Takipsizlik Kararı Verilen Dosya Ne Olur? Takipsizlik kararı verildiğinde davaya ilişkin dosya kapatılır ve herhangi bir işlem yapılmaz. Dosya yetkililerin kayıtlarında tutulur, ancak kamuya açık olmayabilir. İtiraz veya temyiz başvurusunda bulunulması halinde dosya yeniden açılabilir ve davaya yeniden bakılabilir.
Verilen takipsizlik kararı, suçtan zarar görene ve ifadesi alınan veya sorguya çekilen şüpheliye, karara itiraz hakkı ile itiraz süresi ve itiraz mercii de gösterilmek suretiyle bildirilir. yeniden soruşturma yapılamayacak ve iddianame hazırlanamayacaktır(CMK 172/2. maddesi).
Takipsizlik kararı hiç bir şekilde sicile işlemez. Zira dosya soruşturma aşaması sonunda kapatılmıştır. Kişi hakkında kovuşturmaya yeter delil bulunamamış veya suçu işlemediği yönü daha ağır gelmektedir.
KYOK kararına süresi içerisinde itiraz edilmemesi durumunda karar tebliğ edildikten sonra 15 günlük sürede kesinleşir. Karara itiraz edilmiş ise bu durumda Sulh Ceza Hakimliği itiraz başvurusunu reddettiğinde karar kesinleşmiş olur. KYOK kararı usulüne uygun olarak kaldırılmak zorundadır.
Sulh ceza hâkimliği, itiraz edenin itiraz gerekçelerini veya soruşturma dosyasından anlaşılan nedenlerle itirazın haklı olduğu kanaatine varırsa, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararı (takipsizlik kararını) kaldırır. Bu halde, Cumhuriyet savcısı iddianame düzenleyerek mahkemeye vermek zorundadır.
İlgili 31 soru bulundu
İcra takibinin kapanması için borcun tamamının ödenmesi veya zamanaşımının dolması şarttır. İcra takibi 10 yıldan sonra kapanır. Buna ek olarak 1 yıllık süre geçtikten sonra haciz işlemleri yenilenmezse dosya takipsizlikle kapanır.
Dosyanın kesinleşme zamanından 5 yıl sonra adli sicil ve istatistik genel müdürlüğüne başvurarak sabıka kayıtlarınızı UYAP'tan ve E-Devlet aracılığıyla sildirebilirsiniz.
Yetersiz Delil: İddia edilen suçun işlendiğini kanıtlayacak yeterli delil bulunmaması durumunda, savcı takipsizlik kararı verebilir. Delil yetersizliği, suç isnadının ciddiyetine ve kanıtların gücüne bağlı olarak değerlendirilir. Zaman Aşımı: Belirli suçlar için yasal bir zaman aşımı süresi bulunur.
Örneğin savcılık, hiç ifade almadan dosya üzerinden takipsizlik kararı veremez. Kararda, sunduğunuz delillerin ne sebeple yeterli olmadığına dair gerekçe de olmalıdır. Ayrıca sizin tarafınızdan sunulabilen deliller haricinde toplanmasını istediğiniz delillerin toplanmamış olması da bir itiraz sebebidir.
SORUŞTURMAYA YER OLMADIĞI KARARINA (SYOK) İTİRAZ
Suçtan zarar gören, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren onbeş gün içinde, bu kararı veren Cumhuriyet savcısının yargı çevresinde görev yaptığı ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hâkimliğine itiraz edebilir.
İcra dosyası takipsizlik kararı, alacaklı tarafından talep edilen miktarın tahsil edilemeyeceği veya takip edilemeyeceği gerekçesiyle mahkeme tarafından dosyanın kapatılması anlamına gelir. Mahkeme, alacaklının hakkında takip işlemi yapmanın uygun olmadığına hükmeder.
Takipsizlik kararının etkin bir soruşturma yapılmadan verildiği, AİHM kararı ile kesin olarak tespit edilirse kararın kesinleşmesini takiben 3 ay içerisinde yeniden soruşturma başlatılır. Benzer şekilde Anayasa Mahkemesi hak ihlali tespit ederse gene yeniden soruşturma işlemleri yapılmak durumundadır.
İcra ve İflas Kanunu'nda icra takibinin yapılmamış sayılmasına ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Buna göre icra dosyası takipsizlik nedeniyle işlemden kaldırılmış olsa da dosyalar yok olmaz, alacaklı tarafça yeniden canlandırılmak üzere arşive kaldırılır.
Alacaklı olan taraf, alacağından vazgeçtiğinde icra dosyası doğrudan kapanır. Daha doğrusu alacaklı olan kişi icra dairesine giderek, alacağından vazgeçtiğini bir dilekçe ile bildirir. Dilekçenin işleme konmasının ardından birkaç güne sonrasına kadar icra dosyası kapatılmış olur.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 172/1 maddesine gore Cumhuriyet savcısınca, soruşturma evresi sonunda, kamu davasının açılması için kafi kuşku oluşturacak kanıt elde edilememesi yada kovuşturma olanağının bulunmaması hallerinde verilen karara takipsizlik kararı (kovuşturmaya yer olmadığı) denir.
Bu tarz bir durumda savcı, soruşturmasını genişletir. Takipsizlik kararına itiraz kabul görürse, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar kaldırılmaktadır. İlgili savcı iddianame hazırlamak zorunda kalmaktadır. Bu aşamada kamu davasının açılması gerekmektedir.
“ Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresi sonunda, kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilememesi veya kovuşturma olanağının bulunmaması hâllerinde kovuşturmaya yer olmadığına karar verir.”
Kovuşturmaya yer olmadığına dair karara takipsizlik kararı da denmektedir. Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresi sonunda, kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak kanıt elde edilememesi veya kovuşturma olanağının bulunmaması durumlarında kovuşturmaya yer olmadığına karar verir.
Not: UYAP üzerinden takipsizlik kararı sorgulama işlemi, sadece UYAP'a kayıtlı dosyalar için mümkündür.
Savcı, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdikten sonra bu kararı suçtan zarar görene ve şüpheliye tebliğ eder.
Takipsizlik kararına, suçun mağduru veya soruşturmayı yürüten savcı gibi olayda hukuki menfaati olan herkes itiraz edebilir. Kişinin itirazda bulunabilmesi için, takipsizlik kararına itiraz gerekçelerini açıklayan ilgili mahkemeye veya merciye yazılı bir talepte bulunması gerekir.
Takipsizlik itiraz olarak kyok kararına karşı 15 gün içinde savcılığın bulunduğu yer Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz edilebilmektedir. İtiraz sonucu Sulh Ceza Hakimliği dava açılmasına karar verebileceği gibi itirazı reddedip takipsizlik kararını kesin olarak onayabilir.
İdare Mahkemesi takipsizlik kararının güvenlik soruşturmasını olumsuz sonuçlandıramayacağından hareketle yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Sonuç olarak takipsizlik kararları güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanmasına sebep olamaz!
Takipsizlik kararı güvenlik soruşturmasını olumsuz etkiler mi? Kanunen takipsizlik kararı memuriyete engel değildir ancak uygulamada bazen Fetö soruşturmaları için takipsizlik kararında dahi güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının sonucu olumsuz gelebilmektedir.
Takipsizlik kararı da soruşturma aşamasına ilişkin bir karar olduğu için E-devlet sisteminden görüntülenemez. Burada boşanma davasının takibinden farklı bir durum bulunmaktadır. Bununla beraber tebliğ suretiyle takipsizlik kararının öğrenilmesi mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri