerine mahkeme kararı gereklidir. Borçlunun alacağını tamamen ödemesi durumunda, alacaklı veya icra dairesi bu durumu mahkemeye bildirerek haczi kaldırabilir.
İcra Takibinin İptali Usulü İcra takibinin iptali, borçlu tarafından, icra takibinin yapıldığı icra dairesinin tâbi olduğu (bulunduğu yerdeki) icra mahkemesinden istenir. Takibin iptalini (ve ertelenmesini) istemek, belirli bir süre ile sınırlandırılmış değildir.
Borç tamamen ödenmiş ve dosya kapanmış olmasına rağmen alacaklı bahse konu icra takibini devam ettiriyorsa, borçlu borcunu tamamen ifa ettiğini gösteren belirli belgelerle mahkemeye başvurarak takibin iptalini istemek imkânına sahiptir. Bu talebin reddedilmesi hâlinde de menfi tespit davası açma hakkı saklıdır.
HMK m. 122 ve 317 uyarınca ise dava dilekçesinin asıla tebliği emredici hüküm olarak düzenlenmiştir. Dolayısıyla dava dilekçesinin vekile değil asıla (borçluya) tebliğ edilmesi gerekmektedir.
Bir başka deyişi, icra mahkemesi kararlarının infazı için kesinleşmesi zorun bulunmamaktadır.
Bu durumda yeniden bir takip başlatması gerekmektedir. Ancak icra takibinde maddi bir hata bulunması halinde ise taraf değişikliğine imkan verilmelidir. Bu halde taraf değişikliği talebi icra takibinin yapıldığı yer icra dairesinden talep edilebilecek ve ret kararı verilmesi halinde şikayet yoluna başvurulabilecektir.
Takibin iptali (ve ertelenmesi) talebi, dava da değildir ; m.71'deki sebeplerin varlığı halinde, takibin iptali veya ertelenmesini sağlayan kendine özgü bir yoldur.
Başka bir ifadeyle; İİK'nın 67/2. maddesi hükmüne göre, itirazın iptali davasının davalı (borçlu) lehine sonuçlanması üzerine, alacak likit olsun veya olmasın, böyle bir alacağa dayalı takibin, haksız ve kötü niyetli olması hâlinde, istem varsa, davalı (borçlu) lehine kötü niyet tazminatına hükmedilmesi gereklidir.
Borçlu icra emrinin tebliğinden önceki dönemde borcun ödendiğini, ertelenmiş olduğunu veya zamanaşımına uğramış olduğu iddiasında ise icra emrinin kendisine tebliğinden itibaren 7 gün için icra takibine icra dairesinin bulunduğu yerdeki icra hukuk mahkemesine itiraz edebilir ve icranın geri bırakılmasını isteyebilir.
Açılmış bulunan icra takip dosyasından alacaklı olarak vazgeçmek (feragat etmek) mümkündür. Borcun ödenmiş olması, borçlu ile anlaşma sağlanması gibi sebeplerle icra takibinden feragat edilebilecektir. Alacaklının icra takibinden feragat etmesi, asıl alacağından feragat etmesi anlamına gelmez.
Ödeme emrinde; senet veya senet yoksa borcun sebebinin yazılması gerekir. Borçluya tebliğ edilen ödeme emri ekinde, takip dayanağı belge örneği gönderilmemiş ise, borçlunun şikayeti üzerine, icra mahkemesi, 'ödeme emrinin iptaline' karar verir…”
Borçlunun itirazı, alacaklının takip yaparken yatırdığı avanstan karşılanmak suretiyle üç gün içinde alacaklıya bildirilir (m. 62/II). •Süresinde ve usulüne uygun olarak yapılan geçerli bir itiraz, takibi kendiliğinden durdurur (m.66/I).
ÖZET : Haciz isteme hakkı, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren bir yıl geçmekte düşer. Alacaklı, bir yıllık süresi içinde haciz talebinde bulunmaz veya haciz talebini geri alıp da, bu bir yıllık süre içinde yeniden haciz talebinde bulunmaz ise takip dosyası işlemden kaldırılır.
Takip talebinde alacağın belli bir miktar üzerinden gösterilmesi gerekir. Bu gösterilen miktar sonradan artırılamaz ancak azaltılabilir. Alacaklı takip talebinde gösterilen alacağı sonradan değiştiremez.
Duruşma yapılmayan işlerde icra mahkemesi, işin kendisine geldiği tarihten itibaren en geç on gün içinde kararını verir. Duruşmalar, ancak zorunluluk hâlinde ve otuz günü geçmemek üzere ertelenebilir.
İCRA MEMUR MUAMELESİNİ ŞİKAYET GÖREVLİ MAHKEME
Şikayet icra mahkemesince incelenip karara bağlanır. Yetkili icra mahkemesi şikayete konu işlemi yapan icra dairesinin bağlı olduğu icra mahkemesidir. Bu yetki kesindir. Şikayetin icra mahkemesine yapılacağını belirtmiştik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri